Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ja Kiina edistyivät neuvotteluissaan tulehtuneista kauppasuhteista – uusia tulleja ei aseteta vuodenvaihteen jälkeen

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat on luvannut aikalisän uusissa tullikorotuksissa Kiinaa vastaan.

Presidentti Donald J. Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping Pekingissä marraskuussa 2017. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Kiinan ja Yhdysvaltojen neuvottelut kauppasuhteiden lievittämiseksi ovat edistyneet merkittävästi.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat on sopinut lykkäävänsä uusia Kiinan vastaisia tuontitulleja 90 päivällä.

Kiinan ulkoministerin mukaan presidentit Donald Trump ja Xi Jinping sopivat tapaamisessaan, että maat pidättäytyvät uusista tulleista 1. tammikuuta lähtien. Tuolloin Yhdysvaltojen oli määrä asettaa uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille 200 miljardin dollarin edestä.

Valkoisen talon mukaan Trump sopi pitävänsä kiinalaistuotteiden tuontitullit nykyisessä 10 prosentissa, eikä nostaa niitä 25 prosenttiin vuoden alusta, kuten hän aiemmin oli uhannut.

Kiina puolestaan on myöntynyt hankkimaan Valkoisen talon mukaan Yhdysvalloilta ”erittäin huomattavan määrän” muun muassa maatalous,- energia- ja teollisuustuotteita.

Trump ja Xi Jinping neuvottelivat kaksi ja puoli tuntia G20-maiden kokouksen yhteydessä Buenos Airesissa. Tapaaminen oli ensimmäinen sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet alkoivat viilentyä viime kesänä kauppasodan kiristyessä.

Neuvottelujen tuloksia on odotettu eri puolilla maailmaa, sillä maiden väliset tulehtuneet kauppasuhteet näkyvät epävarmuutena koko maailmantaloudessa.

Suosittelemme sinulle