Hyppää sisältöön

Legendaarinen Vihreän linjan taisto yöllä Yle Areenasta – Bostonin paikallisessa mukana useita suomalaisia

Eagles ja Terriers ovat taistelleet Bostonin yliopistoherruudesta jo yli sadan vuoden ajan. Lauantain kohtaaminen on 279. ottelu kahden perinteisen yliopiston välillä.

Boston College Eagles kohtasi viime talvena Harvard Crimsonin. Kuva: Getty Images.

The Green Line Rivalry, B-Line Rivalry tai the Battle Of Commonwealth. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Kun Boston University ja Boston College iskevät yhteen Yhdysvaltojen yliopistohistorian kolmanneksi pelatuimmassa jääkiekon paikallistaistossa 02.00 Suomen aikaa sunnuntaiaamuna, kyse ei ole mistä tahansa lätkäottelusta. Kun kiekko putoaa jäähän, kahden joukkueen välisen yli satavuotisen historian voi aistia joka puolella.

Armoa ei anneta – tai pyydetä - sen enempää kaukalossa kuin katsomossakaan.

Ensimmäisen kerran Eagles (College) ja Terriers (University) kohtasivat kaukalossa helmikuussa 1918. Sittemmin joukkueet ovat kohdanneet yhteensä 278 kertaa, viimeksi perjantaina. Vaikka Boston College voitti perjantaina lukemin 4-1, University on ollut pitkässä juoksussa parempi joukkue saldolla 135-125-18.

Bostonin paikallistaistoa pidetään yhtenä Yhdysvaltojen yliopistourheilun kirkkaimmista palloiluhelmistä. Vain Michiganissa ja Denverissä on pelattu kahden yliopiston välillä enemmän otteluita kuin Bostonissa. Kyseessä on siis millä tahansa mittarilla todellinen NCAA-herkku.

Kuluvalla kaudella Boston College on ollut joukkueista parempi.

College on voittanut New Englandin alueen paikallisen NCAA-konferenssin kuudesta ottelustaan neljä (4-1-1), vaikka ei ole valtakunnallisissa otteluissa (0-5-0) ollut viime kauden tasolla. Universityn saldo omasta konferenssista on 4-4-1 ja valtakunnallisista 0-3.

Joukkueista molemmat ovat kuuluneet usein myös valtakunnalliseen eliittiin. Boston Collegen edellinen NCAA-mestaruus on vuodelta 2012, Universityn vuodelta 2009. Molemmissa halleissa katosta roikkuu viisi valtakunnallista mestaruusviiriä.

Alumnilistat ovat molempien osalta niin ikään vakuuttavaa luettavaa.

Boston Collegesta NHL:ään ovat ponnistaneet muun muassa Johnny Gaudreau, Brian Leetch, Joe Mullen, Bill Guerin, Kevin Stevens, Craig Janney, Cam Atkinson ja Corey Schneider. Terriersin riveistä NHL-maineeseen nousivat esimerkiksi Keith Tkachuk, Tony Amonte, Kevin Shattenkirk, Ryan Whitney, Nick Bonino, Jack Eichel, Clayton Keller ja niin edelleen.

Ja lisää tulee.

Esimerkiksi Terriersin, eli Universityn, riveissä kiekkoilee useampi lahjakas NHL-potentiaalin omaava pelaaja. Universitylla on peräti neljä ykköskierroksen varausta riveissään.

Hyökkääjistä Joel Farabee on Philadelphian ja Shane Bowers Coloradon ykköskierroksen varaus. Kenties mielenkiintoisin tapaus on kuitenkin Nashvillen ensimmäisellä kierroksella nappaama puolustaja Dante Fabbro, joka on operoinut alkukaudesta pisteen ottelukeskiarvolla.

Maalivahti Jake Oettinger sen sijaan on yksi harvoja viime vuosina ykköskierrokselta napattuja maalivahteja – Oettingerin oikeudet ovat Dallasilla. Fabbron tavoin lähes pisteen keskiarvolla operoiva puolustaja Chad Krys on Chicagon kakkoskierroksen varaus.

Collegen riveistä Oliver Wahlström tuli varatuksi New York Islandersiin menneenä kesänä numerolla 11.

Mukana myös suomalaisia

Bostonin paikallisessa on mukana lauantaina myös suomalaisväriä. Ilves-lähtöiset Jesper ja Julius Mattila pelaavat Boston Collegen riveissä jo kolmatta kauttaan. Puolustaja Jesperillä on tilillään yhdestätoista ottelustaan yksisyöttöpiste. Velipoika Julius sen sijaan johtaa Eaglesin ykkösketjua. Mattila on yhdeksällä (3+6) pisteellään joukkueensa kolmanneksi tehokkain pelaaja.

Tappara-taustainen Aapeli Räsänen pelaa Bostonissa toista kauttaan. Räsäsen on kirjannut tililleen yhdessätoista ottelussa vain yhden syöttöpisteen, mutta on samaan aikaan loistanut aloitusympyrässä. Edmontonin kuudennella kierroksella varaama Räsänen on Hockey East- konferenssin kolmanneksi paras aloittaja 60,4 prosentin tehoillaan.

Puolustajalupaus Kasper Kotkansalo pelaa toista vuottaan Boston Universityn riveissä. Menneellä kaudella 40 ottelussa tehot 2+4 kirjannut Kotkansalo on saanut tällä kaudella kasaan kahdessatoista ottelussa yhden syöttöpisteen.

Kun kuuma paikallistaisto aikaisin sunnuntaina Suomen aikaa käynnistyy, peräti kolme suomalaista hakee edelleen avausmaalia kaudelleen. Yle Areena tarjoaa mahdollisuuden seurata avausmaalien ja muiden onnistumisten metsästystä alkaen kello 01.50.

Juttua muokattu 1.12. klo 19.09: Kasperi Kotkansalo on puolustaja, ei hyökkääjä.

Lue myös:

Aapeli Räsänen taistelee kahdella rintamalla, koulussa ja kaukalossa – "Suomessa näin haastavan koulun käyminen olisi vaikeaa"

Suosittelemme sinulle