Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Viisumiruuhkat loppuivat – Pietarissa yhä harvempi haluaa viisumin Suomeen

Suomen Pietarin pääkonsulaatista saa Suomen Schengen-viisumin parissa viikossa.

viisumihakemus suomen pietarin pääkonsulaatti
Kuva: Kari Kosonen / Yle
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhä harvempi pietarilainen suunnittelee Suomi-lomaa uudeksi vuodeksi. Marraskuu on perinteisesti ollut Suomen Pietarin pääkonsulaatissa ruuhkainen, mutta tänä vuonna ruuhkaa on riittänyt vain nimeksi.

– Syyskuun ruplan romahduksen jälkeen piristymistä on hakemusten määrässä havaittu, mutta ei samanlaista rynnistystä kuin viime vuonna, pohtii viisumiosaston päällikkö Anneli Nummelin.

Konsulaattiin jätetään päivittäin 2500 viisumihakemusta, kun takavuosina hakemuksia kirjattiin päivittäin yli neljä tuhatta.

anneli-nummelin-suomen pietarin pääkonsulaatti viisumiosaston päällikkö
Suomen Pietarin pääkonsulaatin viisumiosaston päällikkö Anneli Nummelin. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Pietarin pääkonsulaatti arvioi, että se myöntää tänä vuonna venäläisille 540 000 Schengen-viisumia. Viime vuoteen verrattuna se on seitsemän prosenttia vähemmän ja puolet vähemmän kuin 2010-luvun matkailun huippuvuosina - ennen ruplan arvon romahdusta.

Hakemusten määrän vähentymistä voi selittää myös se, että Suomi on alkanut myöntää kaksi vuotta voimassa olevia Schengen-viisumeita, joita ei tarvitse uusia tänä vuonna. Ensi kertaa Suomeen tulijoita on aiempaa vähemmän.

Ukrainan tilanne vaikuttaa matkailijamääriin Suomessa

Aiemmin ruplan kurssi seurasi öljyn hintaa, joten myös matkailjamääriä pystyttiin ennakoimaan helposti. Nyt rupla on käytännössä kelluva valuutta, johon ei juurikaan vaikuta öljyn hinta.

Kylpylähotelli
Moskovalaisia turisteja odotetaan Holiday Club Saimaalle. Kuva: Yle

Tänä vuonna lappeenrantalaisessa kylpylässä on opittu seuraamaan tarkkaan Venäjän tekemisiä maailmalla, sillä ruplan kurssiin vaikuttaa tilanne kehittyvillä markkinoilla, geopolitiikka sekä tilanne esimerkiksi Syyriassa ja Ukrainassa.

– Tällä hetkellä näyttää, että venäläisten matkailijoiden määrä hieman kasvaa, mutta se mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, kukaan ei vielä tiedä miten se vaikuttaa matkailuun, pohtii Holiday Club Saimaan hotellinjohtaja Anne Puhakainen.

Moni pietarilainen jättää Suomi-loman väliin muun muassa viranomaisille asetetun matkustuskiellon takia.

Saimaalle matkailijoita Moskovasta

Viime vuonna Suomen kaakkoisrajalla kirjattiin hieman yli seitsemän miljoonaa rajanylitystä. Tänä vuonna määrä tulee putoamaan, ellei ruplan kurssi vahvistu nopeasti vielä loppuvuoden aikana. Se saisi liikkeelle useammat ostosmatkailijat.

Etelä-Karjalan matkailun markkinointiyhtiö goSaimaa on tänä vuonna laajentanut Saimaan alueen markkinointia Moskovan seudulle. Sillä varmistetaan venäläisturistien tulo, jos matkat käyvät monille pietarilaisille liian kalliiksi heikon ruplan takia.

– Meilllä on moskovalainen matkanjärjestäjä, joka tuo lastenohjelmaa viikoksi ja sen myötä saamme ryhmiä Moskovasta meille majoittumaan uutena vuotena, sanoo Holiday Clubin hotellinjohtaja Anne Puhakainen.

Moskovalaisia matkailijoita on nähty tänä vuonna muissakin Saimaan alueen hotelleissa aiempaa enemmän, sillä Pietarin ja Moskovan välillä parantuneet tieyhteydet nopeuttavat matkaa Suomeen.

– Matkanjärjestäjät vakuuttavat, ettei matka ole ongelma. Siellä moottoritietä posotetaan tänne sitten, vakuuttaa Puhakainen.

Suosittelemme sinulle