Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

YK:n ilmastokokouksessa toivottiin lämpenemisen pysäyttämistä – esitys ajautui umpikujaan

Kokouksessa jatketaan tiistaina Pariisin ilmastosopimuksen "sääntökirjan" muokkaamista.

pulloja meressä
Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolassa kokoontuva YK:n ilmastokokous on ajautunut umpikujaan esityksessä, jossa toivottiin ilmaston lämpenemisen pysäyttämistä 1,5 celsiusasteeseen. Esitys pohjautui taannoiseen Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raporttiin, joka patisti hallituksia ottamaan vastuuta ilmastonmuutoksesta.

Etenkin Yhdysvallat ja Saudi-Arabia asettuivat puheenvuoroissaan vastustamaan esitystä. Yhdysvaltojen edustajan mukaan minkään valtion ei pitäisi uhrata taloudellista hyvinvointiaan kestävän ympäristöajattelun vuoksi. Yhdysvallat on ilmoittanut irtautuvansa liki 200 valtion välisestä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Tiistaina ilmastokokous jatkuu Pariisin ilmastosopimuksen "sääntökirjan" sorvaamisella.

Juttua korjattu 11.12.2018 kello 9.05: Yhdysvallat on ilmoittanut irtautuvansa Pariisin ilmastosopimuksesta, ei vielä irtautunut siitä.

Lue myös:

Ilmastopolitiikkaa häiritsee suuri konna – Asiantuntijat löytävät sankareita Aasiasta ja Afrikasta

Onko ilmastokokouksista mitään hyötyä? Maapallon vuotuisissa pelastustalkoissa sorvataan ilmastodiiliä taas yötä myöten, mutta saadaanko mitään aikaan?

Suomen ilmastoneuvottelija Outi Honkatukia kertoo nyt, mitä Puolasta on odotettavissa ja mitä neuvotteluhuoneissa tapahtuu oikeasti: "Valtaosa ei tunne asioita, joista neuvotellaan"

Suosittelemme