Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kenen tahansa ajokorttitiedot voi selvittää netissä ilmaiseksi – ihmiset huolestuivat, Trafi sulki palvelun

Trafin nettipalvelu on ollut käytössä heinäkuusta lähtien. Lain mukaan ajo-oikeuteen liittyvät tiedot on määritelty julkisiksi.

Yksityiskohta ajokortista.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Sara Salmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi selvittää parhaillaan, uhkaako sen kuljettajatiedot-nettipalvelu ihmisten tietosuojaa ja tietoturvaa.

Palvelussa pystyy hakemaan nimi-, kotipaikka tai henkilötunnushaulla kenen tahansa ajokorttitiedot ilmaiseksi.

Vastaavat tiedot ovat olleet saatavilla jo aikaisemminkin, mutta nettipalvelu on toiminut tämän muotoisena heinäkuun alusta alkaen.

Sunnuntaina Trafi päätyi kuitenkin sulkemaan sen. Syynä on ihmisten huoli siitä, että heidän yksityisyytensä vaarantuu palvelun takia.

– Lähdemme siitä, että palvelu on lainmukainen ja tietoturva sekä tietosuoja-asiat ovat asianmukaisesti huomioitu. Mutta kun huomioita ja väitteitä esitetään, haluamme suhtautua niihin vakavasti, Trafin toimialajohtaja Janne Huhtamäki kertoo.

Huhtamäen mukaan ilmaiseksi netistä saatavat ajokorttitiedot herättivät keskustelua jo loppukesällä, mutta tällä viikolla aihe sai uutta ponniketta, kun esimerkiksi Tekniikka & Talous, Kauppalehti ja Iltalehti uutisoivat siitä.

Huhtamäki myöntää, että viikonlopun aikana on tullut "jonkun verran palautetta".

– Ihmiset eivät pidä hyväksyttävänä sitä, että heidän ajokorttitietonsa näkyy palvelussa, hän kiteyttää ihmisten päähuolenaiheen.

Trafilla on velvollisuus kertoa, onko henkilöllä a-, b- tai c-luokan ajokortti tai löytyykö vaadittava pätevyys, jos henkilö työskentelee ammattikuljettajana.

Ajo-oikeuteen liittyvät tiedot on määritelty laissa julkisiksi.

– Lainsäätäjä on erikseen ottanut tähän kantaa ja todennut, että tällainen palvelu on tarpeen: esimerkiksi autonvuokrasta tai autoliikkeiden esittelyautojen koeajoa varten, Huhtamäki toteaa.

Trafin palvelu antaa siis mahdollisuuden varmistaa henkilön ajo-oikeuden voimassaolon ajokortin lisäksi.

Palvelu helpottaa myös ammattiliikennettä harjoittavia bussi- tai taksiyrityksiä, jotka voivat tarkistaa viranomaisen rekisteristä työntekijänsä pätevyyden.

Trafi pyrkii palauttamaan palvelun nopeasti

Huhtamäki ei osaa sanoa, kuinka suosittu nettipalvelu on ollut ennen tämänviikkoista uutisointia. Hän arvelee, että asia on voinut jäädä ihmisiltä osin huomaamatta.

Nyt tulleen palautteen takia Trafi kuitenkin arvioi palvelun teknistä toimivuutta ja tietosisältöä uudelleen. Tämän ajan nettipalvelu on poissa käytöstä.

– Katsomme, että meillä on vastaus kaikkiin huolenaiheisiin, joita meille on esitetty, Huhtamäki sanoo.

Huhtamäen mukaan selvitystyöhön tuskin menee kauaa.

– Vastaavat tiedot ovat olleet julkisia jo pitkään, joten uskoisin, että pystymme palauttamaan palvelun kohtalaisen nopeasti.

Vaikka nettipalvelu onkin tällä hetkellä pois käytöstä, ajokorttitiedot voi yhä selvittää myös esimerkiksi puhelimitse.

Kuten myös netissä, tällöin pitää osata yksilöidä henkilö, kenen tietoja haluaa. "Massaluovutusta" Trafi ei tee, Huhtamäki korostaa.

Suosittelemme