Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomalaishiihto kriisissä tähdistä huolimatta – edes maajoukkueen vanha vitsi ei enää naurata asiantuntija Jauhojärveä

Sami Jauhojärven mielestä hiihtäjien kannattaa hypätä maailmancupin oravanpyörästä, jos tulosta ei tule.

Laura Mononen.
Laura Mononen. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen onnistuivatkin hyvin sunnuntaina Lillehammerin takaa-ajokilpailuissa, ei Suomen hiihtojoukkueen tilanne vaikuta tällä hetkellä ruusuiselta.

– Kriisiä ei ole peruttu, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi pamauttaa.

Lillehammerin minitour antoi muutamia positiivisia signaaleja. Naisten puolella Krista Pärmäkoski osoitti olevansa tasaisen varmassa kunnossa ja Susanna Saapunki on tehnyt pienen tasonnoston. Miesten puolella Iivo Niskanen osoitti olevansa yhä perinteisen hiihtotavalla iskussa, Ristomatti Hakola on edelleen finaalikunnossa sprinteissä ja on nyt saanut rinnalleen uuden kirittäjän: Joni Mäen.

Mutta näiden jo tuttujen tuloksentekijöiden takana ero kärkeen on kasvanut aikaisemmasta.

– Isossa mittakaavassa pitää olla huolissaan. Nyt valmennusjohdon ja henkilökohtaisten valmentajien pitää lyödä viisaat päät yhteen ja tehdä järkeviä ratkaisuja, että päästään tammikuulle ja sieltä lähtee sitten noste MM-kisoja kohti, Jauhojärvi sanoi.

Jauhojärven mielestä nyt niiden hiihtäjien, joiden vauhti ei ole halutulla tasolla ja tulokset sakkaavat, pitää miettiä, kannattaako maailmancupin kisoja kiertää lainkaan. Jauhojärvi kehuukin Kerttu Niskasen ratkaisua jättää Lillehammerin viikonloppu kokonaan välistä, sillä Lillehammerin kovilla radoilla ei tulosta todennäköisesti olisi tullut ja hiihtäjän itseluottamus olisi murentunut entisestään.

Nyt vastaavaa päätöstä Jauhojärvi odottaa muun muassa Laura Monoselta sekä Matti Heikkiseltä, joka keskusteli sunnuntain kisan jälkeen pitkään joukkueen lääkärin kanssa.

– Ensin Matin pitää poissulkea kaikki sairastumisen mahdollisuudet. Hän ei ole yhtään sillä tasolla, mitä syksyn testit antoivat odottaa ja kuitenkin kyse on niinkin kokeneesta urheilijasta. Jos terveyden puolelta ei löydy mitään, niin sen jälkeen on melkoinen mietinnän paikka, mitä on tehnyt viimeisen kolmen viikon aikana väärin.

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen. Kuva: EPA

Jauhojärvi tietää omasta kokemuksesta, että välillä on parempi hypätä pois oravanpyörästä ja jättää kisoja hiihtämättä, kuin takoa päätään seinään ja hiihtää sijoilla 29–30.

– Jälkiviisaana voin sanoa, että olisi monena syksynä pitänyt hypätä pois ja jättää kisoja hiihtämättä. Pitää mieluummin keskittyä rauhalliseen perustekemiseen, mielekkääseen tekemiseen, joka palauttaa hermostoa, päätä ja lihaksistoa. Huonojen maailmancupin kilpailujen kautta tulos ei lähde nousemaan.

Suomalaishiihtäjät ovat useaan otteeseen kertoneet, etteivät ole huolissaan, sillä päätähtäin on helmikuussa ja Seefeldin MM-kisoissa. Monen muun maan hiihtäjät ovat taasen tähdänneet siihen, että ovat kunnossa koko kauden. Jauhojärven mukaan suomalaisetkin alkavat pikkuhiljaa ymmärtää, että arvokisoihin on helpompi valmistautua henkisesti, kun tulosta on jo tullut kauden aikana.

– Suomalaisessa systeemissä on totuttu, että arvokisoissa tehdään tulos ja muulla kaudella ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Silloin kun olin maajoukkueessa, meillä oli vitsi, että kuka muistaa monesko oli Rukan maailmancupissa, kun voitat arvokisoissa, Jauhojärvi kertoi.

– Jos miettii naapurimaita, Venäjää, Norjaa ja jopa Ruotsia tänä päivänä, niin kilpailu on sen verran kovaa, että on pakko olla antamassa näyttöjä heti alkukaudesta, jotta tulee edes valituksi joukkueeseen.

Lue myös:

Suomen hiihtotähti Linnan juhliin huvittavan könyämisen kautta – tasaista tulosta takovaa Krista Pärmäkoskea kommellus nauratti: "Kaadun vähintään kerran kisassa"

Iivo Niskanen jäi kauas kärjestä ja piti menoaan keskinkertaisena – asiantuntija Jauhojärvi näki väliaikapaikalla olympiavoittajassa kuitenkin uuden puolen: "Jotain on tapahtunut"

Suomen hiihtotähden alkukauden rajun sukelluksen pitäisi soittaa hälytyskelloja – asiantuntija Jauhojärvi: "Nyt täytyisi aika kriittisesti suhtautua"

Kilpailukieltonsa jälkeen Therese Johaug on ollut pysäyttämätön, mutta lauantaina asiantuntija Jauhojärvikin yllättyi – Pärmäkosken osakkeet nousussa: "Vähintään mitalitaistelussa"

Suosittelemme sinulle