Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

CNN: Murhatun sauditoimittaja Khashoggin viimeiset sanat: ”En voi hengittää”

Julkaistu aineisto todennäköisesti lisää painetta Yhdysvaltain presidentin hallintoa kohtaan.

Khashoggin salamurha koettelee saudiprinssin ja Trumpin suhteita
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Amerikkalainen uutiskanava CNN on julkistanut sauditoimittaja Jamal Khashoggin viimeiset sanat. CNN:n lähteen mukaan äänitallenteella Khashoggi sanoo useamman kerran ”En voi hengittää”.

Tapahtumat Istanbulin Saudi-Arabian konsulaatissa olivat todisteiden mukaan suunnitelmallista toimintaa, CNN kirjoittaa. Khashoggi kamppailee ihmisjoukkoa vastaan, joukkoa, joka aikoo tappaa hänet.

CNN:n nyt julkaisemat tiedot todennäköisesti lisäävät paineita Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnolle, joka ei ole selkeästi tuominnut Saudi-Arabian kruununprinssiä Mohammed bin Salmanin osallisuutta tapahtumiin. Trumpin kommentointi on ollut ristiriidassa CIA:n kanssa, jonka lähteet ovat sanoneet, että bin Salman määräsi henkilökohtaisesti tappamisen.

Mohammed bin Salman perinteisessä saudiasussa.
Saudi-Arabia ei siedä epäilyksiä kruununprinssi Mohammed bin Salmanin osallisuudesta toimittaja Jamal Khashoggin murhaan. Kuva: Kevin Dietsch / EPA

Äänen alkuperäinen aineisto on saatu Turkin tiedustelupalvelulta. Turkkilaiset virkamiehet eivät ole koskaan sanoneet, miten he saivat äänen.

CNN on pyytänyt kommenttia myös Saudi-Arabiasta. Saudiviranomaisen mukaan aineistolle on tehty asiaankuuluvat tarkastukset ja missään niistä ei ole mitään viittausta maan johdon osuudesta murhaan.

– Jos Turkin viranomaisilla on lisätietoa, josta me emme ole tietoisia, toivomme, että se toimitetaan virallisesti meille tarkistettavaksi. Olemme pyytäneet useita kertoja ja pyydämme edelleen, hän sanoi.

CNN:n lähteen mukaan äänimateriaalista on tunnistettu entisen Saudi-diplomaatin ja tiedustelupäällikön Maher Abdulaziz Mutrebin ääni. Hän työskentelee bin Salmanille. Khashoggi puolestaan on tuntenut hänet Saudi-Arabian suurlähetystössä Lontoossa.

Murhapäivänä Khashoggi oli tulossa hakemaan papereita, joiden avulla hän voisi mennä naimisiin turkkilaisen morsiamensa Hatice Cengizin kanssa. Äänitteestä kuitenkin kuuluu, ettei Khashoggin mielestä kaikki ole kunnossa.

CNN:n mukaan sen jälkeen konsulaatista kuuluu melua ja huutoa, myöhemmin nuo aiemmin mainitut Khashoggin viimeiset sanat, ettei hän voi hengittää. Tarkkaa kuolinhetkeä ei kuitenkaan ilmaista.

CNN:n lähteen mukaan muista äänistä on tunnistettu Saudi-Arabian sisäministeriön tohtori Salah Muhammad al-Tubaiqi, rikollislääketieteen päällikkö.

Murhapäivänä tiedetään Istanbulin konsulaattiin tulleen 15 miehen joukon, joka lennätettiin maahan diplomaattiseurueena. He saapuivat paikalle ennen Khashoggia ja poistuivat muutaman tunnin kuluttua.

Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa lokakuun alussa.

Lue myös:

NYT: Trumpin vävy tarjosi neuvoja Saudi-Arabian kruununprinssille toimittajan murhan jälkeen

Turkki haluaa pidättää saudiprinssin läheisen avustajan Khashoggin murhasta – Republikaanisenaattori: "todisteena savuava luusaha"

Yhdysvaltalaissenaattorit vakuuttuneita: saudiprinssi tilasi Khashoggin murhan – ”Hän on hullu ja vaarallinen”

Turkkilaismedia: CIA:lla hallussaan tallenne, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi käskee vaientaa Khashoggin

Saudi-Arabia varoittaa syyttämästä kruununprinssiä Khashoggin murhasta

Trump: Yhdysvallat pysyy Saudi-Arabian kumppanina, vaikka kruununprinssi onkin saattanut sotkeutua Khashoggin murhaan

Suosittelemme sinulle