Hyppää sisältöön

Setlementtiyhdistykset avaavat verkkokaupan, josta voi ostaa kulttuurikokemuksen nuorelle tytölle tai elämyksen varattomalle perheelle

Lahjoittaja voi itse valita, millä paikkakunnalla hänen ostoksensa toteutetaan.

Kahvittelijoita Kuopion tyttöjen talolla, etualalla joulutorttuja.
Uudenlaisesta verkkokaupasta voi ostaa esimerkiksi turvallisen jouluaaton nuorelle Kuopion Tyttöjen talossa. Kuva: Matti Myller / Yle
Pekka Niiranen

Turvallinen jouluaatto Tyttöjen talossa. Nuorten oma arkiruokaryhmä. Elämyksellinen käynti uimahallissa. Nämä kaikki ovat kohta myynnissä uudenlaisessa verkkokaupassa.

Itsenäisyyspäivän aattona avautuvan verkkokaupan nimi on Palanen elämää. Mukana on alkuvaiheessa kymmenen setlementtiyhdistystä ympäri maata.

– Verkkokaupasta voi ostaa harrastuksen yksinäiselle nuorelle, elämyksen varattomalle perheelle, tai vaikka ison lapsiperheen kahdelle sisarukselle mukavan elokuvaillan, selittää Kuopiossa toimivan Setlementti Puijolan viestintäpäällikkö Katja Hedberg.

Setlementti Puijola on yksi Suomen Setlementtiliiton (siirryt toiseen palveluun) jäsenyhdistyksistä. Setlementtityön tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta, moniarvoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Keskiössä paikallisuus

Hedbergin mielestä uuden verkkokaupan ydin on sen paikallisuus.

Lahjoittaja voi itse valita, millä paikkakunnalla hänen ostoksensa toteutetaan. Myöhemmin verkkokaupan sivuilla kerrotaan, miten rahat on käytetty.

– On vaikea kuvitella toista verkkokauppa, joka olisi vielä avoimempi, vielä läpinäkyvämpi ja vielä luotettavampi, Hedberg hehkuttaa.

Viestintäpäällikkö Katja Hedberg, Kuopion setlementti.
Setlementti Puijolan viestintäpäällikön Katja Hedbergin mukaan avautuva verkkokauppa on ainutlaatuinen. Kuva: Matti Myller / Yle

Verkkokaupassa on aluksi tarjolla kolmekymmentä tuotetta, joiden hintahaitari on viidestä eurosta aina kolmeensataan euroon.

Yksi edullisimmista tuotteista on naisten rentoutumishetki uimahallissa, jonka voi ostaa lahjaksi 6,5 eurolla. Viidellätoista eurolla voi puolestaan lahjoittaa kulttuurikokemuksen maahanmuuttajatytölle.

Tuotteena myös Turvallinen jouluaatto

Yksi joululahjaksi soveltuva tuote on turvallinen jouluaatto yksinäiselle tytölle tai nuorelle naiselle Tyttöjen talossa Kuopiossa.

– Laitamme yhdessä ruokaa, ja täällä käy todennäköisesti pikkutonttuja. Jokainen, joka tähän jouluaattoon osallistuu, saa myös pienen lahjan, lupaa Kuopion Tyttöjen talon johtaja Johanna Luomala.

Hänen mukaansa tärkeintä on se, että paikassa on nuoren kanssa turvallinen aikuinen.

Tyttöjen talon johtaja Johanna Luomala..
Johanna Luomalan johtama Kuopion Tyttöjen talo on mukana uudessa verkkokaupassa. Kuva: Matti Myller / Yle

Verkkokaupan tuotteissa korostuvat lasten ja perheiden yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä esimerkiksi harrastamaan. Ideana on, että tuotteita ostamalla voi vähentää yksinäisyyttä ja lisätä yhteisöllisyyttä.

Lapset, vanhukset ja maahanmuuttajat toimivat yhdessä

Kuopiossa tuotevalikoimassa on Kasvimaakerho, joka aloittaa maaliskuussa Puijolan Kompassissa. Setlementti Puijolan ylläpitämän kuuden iltapäiväkerhon lasten lisäksi kasveja ovat kasvattamassa vapaaehtoiset vanhukset ja maahanmuuttajat.

Viidenkymmenen euron paketilla kustannetaan kerhotoiminta yhteensä parillekymmenelle iltapäiväkerholapselle.

– Kerhopaketilla saa kasvilavan, mullan, siemenet, työvälineet ja koko toiminnan kevään ajaksi, sanoo Puijolan Kompassin koordinaattori Johanna Rastas.

Johanna Rastas
Puijolan Kompassin koordinaattorin Johanna Rastaan mukaan Kasvimaakerhossa ovat lasten lisäksi mukana myös vapaaehtoiset vanhukset ja maahanmuuttajat. Kuva: Matti Myller / Yle

Kerhossa korostuvat niin kierrätys kuin ilmastonmuutoskin, mutta myös ylikulttuurinen ja -sukupolvinen yhdessä tekeminen.

– Kasvatetuista kasveista tehdään kerhon lopussa yhdessä ruokaa, Rastas hymyilee.

Suosittelemme sinulle