Hyppää sisältöön

Marja Helanderin lyhytelokuva valittiin Yhdysvaltojen merkittävimpinä pidetyille elokuvajuhlille

Elokuvajuhlille valittu "Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut" on lyhyt tanssielokuva, joka tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä.

Kuva: Marja Helander / Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut
Inger-Elle Suoninen,
Aletta Lakkala

Saamelaisen Marja Helanderin lyhytelokuva Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut (2018) on valittu Sundancen elokuvajuhlien (siirryt toiseen palveluun) kansainväliseen lyhytelokuvakilpailuun. Yhdysvaltojen merkittävimpiin ja suurimpiin kuuluva elokuvafestivaali järjestetään Park Cityssä Utahissa tammi-helmikuun vaihteessa.

Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut on lyhyt tanssielokuva. Siinä kaksi nuorta saamelaista balettitanssijaa Birit ja Katja Haarla tanssivat läpi Saamenmaan kylien ja metsien aina Helsinkiin asti. Teos tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä.

Elokuva on palkittu Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisen kilpailun lyhytelokuvasarjan pääpalkinnolla sekä Risto Jarva -palkinnolla, jonka palkintoraati kuvaili elokuvaa samanaikaisesti hätkähdyttävän kauniiksi, pirullisen hauskaksi ja poliittisesti kantaaottavaksi. Lokakuussa 2018 Helanderin elokuva palkittiin Toronton ImagineNative Film + Media Festivalilla parhaana kokeellisena teoksena.

Vaikka elokuva on saanut osakseen suosiota ja tunnustusta aiemminkin, pitää Marja Helander pääsyä Sundanceen erityisen merkittävänä asiana.

– Sehän on suuri tunnustus, ei vain minulle, mutta koko työryhmälle. Toivon, että festivaali avaa ovia kaikille elokuvan kanssa työskennelleille.

Helander on valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja, jonka juuret ovat Helsingissä ja Utsjoella. Kuva: Riikka Vaahtera/Mäntän kuvataideviikot

Marja Helander on sekä elokuvaohjaaja että myös valokuva- ja videotaiteilija. Hänen taiteessaan näkyy elämä kahden kulttuurin, saamelaisen ja suomalaisen, välissä. Viime aikoina Helander on keskittynyt kuvaamaan erityisesti Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan esimerkiksi globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Helander toimii Mäntän Kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattorina.

Sundance avaa ovia pienempien tuotantojen elokuville

Näyttelijä Robert Redfordin vuonna 1978 perustamaa Sundancea pidetään yleisesti Yhdysvaltojen arvostetuimpana elokuvafestivaalina. Salt Lake Cityn kupeessa järjestettävä elokuvafestivaali esittelee joka vuosi Yhdysvaltain riippumattoman elokuvan uusimmat kyvyt. Tapahtuma on antanut alkusysäyksen muun muassa ohjaaja Quentin Tarantinon uralle.

Sundance tarjoaa yleisön pienempien tuotantojen indie-elokuville. Festivaali ei kuitenkaan ole mikään pienten toimijoiden tapahtuma, sillä sinne osallistuvat myös edustajat maailman suurimmista suoratoistopalveluista, kuten Netflixistä ja Amazonista. Moni filmi onkin päätynyt Sundancesta näille palvelimille.

Suomalainen lyhytelokuva kilpaili Sundancen virallisessa kilpasarjassa myös vuonna 2017, kun elokuvayhtiö Komeetan tuottama ja Teemu Niukkasen ohjaama Saatanan kanit sai ensi-iltansa elokuvajuhlilla. Sundancen festivaalipaikoista on elokuvamaailmassa kova kilpa. Festivaaliin valikoituu vuosittain noin 200 elokuvaa. Tänä vuonna lyhytelokuvien kategoriaan hakeutui 9 443 lyhytelokuvaa, joista vain vajaa prosentti, 73 elokuvaa päätyi ohjelmistoon.

Vuonna 2018 Sundancen elokuvajuhlilla vieraili 124 900 ihmistä.

Kuva: Marja Helander / Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut

"Pohjois-Amerikka on vastaanottavainen alkuperäiskansaelokuvalle"

Vaikka Sundanceen päätyy elokuvia ympäri maailman, on alkuperäiskansojen tuotannoilla erityisen vahva asema Pohjois-Amerikan elokuvafestivaalikentällä, näkee elokuvan levittäjän, AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen.

– Saamelaiselle elokuvalle on vastaanottavainen yleisö Pohjois-Amerikassa, mutta Helanderin teos näyttää vetoavan myös yli tämän valmiiksi rajatun "lokeron".

– Helanderin teos puhuttelee monella tavalla ja tasolla, se kommentoi ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä saamelaisten asemasta ja maanomistajuudesta, mutta ajattomalla tyylillä. Sundance on hieno seuraava askel Katja Gauriloffin dokumenttielokuvan Kuun metsän Kaisa (2016) näkyvyydestä Toronton Hot Docs -festivaaleilla ja vahvistaa entisestään mielikuvaa saamelaiselokuvan korkeasta tasosta ja lähestymistapojen monipuolisuudesta, Rantanen kuvailee.

Kuva: Marja Helander / Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut

Myös Marja Helander pitää saamelaiselokuvan pääsyä maailmalle äärimmäisen merkittävänä asiana.

– Se on aina hienoa, koska tällaiset mahdollisuudet avaavat monia polkuja tulevaisuuteen. Se on mahdollisuus kertoa maailmalle saamelaisista, saamelaisuudesta sekä kipukohdista yhteiskunnan puristuksessa, Helander pohtii.

Korjattu 4.12. klo 14:46: Korjattu tieto Sundancen lyhytelokuvien kilpasarjan edellisestä suomalaisesta kilpailijasta.

Suosittelemme sinulle