Hyppää sisältöön

Italian rokotevastainen hallitus heikentää rokotuspakkoa, vaikka se on tuottanut tulosta

Kymmenestä rokotteesta tehtiin pakollisia viime vuonna. Se sai rokotuskattavuuden nousemaan yli 95 prosentin.

Kuva: David Gee / AOP

Italiassa populistipuolue Viiden tähden liikkeen ja laitaoikeistoa edustavan La Legan muodostama hallitus on heikentänyt maan rokotuspakkoa.

Maan edellinen hallitus teki kymmenestä rokotteesta pakolliset heinäkuussa 2017.

Päätöstä perusteltiin sillä, että rokotuskattavuus oli laskenut monen rokotuksen osalta alle Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen, joka on 95 prosenttia väestöstä.

Erityisesti tuhkarokkotapausten määrä oli lähtenyt rajuun nousuun. (siirryt toiseen palveluun) Vuonna 2017 Italiassa havaittiin lähes 5 000 tuhkarokkotartuntaa, kun vuotta aiemmin niitä oli reilut 800.

Vuonna 2017 tuhkarokkoon kuoli neljä ihmistä ja tänä vuonna uhreja on ollut kuusi.

Tämä Legge Lorenzin -nimeä kantava laki estää rokottamattomien 0-6-vuotiaiden lasten pääsyn päivähoitoon. 6-16-vuotiaiden lasten vanhemmat puolestaan saavat 100-500 euron sakot, mikäli eivät rokotuta lapsiaan.

Rokotusvastainen Viiden tähden liike halusi kumota tämän lain, mutta joutui tyytymään kompromissiin, jossa laki pysyy voimassa, mutta sen valvontaa heikennetään.

Syyskuussa 2018 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä rokotuspakkoa valvotaan aiempaa löyhemmin. Lapset pääsevät päiväkoteihin ja kouluihin ja vanhemmat välttyvät sakoilta, mikäli he esittävät itse muotoilemansa vakuutuksen siitä, että lapsella on vaaditut rokotukset.

Rokotusten ottamista ei valvota muuta kuin satunnaistarkastuksin.

Rokotusvastainen mielenosoitus Roomassa heinäkuussa 2017. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

Rokotuskattavuus oli ehtinyt nousta

Italian terveysministeriön tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) rokotuspakko on toiminut.

Rokotuskattavuus pakollisten rokotusten osalta on noussut yli 95 prosentin (siirryt toiseen palveluun) suuressa osassa Italian alueita vastasyntyneiden lasten osalta. 0-6-vuotiaiden keskuudessakin kattavuus on noussut, mutta ei vielä ole yli WHO:n suositteleman 95 prosentin rajan.

Kansallisella tasolla Italian rokotuskattavuus perusrokotusten osalta on kuitenkin edelleen alle suositusten.

Tuhkarokkorokotus on terveysministeriön tietojen mukaan nyt 91,68 prosentilla italialaisista 0-2-vuotiaista lapsista. Vuonna 2016 luku oli 87,26 ja vuonna 2015 85,29 prosenttia.

Myös vapaaehtoiset rokotukset, kuten pneumokokki ja meningokokki, ovat Italian terveysministeriön tietojen mukaan lähteneet kasvuun.

Italian terveysministeri Giulia Grillo. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Viiden tähden liikkeen terveysministeri erotti asiantuntijaneuvoston

Vääntö Italian terveydenhuoltosektorilla jatkuu. Eilen Italian terveysministeri Giulia Grillo ilmoitti erottavansa koko kansallisen terveysneuvostonsa 30-henkisen hallituksen.

Syyksi Grillo ilmoitti sen, että on aika antaa mahdollisuus uusille ihmisille.

Kansallinen terveysneuvosto Consiglio superiore di sanità on terveydenhuollon asiantuntijoista koostuva toimielin, jonka jäsenet nimitetään asiantuntemuksen mukaan, ei-poliittisin perustein.

Neuvoston tehtävänä on ohjeistaa hallitusta terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä, myös rokotuksissa.

– En tajua, miksi minut erotettiin. Olen ollut neuvoston jäsen 15 vuotta ja tätä ei ole koskaan tapahtunut, sanoi Silvio Garattini, yksi erotetuista neuvoston jäsenistä La Repubblica -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa terveysministeri Grillo ei koskaan edes tavannut neuvoston jäseniä.

Suosittelemme sinulle