Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kolmikko joukkoraiskasi naisen baari-illan päätteeksi espoolaiskodissa – Yksi raiskaajista tarjoutui auttamaan kyydin kanssa ja saattoi uhrin taksiin

Oikeus piti raiskausta erityisen nöyryyttävänä ja antoi tekijöille vuosien vankilatuomiot.

Naine katselee sateisen ikkunan läpi.
Kuvituskuva. Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Espoon käräjäoikeus on tuominnut kolme miestä vuosiksi vankilaan elokuussa Espoossa tapahtuneesta joukkoraiskauksesta. Miehet veivät naisen baari-illan jälkeen jatkoille ja raiskasivat väkivaltaisesti. Nainen oli päihtymyksen takia avuttomassa tilassa.

Espoon käräjäoikeus katsoi, että raiskaus oli törkeä. Raiskauksia oli samanaikaisesti tekemässä jopa kolme henkilöä ja asianomistaja oli avuttomassa tilassa.

Oikeuden mukaan miehet siirtelivät naista eri asentoihin ja olivat eri tavoilla yhdynnässä häneen. Välillä kaksi miehistä raiskasi naista yhtä aikaa. Miehet katsoivat, etteivät he syyllistyneet toiminnassaan rikoksiin. Käräjäoikeus ei pitänyt tätä uskottavana.

Mustelmat naisen vartalolla todistivat tuomion mukaan siitä, että nainen ei ollut tilanteessa vapaaehtoisesti. Oikeus piti raiskausta erityisen nöyryyttävänä.

Uhri syyllisti itseään, lääkäri suositteli rikosilmoituksen tekemistä

Raiskausten jälkeen nainen halusi lähteä kotiin. Yksi raiskaajista oli kysynyt naiselta, saako hän tilattua taksin, mihin nainen oli vastannut saavansa tilattua sen itse. Tämän jälkeen mies saattoi naisen taksille.

Nainen kertoi, että kotiin saavuttuaan hän nukahti pian. Seuraavana päivänä hän oli voinut huonosti eikä ollut poistunut kotoaan koko päivänä. Nainen ei ensin halunnut tehdä asiasta rikosilmoitusta häpeän takia. Hänen todistajana kuultu läheisensä kertoi naisen myös syyllistäneen itseään päihtymyksen takia.

Kolmantena päivänä nainen meni työterveyslääkärille, koska halusi sukupuolitautitesteihin. Lääkäri oli nähnyt naisen vartalossa olevat jäljet ja suositellut rikosilmoituksen tekemistä. Nainen joutui aloittamaan hiv-estolääkityksen, sillä raiskaajat ovat kotoisin hiv-riskialueelta, Angolasta.

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi miehistä kolmeksi vuodeksi vankilaan. Kolmas mies tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Miehet määrättiin myös maksamaan naiselle korvauksia yli kymmenentuhatta euroa.

Suosittelemme sinulle