Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomen paras pöytätenniksen pelaaja Benedek Olah ihmettelee olympiakomitean kovia kriteerejä: "32 parhaan joukkoon eteneminen vastaa EM-finaalitasoa"

Pöytätennisammattilainen Benedek Olah sai vielä viime vuonna olympiakomitean huippu-urheiluyksiköltä tukirahaa, mutta nyt hän on pudonnut tukea saavien listalta. Olahin mielestä tukikriteerit ovat pielessä.

Benedek Olah
Benedek Olah. Kuva: AOP
Simo Leinonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Benedek Olah ihmettelee, miksi hän ei täytä tukieuroihin vaadittavia kriteerejä. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön mukaan tuen saajalla on oltava kisoissa realistinen mahdollisuus 16 parhaan joukkoon.

– Jos mä kierrän noita maailmancup-kisoja, niin ne on oikeasti vaikeammat kuin olympialaiset. Esimerkiksi olympialaisissa pelaa maksimissaan vain kaksi kiinalaista ja nyt kun menen Hongkongin ja Kiinan avoimiin siellä on 8-10 kiinalaista. 32 parhaan joukkoon eteneminen vastaa EM-finaalitasoa. Aika kovat on odotukset, kun toivotaan tuollaisia saavutuksia, Olah ihmettelee.

Olah on ottanut tärkeitä voittoja Ranskan liigassa, mutta tukieuroja jaettaessa puntarissa painaa enemmän menestys maailmankiertueella. Siellä menestystä ei ole tullut.

– Hävisin Hongkongin avoimissa EM-kakkoselle täpärästi siten, että minulla oli kolme ottelupalloa. Jos en sen takia saa tukirahaa, että häviän EM-kakkoselle niin mielestäni se ei ole hirveän balanssissa. Viikko sen jälkeen hävisin Kiinan avoimissa maailmanlistalla sijalla 30 olevalle pelaajalle 3-4. Minulla oli jopa ratkaisuerässä 10-7 johto. Pitäisi vähän katsoa, ketä vastaan ole pelannut, millä tasolla ja ketä siellä kisoissa on, Olah sanoo.

Rion olympialaisissa toiselle kierrokselle yltänyt Olah sai tukirahaa vielä viime vuonna, mutta nyt hän on samassa tilanteessa kuin ennen Rion kisoja.

– Taas sama asetelma. Sen takia tämä on masentavaa. Olen tehnyt kaiken, hoitanut hommat hyvin. Pelannut, keskittynyt siihen, olen omistanut elämäni urheilulle ja sitten kävi tällä lailla.

Olah on tällä hetkellä maailmanlistalla sijalla 79. Kahden pelaajan maakiintiöiden takia hän olisi kuitenkin nousemassa Tokion kisoihin pääsevien joukkoon.

– Vähän tuntuu, että ei saa sitä arvostusta vaikka tekisi mitä. Pitää nyt löytää se motivaatio takaisin. Haaveeni olisi ollut, että keskittyisin vain pelaamiseen enkä mihinkään muuhun. Nyt pitää hoitaa raha-asiat kuntoon ja tehdä suunnitelma, hakea vaihtoehtoisia sponsoreita ja sen kautta yritetään, Olah lopettaa.

Lue myös:

Tokioon tähtäävä Benedek Olah pettyi rajusti Olympiakomitean tukipäätökseen – Lehtimäki löi pöytään kylmät numerofaktat

Suosittelemme