Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ulkomaalaistaustaisten matkustajien epäillään hyökänneen linja-autossa kuljettajan kimppuun Uuraisilla ja Loimaalla – "Hän yritti ohjata autoa vastaantulevien kaistalle"

MTV Uutisten tietojen mukaan bussihyökkäysten tekijät ovat kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

Keskusrikospoliisin nimi talon seinäkraniitissa.
Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisi tutkii tilannetta, jossa linja-auton matkustajan epäillään hyökänneen kuljettajan kimppuun Uuraisilla Keski-Suomessa viime yönä.

KRP:n tiedotteen mukaan välikohtauksen aiheuttanut mies oli yllättäen noussut istuimeltaan ja käynyt kuljettajaan käsiksi. Tutkinnajohtaja Sanna Springare kertoo, että mies oli ilmeisesti yrittänyt saada auton pois tieltä.

Kyseessä oli Koiviston Auton normaali reittiliikennevuoro Helsingistä Ouluun. Toimitusjohtaja Mikko Markkula kertoo, että matkustaja oli tarttunut kuljettajaa ranteesta, jolloin kuljettaja oli jarruttanut.

Etummaisilla penkkiriveillä istuvat matkustajat olivat huomanneet tilanteen välittömästi ja onnistuneet taltuttamaan epäillyn. Autossa oli noin 15 matkustajaa.

Kuljettaja ei ollut huomannut käytöksessä poikkeavaa

Ulkomaalaistaustainen, noin 30-vuotias mies painettiin lattiaan ja häntä pidettiin paikoillaan poliisin saapumiseen saakka. Kuljettaja ei ollut huomannut matkustajan käyttäytymisessä mitään poikkeavaa tämän noustessa kyytiin.

– Kyseessä oli vakava vaaratilanne, mutta kuljettajan nopean jarruttamisen ansiosta mitään ei ehtinyt tapahtua, Markkula sanoo.

– Tällainen tapaus on harvinainen kaukoliikenteessä ja maantienopeudessa, Markkula jatkaa.

Välikohtaus sattui viime yönä noin kello yhden aikaan nelostiellä, lähellä Hirvaskangasta. Tapauksen vuoksi linja-auto oli pysähdyksissä noin 50 minuuttia. Kuljettaja pystyi ajamaan auton pysähdyksen jälkeen vaihtopaikalle, mistä toinen kuljettaja jatkoi matkaa. Markkulan mukaan kuljettaja suhtautuu tapahtuneeseen rauhallisesti.

KRP kertoo tutkivansa asiaa muun muassa epäiltynä liikennetuhotyön yrityksenä ja epäiltynä lievänä pahoinpitelynä. Poliisin mukaan tutkinta ja kuulustelut ovat vielä alkuvaiheessa ja tällä hetkellä selvitetään muun muassa miehen motiivia.

Uurainen
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Loimaalla vastaava tapaus eilen

Poliisi selvittää Uuraisten tapahtumien mahdollista yhteyttä Loimaalla tiistaina noin klo 16 tapahtuneeseen vastaavanlaiseen välikohtaukseen. Siinäkin ulkomaalaistaustaisen matkustajan epäillään puuttuneen linja-auton kulkuun Loimaan keskustassa, Asemakadulla, linja-autoaseman lähellä.

Loimaalta Turkuun matkalla olleen linja-auton kuljettaja yllättyi tilanteessa täysin.

– Etupenkillä istunut kaveri hyppäsi kuljettajan viereen ja väänsi rattia. Hän yritti ohjata autoa vastaantulevien kaistalle, kertoo Valtasen liikenteen toimitusjohtaja Petri Valtanen.

Tilanteen pelasti vastaantulevan linja-auton kuljettaja, joka reagoi nopeasti.

– Hän oli ehtinyt hiukan väistää, niin että vain peili kopsahti toisen auton kylkeen, Valtanen sanoo.

Turkuun matkalla olleen linja-auton kuljettaja sai pysäytettyä auton tien sivuun. Ulkomaalaistaustainen mies saatiin aisoihin yhdessä matkustajien kanssa.

Petri Valtanen on toiminut linja-autoliikenteen parissa vajaa kolmekymmentä vuotta. Vastaavaa hänelle ei ole koskaan aiemmin sattunut.

– Kyllä tämä oli ensimmäinen kerta.

Loimaa
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Liittyvätkö tapaukset toisiinsa?

Loimaalla kuljettajaan käsiksi käynyt henkilö oli Uuraisten tapaan ulkomaalaistaustainen, noin 30-vuotias mies.

– Vielä tässä vaiheessa ei pystytä sanomaan, että onko näillä jotakin yhteyttä vai onko satunnaisista tekijöistä kysymys, sanoo tutkinnanjohtaja Sanna Springare.

KRP kertoo tutkivansa asiaa muun muassa epäiltynä liikennetuhotyönä.

MTV Uutisten tietojen mukaan molemmissa tapauksissa tekijänä on kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija.

Springare sanoo, että kumpikaan epäillyistä ei ole Suomen kansalainen, mutta ei voi kertoa ovatko miehet kotoisin samasta maasta tai ovatko turvapaikanhakijoita. Poliisi tutkii tunsivatko miehet toisensa.

Miehet ovat tällä hetkellä poliisin hallussa. Poliisi päättää myöhemmin hakeeko se miesten vangitsemista.

Springaren mukaan tällä hetkellä tapausten mahdollisia kytkentöjä terroristisiin tarkoituksiin ei ole tiedossa, mutta niitäkin selvitetään.

Hänen mukaansa tapahtumien vuoksi ei ole syytä arvioida turvallisuustasoa uudelleen eikä aihetta pelolle ole.

Lue lisää:

KRP vaatii kahta vangittavaksi välikohtauksista linja-autoissa – toinen vangittiin, toinen oikeudessa lauantaina

Sisäministeri bussihyökkäyksistä: Suomessa 9 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa – "On riski, että turhautuminen johtaa tämäntyyppiseen"

Bussikuljettaja autossa tapahtuneesta hyökkäyksestä: Olisi voinut käydä pahemminkin, tapaus jää mieleen pitkäksi aikaa

Poliisiylijohtaja hyökkäyksistä linja-autonkuljettajien kimppuun: Ei ole syytä pelkoon

Suosittelemme