Belgian flaamilainen nationalistipuolue N-VA ilmoitti sunnuntaina, että se eroaa hallituskoalitiosta YK:n siirtolaisuussopimuksen allekirjoittamisesta syntyneen riidan takia.
N-VA on suurin neljästä puolueesta, jotka muodostivat Belgian hallituskoalition. Aluksi N-VA tuki YK:n siirtolaisuussopimusta, mutta puolue muutti kantansa kielteiseksi lokakuun lopussa.
N-VA:ta edustava Belgian sisäministeri Jan Jambon vahvisti sunnuntaina, että hän ja muut puolueen ministerit jättävät tehtävänsä. Belgian kuningas Philippe hyväksyi ministerien eroanomukset sunnuntaina.
Päätöksen myötä pääministeri Charles Michel johtaa vähemmistöhallitusta viiden kuukauden ajan. Belgiassa on määrä järjestää parlamenttivaalit toukokuun lopussa.
Michelin pitää nyt nimittää uudet henkilöt sisäministeriksi, valtiovarainministeriksi, puolustusministeriksi ja maahanmuuttoministeriksi.
Uhkavaatimus ja ulosmarssi
Flaamilaisen nationalistipuolueen puheenjohtaja Bart De Wever ilmoitti Michelille lauantai-iltana, että N-VA eroaa hallituskoalitiosta, jos pääministeri lentää Marokon Marrakeshissa järjestettävään YK:n konferenssiin hyväksymään siirtolaisuussopimuksen (GCM, Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration).
Michel ei taipunut vaan ilmoitti, että hän tulee edustamaan Belgiaa Marrakeshissa "vastuullisen koalition hallitseman valtion päämiehenä".
Belgian hallitus järjesti myöhään lauantaina kokouksen, jossa se yritti löytää ratkaisun puolueiden väliseen riitaan. Yritys päättyi siihen, kun sisäministeri Jambon ja maahanmuuttoministeri Theo Francken kävelivät ulos kesken tilaisuuden.
Osa EU-maista ei hyväksy asiakirjaa
Suomen ulkoministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan GCM-sopimus ei ole oikeudellisesti sitova eikä edellytä muutoksia Suomen lainsäädäntöön.
Asiakirja hyväksytään poliittisella tasolla Marokon Marrakeshissa 10.–11. joulukuuta 2018.
Ainakin Yhdysvallat, Unkari, Tšekki, Itävalta, Puola, Bulgaria, Slovakia ja Australia ovat ilmoittaneet, että ne jäävät sopimuksen ulkopuolelle.
GCM-sopimusta arvostelevat eurooppalaiset poliitikot katsovat, että sopimus voi lisätä Eurooppaan kohdistuvaa maahanmuuttoa.
Lue lisää: