Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ehdottaa järeitä päivityksiä perusopetuslakiin, jotta kouluruokailun paikoin matala suosio saataisiin nousuun ja koululaiset osallistumaan kouluruokailuun nykyistä laajemmin. Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan joillain paikkakunnilla jopa 60 prosenttia koululaisista jättää kouluruoan syömättä kerran tai useammin viikossa, mutta alueelliset erot ovat suuria.
– Tuore kouluterveyskysely pysäytti minut henkilökohtaisesti. Tarvitsemme kovempia keinoja kouluruuan suosion vahvistamiseksi. Esimerkiksi perusopetuslakia muuttamalla voimme asettaa uusia vaatimuksia kouluruokailuun liittyen. Se on tehokkain keino saattaa kaikki koululaisemme samalle viivalle, Leppä totesi Kouluruoka 70 vuotta -seminaarissa Espoossa tänään.
Välipala osaksi koulupäivää?
Tiivistettynä Lepän ehdotus tarkoittaa kouluruokailun velvoittavuuden lisäämistä kouluissa eri keinoilla. Ministeriössä on haluja velvoittaa koulut ottamaan oppilaat mukaan kouluruokailun suunnitteluun, kun se nyt on vapaaehtoista.
Myös kouluruokailulle voitaisiin määrätä pakollinen minimiaika lukujärjestykseen ja opettajan roolia kouluruokailussa kasvattaa. Ministeriössä mietitään pitäisikö opettajien esimerkiksi ruokailla yhdessä oppilaidensa kanssa, kuten oli yleistä takavuosikymmeninä.
– Tarvitsemme myös opettajien täydennyskoulutusta kouluruokailun pedagogisesta merkityksestä ja ruokatajun kasvattamisesta. Opetussuunnitelmien perusteet tulee entistä enemmän jalkauttaa opetustyöhön, Leppä vaatii.
– Laissa voisi lukea päivittämisen jälkeen, että terveellinen välipala on tarjottava kerran päivässä, oppilaat vaikuttavat ruokalistojen sisältöön, ruokailulle on varattu riittävästi aikaa, ja ruokailu tapahtuu tiettyyn ikään asti aikuisten johdolla.
Leppä kertoo keskustelleensa asiasta sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa. Molemmilla ministereillä on Lepän mukaan haluja kehittää kouluruokailua nykyistä paremmaksi. Istuva hallitus ei ruokailulakeja ehdi enää muuttaa, vaan asia siirtyy seuraavan hallituksen pohdittavaksi.
Lue myös: