Hyppää sisältöön

Unohtiko Andalusia Espanjan rajun menneisyyden? Äärioikeisto sai parlamenttipaikkoja ensi kerran sitten Francon vallan päättymisen

Äärioikeistolainen Vox-puolue nappasi ensimmäisen vaalimenestyksensä Andalusian parlamenttivaaleissa .

Vox-puolueen kannattajia vaalivalvojaisissa
Äärioikeistolaisen Vox-puolueen kannattajat juhlivat vaalitulosta vaalivalvojaisissa Sevillassa 2. joulukuuta. Kuva: Rafa Alcaide / Epa
Johanna Kippo

Espanjassa äärioikeistolainen puolue on voittanut paikkoja alueparlamenttiin ensi kertaa sitten sotilasvallan päättymisen.

Etelä-Espanjan Andalusiassa sunnuntaina järjestetyissä aluevaaleissa äärioikeistolainen Vox-puolue nappasi yllättäen 12 paikkaa 109-paikkaisesta alueparlamentista. Sen äänisaalis oli 10,9 prosenttia.

Mielipidekyselyt vaalin alla olivat povanneet puolueelle enintään viisi paikkaa. Nyt siitä tuli Espanjan väkirikkaimman alueen parlamentin vaa’ankielipuolue.

– Andalusia on tehnyt historiaa, puolueen puheenjohtaja Santiago Abascal iloitsi.

Viimeksi vuonna 1982

Voxin eteneminen on merkittävää, koska Espanjan lainsäädäntöelimissä ei ole nähty äärioikeistolaisia edustajia sitten vuoden 1982. Tuolloin diktatuurinaikainen vaikuttaja, kansanedustaja Blas Piñar luopui paikastaan parlamentin alahuoneessa vaalitappion jälkeen.

Tähän asti Espanjassa oli totuttu ajattelemaan, että pitkä ja ankara sotilasvallan historia takaisi, ettei äärioikeisto pääsisi enää uudelleen valtaan. Fasistinen kenraali Francisco Franco johti Espanjaa rautaisella otteella 1930-luvun sisällissodasta kuolemaansa saakka vuonna 1975.

Andalusia on ollut demokratian aikana perinteisesti keskustavasemmistolaisen sosialistipuolueen valta-aluetta. Sosialistit ovat johtaneet aluetta pitkälti yli 30 vuotta.

Sunnuntainen vaalitulos oli historiallinen murskatappio sosialisteille. Valta on keikahtamassa oikealle, koska vaalien jälkeen vasemmistopuolueet eivät edes yhdessä yllä paikkaenemmistöön.

– Pahinta on, että muualla Euroopassa tavattu äärioikeiston ilmiö on saapunut myös tänne, Andalusian sosialistijohtaja Susana Diaz sanoi .

Santiago Abascal
Äärioikeistolaisen Vox-puolueen johtaja Santiago Abascal haluaa panna luvattoman siirtolaisuuden kuriin. Abascal osallistui puolueen vaalivalvojaisiin Sevillassa 2. joulukuuta. Kuva: Rafa Alcaide / Epa

Vastustaa islamia ja maahanmuuttoa

Neljä vuotta sitten perustettu Vox on onnistunut kasvattamaan kannatustaan etenkin maahanmuuttokriittisillä puheillaan ja kovalla linjallaan Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiin.

Abascalin mukaan puolue vastaa "miljoonien espanjalaisten huoliin".

Puolueen tilaisuudet ovat vetäneet salit täyteen kuulijoita korkean työttömyyden piinaamalla maaseudulla mutta myös suurkaupungeissa. Andalusiassa työttömyys on Espanjan korkeinta.

Islamia vastustava puolue haluaa luvattoman maahanmuuton kuriin ja se karkottaisi paperittomia siirtolaisia. Puolueen johtajat ovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaan kuvanneet maahanmuuttoa "invaasioksi".

Myös oikeistopuolueet PP ja Ciudadanos ovat viime kuukausina koventaneet linjaansa siirtolaisuuteen.

Siirtolaisia kuljetetaan maihin
Pelastusviranomaiset toivat Alboránin saaren edustalta Välimerellä pelastamiaan siirtolaisia maihin Motrilin satamaan Andalusiassa 2. joulukuuta. Kuva: Miguel Paquet / Epa

Kesästä alkaen maahanmuutosta huolestuneiden määrä on Espanjassa noussut. Tuolloin siirtolaisten tulo Andalusiaan Välimeren yli Afrikasta jälleen kiihtyi.

Espanjalaisen CIS-tutkimuslaitoksen kyselyssä syyskuussa (siirryt toiseen palveluun) maahanmuutto oli huolenaiheissa viidennellä sijalla työttömyyden, korruption, talousongelmien ja poliittikkojen jälkeen.

Andalusiassa suhtautuminen maahanmuuttoon on ristiriitaista. Siirtolaiset ovat olleet kaivattua työvoimaa etenkin maataloudessa, jossa he ovat tehneet töitä usein huonoilla työehdoilla.

Espanjassa siirtolaisten osuus väestöstä alkoi kasvaa vuosituhannen vaihteessa. Väestöstä noin joka kymmenes on maahanmuuttajia. Suurimmat ulkomaalaisryhmät ovat marokkolaiset, romanialaiset ja britit.

Perinteinen oikeisto lämpeni radikaalille tukipuolueelle

Sosialistijohtaja Diaz patisti Espanjan puolueita rakentamaan "palomuurin" äärioikeiston uhkaa vastaan.

Osassa Eurooppaa äärioikeisto on pyritty sulkemaan ulos hallitustyöstä. Andalusiassa Espanjan johtavat oikeistopuolueet olivat ottamassa radikaalin tulokkaan tuen avosylin vastaan.

Espanjan vanha valtapuolue, konservatiivinen PP, ja viime vuosina kannatustaan kasvattanut liberaali Ciudadanos kertoivat molemmat kampanja-aikana olevansa valmiita neuvottelemaan (siirryt toiseen palveluun) äärioikeistolaisten kanssa. Vox on tervetullut tukemaan mahdollista oikeistohallitusta.

Ranskan äärioikeistojohtaja Marine Le Pen lähetti twitter-viestissään lämpimät onnittelut “Voxin ystävilleen”.

Jäätävä suihku hallitukselle

Vox on jälleen yksi uusi puolue, joka on ponnistanut jakamaan Espanjassa murentuneen kaksipuoluejärjestelmän pottia.

Andalusian vaaleja on tulkittu myös kesäkuussa Espanjan pääministeriksi nousseen Pedro Sánchezin kannatusmittauksena. Sosialistien rökäletappio oli vähemmistöhallitukselle jäätävä suihku.

Hallitus jatkaa Eurooppa-mielisen politiikan tiellä, Sánchez ilmoitti maanantaina.

– Andalusian vaalitulos vahvistaa sitoumustamme perustuslain ja demokratian puolustamiseen pelkoja vastaan, Sánchez tviittasi.

Ensi vuonna Espanjassa äänestetään paikallis-, alue- ja eurovaaleissa. Espanjassa on pidetty mahdollisena, että Sánchez päättää järjestää myös ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Sánchez nousi valtaan kesällä, kun Mariano Rajoyn konservatiivihallitus yllättäen kaatui luottamusäänestyksessä lahjusskandaalin jälkeen.

Suosittelemme sinulle