Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sisäministeriö etsii tekijää ratkomaan turvapaikkaprosessin ongelmia – selvityksen hintakatto 144 000 euroa

Riippumattoman selvityksen tekijä valitaan kilpailutuksella joulukuussa.

Pakolaisia sillalla
Outokumpuun otetaan lisää lapsiperheitä Syyriasta, koska kaupunki haluaa uusia asukkaita, siellä on tyhjiä asuntoja sekä kokemusta kotouttamisesta. Kuvassa syyrialaispakolaisia Saksassa 2015. Kuva: Jens Buettner / EPA
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Selvityksen on määrä valmistua kesällä 2019. Kilpailutuksen voittaneella on siis noin puoli vuotta aikaa arvioida turvapaikkaprosessin ongelmakohdat hakijan maahantulosta maastapoistoon tai kotoutukseen. Selvittäjän tulee esimerkiksi osata kertoa, millä tavalla turvapaikkaprosessin laatua voidaan parantaa ja prosessin kestoa lyhentää.

Sisäministeriön mukaan selvityksen hintahaarukka on 60 000 – 144 000 euroa. Hinnan merkitys kilpailutuksessa on 40 prosenttia ja laadun merkitys 60.

Kilpailutusta ei rajata vain tietynlaisiin toimijoihin, joten selvityksen tekijä voi olla esimerkiksi konsulttiyhtiö, järjestö tai yliopisto.

– Kuka tahansa, joka täyttää kriteerit ja pärjää kilpailussa, sanoo sisäministeriön kehittämisjohtaja Harri Martikainen.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti selvityksen tekemisestä jo elokuun lopulla. Kilpailutusvaiheeseen pääsemisessä kesti, koska tarjouspyynnön muokkaamisessa on mennyt aikaa, sanoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Jorma Vuorio.

– Valmistelu on haluttu tehdä huolella, Vuorio sanoo.

Selvitys tullaan kuitenkin tekemään aivan erilaisesta tilanteesta kuin loppuvuodesta 2015. Tuolloin Suomeen saapui tuhansia turvapaikanhakijoita kuukaudessa. Nyt heitä tulee kuukaudessa muutama sata.

Eikö selvitys olisi tullut aloittaa silloin kun tilanne oli niin sanotusti päällä?

– Ei selvitys myöhässä ole. Vasta nyt meillä on kaikki tieto siitä miten edellisestä selvittiin, jotta voidaan arvioida prosessia monestakin näkökulmasta. Keskeneräistä ei kannata lähteä arvioimaan.

Selvityksen löydösten pohjalta onkin Vuorion mukaan tarkoitus kehittää turvapaikkaprosessia mahdollista tulevaa kriisiä varten.

– Ei se ole kuin ajan kysymys. Turha kuvitella, että vuoden 2015 tapahtumat olisi ollut ainutkertainen tapahtuma.

Selvityksen pontimena on pitkään jatkunut kritiikki turvapaikkaprosessin ongelmakohdista.

Maaliskuussa julkaissun tutkimuksen mukaan Maahanmuuttoviraston linja on huomattavasti tiukentunut, mitä ei voi selittää esimerkiksi pelkillä ulkomaalaislain muutoksilla.

Asianajajaliitto kritisoi jo vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden oikeusapuun tehtyä heikennyksiä. Silloin oikeutta oikeudelliseen avustajaan kavennettiin, kielteisestä päätöksestä annettua valitusaikaa lyhennettiin ja avustajan palkkioperustetta muutettiin. Tämä on lakimiesten mukaan lisännyt virheitä turvapaikkapäätöksissä ja pitkittänyt turvapaikkaprosessia.

Ratkaisuehdotuksia oikeusprosessin ongelmiin saadaan pian, kun oikeusministeriö saa valmiiksi oman aihetta koskevan selvityksensä.

Lue myös:

Sisäministeri Mykkänen: Maahanmuuttoviraston toiminnasta tehdään riippumaton selvitys – "Koskaan ei saada järjestelmää, jossa 45 000 turvapaikkapäätöstä saataisiin täsmälleen kohdalleen"

Maahanmuuttovirasto tarkistaa linjauksiaan – päätökset afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista keskeytetty

Kovaa kritiikkiä hallituksen turvapaikkapolitiikalle – ”Ei ole oikein, että turvallisuusarvioilla leikitään”

"Palkkiot ovat riittämättömiä, jos työn haluaa tehdä kunnolla" – Lakimiesten huoli turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta kasvaa

Suosittelemme