Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ylioppilaslehti Uljas lakkautetaan: "On tärkeää, että rahat käytetään semmoiseen, mikä nähdään jäsenillemme mahdollisimman arvokkaana"

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto teki lakkautuspäätöksen äänin 23–14.

Ylioppilaslehti Uljas.
Kuva: Jouki Väinämö / Yle
Markku Malinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljas on päätetty lakkauttaa.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto teki päätöksen kokouksessaan tiistai-iltana. Lakkautuspäätös syntyi suljetun lippuäänestyksen jälkeen lukemin 23–14.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan tiedotteen mukaan taustalla on osaltaan ylioppilaiden terveydenhoitomaksun eli YTHS-maksun korotus, joka aiheuttaa ylioppilaskunnan budjettiin noin 40 000 euron loven. Sitä ei haluta kattaa jäsenmaksun korottamisella, joka on nykyisin 126 euroa.

Ylioppilaslehti Uljaan budjetti tälle vuodelle on 84 000 euroa. Edustajisto päätti, että lehden lakkauttamisesta syntyvät säästöt käytetään YTHS-maksun lisäksi muun muassa lukuvuosikalenterin tuottamiseen.

"Edustajisto tukee kyllä journalismia, mutta..."

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja, hammaslääketiedettä Kuopion kampuksella opiskeleva Jonni Nykänen sanoo, että lakkautuspäätöksessä oli kyse arvovalinnasta.

– On tärkeää, että rahat käytetään semmoiseen, mikä nähdään jäsenillemme mahdollisimman arvokkaana. Edustajisto tukee kyllä journalismia, mutta näki journalismin hinnan liian korkeana.

Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys vetosi alkuviikosta ylioppilaskuntaan lehden säilyttämisen puolesta. Yhdistyksen mielestä lehti on tärkeä väylä yhteiskunnallisen keskustelun käymiseen, koska sitä luetaan myös ylioppilaskunnan ulkopuolella.

Jonni Nykäsen mielestä väyliä keskusteluun on olemassa jatkossakin. Ylioppilaskunnan viestinnälle väyliä ovat muun muassa omat nettisivut ja suora yhteys alueen maakuntalehtiin. Nykänen näkee, että avoimeen keskusteluun on muun muassa monia sosiaalisen median palveluita.

– Jos jäsenistölle tulee tarvetta uudenlaiselle pohjalle julkiseen keskusteluun, niin otetaan niitä edustajistossa esille sitä mukaa kun tarvetta tulee.

Ylioppilaslehti Uljasta on toimitettu yliopiston molemmillta kampuksilta Joensuusta ja Kuopiosta. Sen päätoimittaja on Jussi Turunen.

Juttua korjattu kello 12:35: Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan tiedotteessa kerrottiin virheellisesti, että äänestyksessä olisi annettu kaksi tyhjää ääntä

Suosittelemme