Hyppää sisältöön

Kiina aikoo kurkistaa Kuun "pimeälle puolelle" – luotaimen lastina silkkiäistoukan munia ja siemeniä

Kiinan kunnianhimoinen tutkimusohjelma ottaa kuulennon myötä pitkän harppauksen eteenpäin.

Kiina on panostanut viime vuosina avaruudentutkimusohjelmaansa. Teknologiaa oli esillä näyttelyssä Pekingissä syksyllä 2017. Kuva: Wu Hong / EPA
Erja Tuomaala

Kiina aikoo lähettää lauantaina tutkimusaluksen Kuun Maahan näkymättömälle puolelle. Kuun etäpuoli on suhteellisen tutkimatonta aluetta.

Kiina toivoo kartoittavansa Kuun pintaa Chang'e 4 -tutkimusmönkijän avulla. Tutkimusaluksen on määrä laskeutua Von Kármánin kraateriin 27 vuorokauden matkan jälkeen.

Kuun jumalatar -luotain vie silkkiäistoukan munia ja siemeniä

Pitkä marssi 3B -raketti vie tutkimusluotaimen avaruuteen.

Kiina lähetti menestyksellisesti Jadejänis-kuumönkijän Kuun pinnalle viisi vuotta sitten. Vuonna 2019 Kiina aikoo jatkaa ohjelmaansa lähettämällä Kuuhun Chang'e 5 -aluksen, jonka on määrä tuoda paluulennolla mukanaan näytteitä kuuperästä. Chang'e-nimi pohjautuu kiinalaiseen mytologiaan. Se merkitsee kuun jumalatarta.

Xinhua-uutistoimiston mukaan mönkijä kylvää siemeniä ja pudottaa silkkiäistoukan munia kuuperään.

Mars-mönkijä matkaan 2020-luvulla?

Kiina toteutti miehitetyn avaruuslennon kolmantena maana Yhdysvaltain ja Venäjän jälkeen vuonna 2003. Avaruudessa on myös kaksi kiinalaista avaruusasemaa. Mars-mönkijän lento on suunnitteilla ensi vuosikymmenen puolivälissä.

Kiina on viime vuosina lisännyt yhteistyötä Venäjän ja Euroopan avaruusviranomaisten kanssa. Taikonautit eivät ole työskennelleet kansainvälisellä avaruusasemalla. Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan yhteistyö on kielletty kiinalaisen avaruustutkimuksen vahvan sotilaallisen painotuksen vuoksi.

Nasan Mars-luotain laskeutui punaiselle planeetalle marraskuun lopussa.

Lue myös:

Nasan Mars-luotain laskeutui onnistuneesti punaisen planeetan pinnalle – Katso ensimmäinen kuva

Avaruus avautui myös pienille maille – Suomella on satelliitteja, Ruotsilla pian rakettejakin

Suosittelemme sinulle