Hyppää sisältöön

Airiston Helmen virolaisepäilty vapaaksi tutkintavankeudesta – venäläisepäilty pysyy yhä vangittuna

Poliisi katsoo, että toista epäiltyä ei tarvitse enää pitää vangittuna.

Airiston Helmi -yrityksen omistama Säkkiluoto kuvattuna ilmasta.
Rikosepäilyjen kohteena oleva Airiston Helmi -yritys omistaa useita kiinteistöjä Turun saaristossa. Kuva: Yle
Marjatta Rautio

Airiston Helmi -tutkinnassa vangittu 51-vuotias virolaismies on vapautettu tutkintavankeudesta. Toinen epäillyistä, 36-vuotias venäläismies on yhä vangittuna. Häntä epäillään todennäköisin syin törkeästä veropetoksesta.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila Keskusrikospoliisista ei kerro kumpi syyskuun lopulla vangituista miehistä on vapautettu, mutta tiedot vahvistetaan Ylelle Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta.

Taskila sanoo, että toisen miehen vangittuna pitäminen on yhä tarpeen, jotta epäilty ei pääsisi sotkemaan ja vaikeuttamaan esitutkintaa.

Tutkinta etenee suunnitelmien mukaan ja pitkäkestoiselta näyttää.

Tutkinnanjohtaja Tomi Taskila

Toinen vangittuna pitämisen syy on karttamisvaara. Poliisi epäilee, että mies voisi vapaaksi päästyään lähteä pakoon tai karttaa tutkintaa, mahdollista oikeudenkäyntiä ja rangaistusta.

Venäläismies vaati vapauttamista tutkintavankeudesta viimeksi 22. marraskuuta.

Mahdolliset syytteet aikaisintaan ensi syksynä?

Tutkintavankeudesta vapautetun miehen kohdalla karttamisen vaara ei Taskilan mukaan ole yhtä todennäköistä, sillä miehellä on enemmän siteitä Suomeen.

Virolaismiestä epäillään todennäköisin syin avunannosta törkeään veropetokseen. Hänet vapautettiin tutkinnanjohtajan päätöksellä marraskuun lopulla joten hän istui tutkintavankeudessa kaksi kuukautta.

Syytteet Airiston Helmi -yrityksessä työskennelleitä miehiä vastaan tulisi nostaa helmikuun loppuun mennessä, mutta laaja poliisitutkinta on silloin vielä pahasti kesken.

– Eivät nämä talousrikosasiat sellaiseen taivu. Olisi helpompaa, jos vain kotimaasta kerättäisiin tietoa. Mutta aika paljon joudutaan ulkomailta keräämään tietoa ja rahaliikennettä. Oikeusapuprosessit ovat aika hitaita.

Se voi olla optimistinen arvio, mutta se voi olla realistinenkin.

Tutkinnanjohtaja Tomi Taskila

Keskusrikospoliisi on pyytänyt kansainvälistä virka-apua Airiston Helmeen liittyvien törkeiden rahanpesuepäilyjen tutkintaan.

Taskila arvioi, että mahdolliset syytteet miehiä vastaan voitaisiin nostaa aikaisintaan ensi vuoden syksyllä. Poliisitutkinnan valmistumisen jälkeen syyttäjälle on varattava riittävästi aikaa syyteharkintaan.

– Se voi olla optimistinen arvio, mutta se voi olla realistinenkin. Sitä on vaikea sanoa.

Mahdollisesta lisäajasta syytteiden nostamiselle päättää Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

Materiaalin kopionti hidastaa tutkintaa

Jättimäinen etsintä Airiston Helmen kiinteistöihin Turun saaristossa tehtiin syyskuun lopulla.

Etsinnässä takavarikoidun materiaalin sisällön kopiointi hidastaa tutkintaa. Jäljennökset saadaan Taskilan mukaan valmiiksi vasta ensi vuoden puolella.

Poliisi takavarikoi muun muassa kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa, useita kassakaappeja ja 300 erityyppistä laitetta. Taskila sanoo, että suuri luku selittyy sillä, että esimerkiksi tietokoneiden, puhelimien ja kameroiden lisäksi jokainen sim-kortti ja muistikortti lasketaan laitteeksi.

– Iso laitemäärä sinänsä, mutta on otettava huomioon, että oli aika monta etsintäkohdettakin.

Iso laitemäärä, mutta on otettava huomioon, että oli monta etsintäkohdettakin.

Tutkinnanjohtaja Tomi Taskila

Jättietsinnässä Keskusrikospoliisi sai Taskilan mukaan yhdellä kertaa tutkittavaksi saman verran materiaalia kuin kahden tavanomaisen vuoden aikana yhteensä.

Kuulustelujen tahtia on voitu tutkinnassa hiljentää, mutta epäiltyjä kuulustellaan lisää kun materiaalia on käyty läpi, sanoo Taskila. Hän ei haluaa kertoa, kuinka monta henkilöä tutkintaan tällä hetkellä osallistuu eikä avata tutkinnan sisältöä tarkemmin.

– Tutkinta etenee suunnitelmien mukaan ja pitkäkestoiselta näyttää.

Lue lisää:

Airiston Helmen takavarikko jatkuu kahta sormusta lukuun ottamatta

Airiston Helmen taustalla oleva liikemies vie poliisin saaristo-operaation laillisuuden käräjille

Airiston Helmi -vyyhdissä epäiltyjen tutkintavankeus jatkuu – Poliisin takavarikoimia miljoonia vaaditaan takaisin

Airiston Helmi -tutkinnan epäillyt haluavat vapaaksi tutkintavankeudesta – poliisi vastustaa: "On löytynyt uutta ja kiinnostavaa materiaalia"

Airiston Helmi -rikosjutussa epäiltyjen tutkintavankeutta jatkettu – perusteena vain törkeät veropetosrikokset

Analyysi: Mihin Paraisilla tarvittiin kommandopipoja ja konepistooleita? Airiston Helmi on ainakin viidestä syystä epätavallinen talousrikostutkinta

Airiston Helmen kiinteistökauppojen miljoonat tulivat veroparatiisista – ostaja ja myyjä olivat sama taho

Suosittelemme sinulle