Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomalaistoimittajat näkivät Strasbourgin ammuskelun uhrin kuoleman: "Häntä yritettiin elvyttää ravintolan eteisessä"

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole suomalaisuhreja. Kolme ihmistä kuoli ammuskelussa Strasbourgin keskustassa järjestetyillä joulumarkkinoilla.

Poliisi kuulusteli ihmisiä, jotka pakenivat ravintolaan ammuskelua.
Poliisi kuulusteli silminnäkijöitä, jotka pakenivat ravintolaan ammuskelua. Kuva: Anna Saraste
Markus Heikkilä,
Heidi Sullström
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Rovaniemen sisältövastaava Marjukka Talvitie istui seurueineen ravintolassa Strasbourgissa, kun ammuskelu alkoi kello kahdeksan aikaan illalla. Ihmiset pakenivat kaduilta sisälle rakennuksiin.

– Kuulimme tänne ravintolapöytään laukauksia ja ajattelimme ensin, että kyseessä on ilotulitus. Pian alkoi kuulua huutoa ja henkilökunta hätääntyi. Ravintolassa sammutettiin valot ja ovet laitettiin lukkoon. Sisään kannettiin yksi loukkaantuneista, ja osa meistä näki, kun häntä yritettiin elvyttää eteisen lattialla. Tämä henkilö kuitenkin kuoli, ja hänet peiteltiin verhoilla, Talvitie kertoi yöllä puhelimitse paikan päältä.

Talvitie ja muut asiakkaat olivat lukkojen takana useita tunteja. Kun he lopulta pääsivät poistumaan ravintolasta, ammuskelun uhri makasi edelleen peiteltynä eteisessä.

Joka puolella kaupunkia oli sulkuja eikä ammuskelualueelle päästetty ketään. Talvitien mukaan taksikyytejä järjesteltiin niin, että kaikki taksit saatiin mahdollisimman täyteen.

Keskiviikkoaamuna ammuskelija oli edelleen vapaana, mutta haavoittunut ranskalaissotilaan luodista. Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli kymmenen loukkaantunut.

Europarlamentin istunnot jatkuvat keskiviikkona

Ulkoministeriön tiedossa ei ole suomalaisuhreja. Matkustusilmoituksia Strasbourgiin on tehty 30. Euroopan parlamentti kokoontuu Strasbourgissa tällä viikolla, joten kaupungissa on suomalaisia euroedustajia, heidän avustajiaan, parlamentin virkamiehiä, toimittajia ja kuvaajia sekä matkailijoita, joten todellisuudessa suomalaisia on kaupungissa huomattavasti enemmän, ministeriöstä arvioidaan.

Yle Uutiset tavoitti europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen aikaisin keskiviikkoaamuna. Pietikäinen oli viettänyt yönsä parlamenttitalolla, koska hänen hotellinsa sijaitsi aivan ampumapaikan välittömässä läheisyydessä.

– Tunnelma on hiljainen ja surullinen. Tämä on järkyttävä tapaus, vaikka näitä iskuja suuriin yleisötapahtumiin on Ranskassa tapahtunut aiemminkin. Järkyttävä päätös joulumarkkinoille, kaupungin sydän pysähtyy hetkeksi, Pietikäinen kuvaili tunnelmia.

Hänen mukaansa ammuskelu ei vaikuta parlementin työntekoon.

– Työt jatkuivat lähes puoleenyöhön asti, ja aamulla kahdeksalta jatketaan istuntoja. Parlamentti on kiinni, eikä ulos pääse turvallisuussyistä. Kun poikkeustila on päättynyt, niin ovet aukeavat, Pietikäinen kertoi.

Lue lisää:

Yle seuraa: Strasbourgin ammuskelussa kolme kuollut – Poliisi oli tekemässä epäillyn kotona kotietsintää, kun tämä teki iskunsa

Tämän tiedämme nyt Strasbourgin ampumisesta: kolme kuollut, epäillyn radikalisoitumisesta oli viitteitä

Strasbourgissa lukittuja ovia ja tiukkaa valvontaa – mepit jäivät lukkojen taakse EU-parlamentissa

Suosittelemme sinulle