Hyppää sisältöön

Porin Linjat toppuuttelee lapsiryhmien kyytikohua - "Tässä on tullut paha mieli, kun haluaa tehdä hyvää"

Ilmaiseksi kulkevat päiväkoti- ja koululaisryhmät eivät pääse Porissa enää busseihin ennen aamuyhdeksää, koska bussien maksavien matkustajien määrä on kasvanut.

Porin Linjat haluaa, että kaikki maksavat asiakkaat mahtuvat aamubusseihin. Kuva: Juho Karihuhta / Yle
Tapio Pukkila

Porin kaupungin omistama bussiyhtiö Porin Linjat on tarkentanut yhdessä kaupungin sivistystoimialan kanssa pelisääntöjä päiväkoti- ja koululaisryhmien maksuttomaan kulkemiseen aikataulun mukaisissa vuorobusseissa.

Ryhmät ovat voineet kulkea syyskuun alusta lähtien maksuttomasti kaupungin busseissa vasta klo 9:n jälkeen, kun aiemmin lapsiryhmät ovat voineet nousta autoihin klo 8.30 lähtien. Asiasta nousi julkinen häly viime viikolla, kun Yle Pori kertoi uudesta käytännöstä.

Päiväkodeissa ja kouluissa on suivaannuttu muutoksesta, joka sekoittaa päivän rytmiä ja pahimmassa tapauksessa estää ryhmien retkeilyä, kun liikkeelle ei päästä tarpeeksi ajoissa.

Johonkin raja on vedettävä. Emme halua vaarantaa työ- ja koulumatkoja ilmaisryhmien vuoksi.

Markku Hermonen

Muutokseen päädyttiin, koska matkustajien määrä on lisääntynyt aamubusseissa. Asiassa on hämmästyttänyt se, että kyse on vain puolesta tunnista. Porin Linjat ei aio kuitenkaan perääntyä ryhmien kulkuaikaan tehdystä muutoksesta.

– Johonkin raja on vedettävä. Emme halua vaarantaa työ- ja koulumatkoja ilmaisryhmien vuoksi. Autot ovat pääosin täynnä yhdeksään asti ja sen jälkeen ruuhkat helpottavat, sanoo Porin Linjojen toimitusjohtaja Markku Hermonen.

Hän myös kehottaa kouluja ja päiväkoteja miettimään, miten ne voisivat muuttaa omia retkiaikataulujaan.

Porin ilmaiskyydit ainutlaatuisia koko maassa

Toimitusjohtaja Hermonen muistuttaa, että kyse on Porissa kymmenen vuotta sitten tehdystä sopimuksesta. Tuolloin päätettiin, että päiväkoti- ja koululaisryhmät voivat matkustaa ilman maksua, kun autoissa on tilaa.

Sopimuksen mukaan käytännöstä ei saa tulla lisäkustannuksia Porin Linjoille kuten esimerkiksi autojen lisäämistä. Hermonen kuvaa sivistyskeskuksen Porin Linjoille maksamaa vuosikorvausta kulkuoikeudesta "muodolliseksi".

Ryhmien ilmainen bussiretkeily on tiettävästi ainutlaatuista koko maassa. Toimitusjohtaja Hermonen harmittelee, että kokonaisuudessaan hyvä asia on kääntynyt viime päivien keskustelussa kielteiseksi.

– En ole kuullut, että missään muualla maassa olisi vastaavaa käytäntöä. Tässä on tullut paha mieli, kun haluaa tehdä hyvää.

Maksua vastaan päiväkoti- ja koululaisryhmät voivat kulkea edelleen kellonajasta riippumatta Porin Linjojen busseissa.

Suosittelemme sinulle