Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tokioon tähtäävä Benedek Olah pettyi rajusti Olympiakomitean tukipäätökseen – Lehtimäki löi pöytään kylmät numerofaktat

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö painotti tukipäätöksessään urheilijoita, joilla on realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon Tokion olympialaisissa.

Benedek Olah
Benedek Olah Kuva: EPA
Ossi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiseksi olympialajiksi Riossa noussut pöytätennis uupui listalta, kun Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö julkaisi päätöksensä kesälajien tehostamistuesta viikko sitten.

Ensimmäisenä suomalaisena olympialaisten pöytätennikseen edennyt Benedek Olah älähti asiasta Ilta-Sanomien haastattelussa perjantaina.

– Tuet menevät niille, jotka tuntevat toisensa. Minulle niitä ei näköjään suoda, vaikka tekisin mitä. Olen näyttänyt mallia esimerkillisen urheilijan elämästä. En ole ryypännyt enkä rellestänyt. Olen panostanut kaiken pöytätennikseen, mutta sillä ei ole näköjään mitään merkitystä, Olah vuodatti Ilta-Sanomille.

Vielä viime vuoden tukipäätöksessä laji oli mukana. Pöytätenniksen saama 7500 euron tuki oli kohdennettu nimenomaan Tokion kisoihin tähtäävän Olahin valmennukseen.

Tänä vuonna huippu-urheiluyksikkö painotti tukipäätöksissä kuitenkin niitä urheilijoita, joilla on potentiaalia menestyä Tokiossa.

– Meillä on kriteerinä, että urheilijalla on oltava mahdollisuus 16 parhaan joukkoon. Kisoihin pääsyä ei voida oikein käyttää kriteerinä, koska sen kynnys vaihtelee lajista toiseen todella paljon, huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kommentoi Yle Urheilulle.

Tämän hetken maailmanlistan tilanteen mukaan Olah olisi selviytymässä Tokioon. Hän on maailmanlistan sijalla 79, mutta kahden pelaajan maakiintiöiden takia hän olisi nousemassa kisoihin pääsevien joukkoon. Rioon pääsi mukaan 70 pelaajaa.

Mika Lehtimäki
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki. Kuva: Lehtikuva

Olah putosi olympialaisissa toisella kierroksella, mutta eteni syksyn 2016 EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon. Seuraava kausi meni pilalle loukkaantumisten takia, mutta huippu-urheiluyksikkö nosti pöytätenniksen tukilajien joukkoon Rion ja EM-kisojen nosteen ansiosta.

– Halusimme katsoa, palaako hän loukkaantumisia edeltäneelle lupaavalle kehitysuralle. Tällä kaudella hän on pystynyt voittamaan TOP50-pelaajan vain yhden kerran. TOP100-pelaajiakin vastaan on yksi voitto ja kahdeksan tappiota. Seitsemässä Maailmankiertueen kilpailussa hän on jäänyt viidesti karsintaan. Kertaakaan hän ei ole päässyt 32 parhaan joukkoon edettyään pääsarjaan, Lehtimäki perustelee.

Ranskan liigassa Olah on menestynyt paremmin, mutta Lehtimäen mukaan tukipäätöksissä painotettiin Maailmankiertuetta, jossa ovat mukana parhaat pelaajat.

– Nämä ovat kylmät numerofaktat, jotka meidän on pakko ottaa huomioon, kun kohtelemme urheilijoita tasapuolisesti. Tämän on pakko pitää joka suuntaan yksiselitteisesti, Lehtimäki linjaa.

Pöytätenniksen olympiapaikkojen pisteiden kerääminen alkaa ensi vuoden toukokuussa. Sitä ennen Olah toivoo pääsevänsä mahdollisimman hyviin asemiin maailmanlistalla, jotta ottelukaaviot olisivat suotuisammat.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö jakoi kesälajeille 2,8 miljoonaa euroa, ja paralympiakesälajit saivat 241 500 euroa. Huippu-urheiluyksikkö ilmoittaa vielä lähiaikoina tukipäätökset yleisurheilun ja keilailun osalta. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa kesälajien urheilija-apurahat alkuvuodesta.

Lue myös:

Joukkorahoituskampanja vauhdittamaan Benedek Olahin olympiatavoitteita

Olympiakomitea jätti yleisurheilun tuet vielä jakamatta – autourheilijat saavat ensimmäistä kertaa avustusta

Suosittelemme sinulle