Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kommentti: Lauri Markkasen uusi NBA-valmentaja häpäisi pelaajat ja Chicago Bullsin eriskummallisilla tempuillaan

NBA-seura Chicago Bullsin tuore vastuuvalmentaja Jim Boylen, 53, synnytti vajaassa viikossa "tulipalon", jonka sammuttaminen on vaikeaa, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Timo Uusitalo.

Chicago Bullsin valmentaja Jim Boylen selvittää asioita joukkueensa aloitusviisikolle, jonka hän veti yhtäaikaa kentältä Boston Celtics-ottelussa.
Chicago Bullsin valmentaja Jim Boylen Kuva: EPA
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Jim Boylenilla on muhkea 20 vuoden kokemus NBA-valmentamisesta, mutta ainoastaan apuvalmentajana. Vaikka hän on juhlinut kolmesti NBA-mestaruutta taustavalmentajana Houston Rocketsissa (1994 ja 1995) ja San Antonio Spursissa (2014), niin päävalmentajana hän on täysi untuvikko, jonka alku meni pahasti poskelleen Chicago Bullsissa.

Vaikka Lauri Markkanen palasi parketille, Bullsissa kuohuu nyt rajusti. On ihmeellistä, että 53-vuotias kokenut valmentaja menettää suhteellisuudentajun ja sortuu lukuisiin ylilyönteihin jo heti uuden toimensa alkumetreillä. Ei pelaajien luottamusta saa menettää omaan typeryyteen ja innokkuuteen esiintyä kaikkien silmissä suurena muutostekijänä. Fiksu valmentaja ei nosta omaa egoaan, vaan suojelee pelaajia julkisuudessa ja antaa tärkeimmän palautteen tarvittaessa kahden kesken.

Boylen myi itsensä palopuheillaan Chicagon seurajohdolle ja sai vetovastuun Fred Hoibergin potkujen jälkeen. Vaikka Hoiberg olikin liian lepsu pelikurin ja pelaajiensa suhteen, niin ei seuraajan tarvitse silti patsastella joka paikassa kuin yli-innokas teiniluotsi, joka herjaa ammattiurheilijoita julkisuudessa. Boylen yritti pönkittää Bullsin pelaajille omaa asemaansa ja alleviivata heille, ettei hän ole enää pelkkä apuvalmentaja, vaan ankara ja vaativa luotsi. Pieleen meni.

Eipä muistu mieleen, milloin kukaan valmentaja olisi aiemmin menettänyt julkisesti pukukopin kolmessa ottelussa ja vajaassa viikossa. Ja Boylen oli toiminut sentään kolmen vuoden ajan Chicago Bullsin taustavalmentajana ja tunsi työkenttänsä hyvin entuudestaan.

Isoja muutoksia tarvitaan

Kaikille on täysin selvä juttu, että pohjamudissa rypevältä Chicago Bullsilta tarvitaan mahdollisimman nopeasti iso kurssinmuutos kaikessa tekemisessä. Boylen sai pestin tätä varten. Sillä on kuitenkin merkitystä, millä keinoin kurssia lähtee kääntämään. Muutos ei tapahdu hetkessä, vaan se on varsinkin joukkuelajissa pitkällinen prosessi. Diktaattorimaiselta Boylenilta petti vaativassa raossa tilannetaju ihmeellisesti.

Pelaajien yli kaksituntinen viivajuoksusessio kesken kiivaimman otteluruljanssin, pelaajien syyllistäminen ja heidän fyysisen kunnon mollaaminen mediassa sekä kaiken huipuksi lauantaisen Boston Celtics-ottelun farssimainen peluutus ja avainpelaajien totaalinöyryytys synnyttivät uutiskynnyksen kaikkialla ylittäneen kapinahengen osassa Bulls-pelaajissa.

Valmentaja Boylen veti maton altaan ja oikeastaan koko Chicago Bullsin organisaatiolta tehden NBA-seurasta suuren vitsinaiheen, kun hän heitti käytännössä valkoisen pyyhkeen kentälle parinkymmenen pisteen tappioasemassa. Boylen komensi koko aloitusviisikon loppupelin ajaksi penkinlämmittäjiksi, vaikka Celtics-ottelua oli jäljellä vielä 21 minuuttia eli lähes koko toinen puoliaika pelaamatta. Lopputulema on kaikkien tiedossa, Bullsin seurahistorian kaikkien aikojen rumin tappio!

Kaikki Boston-ottelua seuranneet ymmärsivät sen, että 0–17-tilanteessa Boylen veti hihastaan koripallossa poikkeuksellisen "jääkiekkovaihdon" ja halusi herätellä viiden pelaajan samanaikaisella penkittämisellä koko aloitusmiehistöä. Sen sijaan kukaan ei katsonut Boylenia enää hyvällä, kun piiskuri teki saman tempun puoliajan jälkeen. Toista puoliaikaa oli pelattu kolmisen minuuttia, Boston oli aloittanut kolmannen neljänneksen lukemin 5–3, mutta pallo oli Bullsin avausmiehistön hallussa.

Boylenin farssimainen toinen "lätkävaihto" sai kaikki paikallaolijat, ennen muuta pelaajat ja peliä seuranneet katsojat haukkomaan henkeä. Itsekin ihmettelin, että mitä ihmettä! Sillä samaisella hetkellä Boylen romahdutti oman asemansa päävalmentajana. Jotta tilanteen eriskummallisuuden aisti kunnolla, niin se piti itse nähdä sillä hetkellä. Bullsin aloitusviisikon pelaajien ilmeet ja olemus paljastivat, että luottamus valmentajaan ropisi muruiksi.

Chicagolla oli edellispäivältä alla todella makea kotivoitto. Bulls pelasi siis heti seuraavana päivänä osin väsynein jaloin tasokasta Bostonia vastaan. Jos Boylenilla olisi ollut takaraivossa edes tilkka suhteellisuudentajua, hän olisi kyllä ymmärtänyt, että Celtics oli hyvässä tikissä oleva, viimeisen päälle valmennettu, leveämateriaalinen NBA-huippuryhmä, jolle rajallinen nyky-Bulls ei pärjää edes hyvänä päivänä. Ilman huippuluokan pelintekijää Chicagolla ei nimittäin ole sarjassa pitkässä juoksussa sanansijaa.

Boylenin fiasko-ottelun jälkikommentit vesittivät hänen arvovaltaansa entisestään. Hän meni sen taakse, että myös viiden mestaruuden valmentajavelho, San Antonio Spursin Gregg "Pop" Popovich on vaihdattanut koko viisikon aiemmin kerralla. Ei kolmen NBA-pelin päävalmentaja voi tehdä kuitenkaan samoja asioita, ainakaan tuollaiseen paikkaan. Lisäksi Boylen uhosi medialle vetävänsä rajut, ennennäkemättömät joukkueharjoitukset sunnuntaina kahden perättäisen pelin jälkeen. Boylen joutui kuitenkin syömään kaikki kovat sanansa, kun tyytymätön joukkue päätti seuraavan päivän palaverissa toisin.

Hyvä valmentaja Jim Boylen, vastustajaa ja peliä pitää kunnioittaa, eikä omia pelaajia tarvitse sen vuoksi nöyryyttää. Nyt kun Kris Dunn ja Bobby Portis palaavat vihdoin Chicago Bullsin riveihin, niin mahdollisuus alkukautta useampiin voittoihin kytee. Ensin Boylenin pitää vain osata sammuttaa "tulipalo", jonka hän itse sytytti ihan omaa hölmöyttään.

Lauri Markkanen pelasti joukkueensa kapinalta – surkeaa kautta pelaavan Chicagon riveissä kuohuu

Chicago Bulls vahvistuu - Lauri Markkaselle tutut pelikaverit rinnalle

Suosittelemme