Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi: Suomi sai ensimmäisen Special Lucian

Valon tuojaksi kruunattiin Kokkolassa 15-vuotias Elisa Kotisaari, tanssimista rakastava kehitysvammainen.

Special Lucia Elisa Kotisaari
Elisa Kotisaari on ensimmäinen Special Lucia. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle
Päivi Seeskorpi,
Kati Latva-Teikari
Avaa Yle-sovelluksessa

Nyt on erityislasten ja kehitysvammaisten aika loistaa ja tuoda valoa pimeyteen, sanoo Special Lucia -idean äiti, kokkolalainen Mirka Johansson.

Äänestyksessä oli ehdolla kuusi 15–25-vuotiasta kehitysvammaista tyttöä ja naista.

Special Luciaksi kruunattu yläkoululainen Elisa Kotisaari iloitsee tittelistään ja uskoo voittaneensa iloisuudellaan. Samaa fiilistä hän odottaa myös Lucia-vuodeltaan.

– Hauskuutta ja iloisuutta, Kotisaari sanoo hymyssä suin.

Asenteissa ja oikeuksissa riittää korjattavaa

Mirka Johansson haluaa herättää ideallaan keskustelua erityislasten ja kehitysvammaisten oikeuksista. Tasa-arvoiseen kohteluun on vielä matkaa.

Johansson on kotikaupungissaan tunnettu hyväntekeväisyysprojekteista. Special Lucia -ajatustaan hän kuitenkin ensin epäröi.

– Tiedämme kaikki, millaisia ihmiset voivat olla. En halua ideoillani altistaa ketään yhtään enempää kiusaamiselle. Vammaisten syrjintää selvittävässä kyselyssä 60 prosenttia kertoi kiusaamisesta ja syrjinnästä. Asenneilmapiiri on erittäin huono.

Johanssonin huoli oli turhaa. Lucia-ehdokkaat saivat äänestyksessä yli 3 000 ääntä. Monet ottivat Johanssoniin yhteyttä kiittääkseen.

– Eräskin rehtori soitti, että heillä on koulussa myös kehitysvammaisia oppilaita, ja Luciasta on tullut yhdistävä ja yhteisöllinen asia.

Kehitysvammaliitto, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite ja Kokkola-lehti olivat heti mukana. Myös yritykset innostuivat tukemaan.

Kuvauspäivän meikkaus ja kampaukset upea juttu

Special Lucia 2018 Elisa Kotisaari hämmästelee kynttiläseppeleen keveyttä. Hiuksissa on kaunis kampaus. Hiusten laitto ja meikkaus valokuvausta varten oli yksi parhaimmista päivistä myös ehdokkuuden alkumetreillä.

– Kaikki kuusi tyttöä olivat niin kauniita. On ihanaa, että myös erityislapsille järjestetään tällaista, iloitsee vastavalitun Special Lucian äiti Sirpa Kotisaari.

Mirka Johanssonia kuvauspäivän muistot koskettavat edelleen. Osa tytöistä ehostettiin ensimmäistä kertaa elämänsä aikana.

– Pieniä asioita, mutta äärettömän tärkeitä. Tulet nähdyksi ja kuulluksi. Olet keskipisteenä. Olet kaunis, Johansson miettii.

Juuri samoista asioista ovat nauttineet Kokkola-lehden viime vuosien ehdokkaat, Lucia-mummot. Heidän äänestämisensä alkoi, kun Mirka Johansson innostui lapinlahtelaisten 2010 keksimästä ideasta ja sai kaupunkilehden mukaan Lucia-mummoiluun.

– Kokkolan kokoisessa kaupungissa on rajallinen määrä mummoja, eivätkä heistä kaikki halua Lucia-ehdokkaiksi, joten oli aika keksiä uusia ideoita, Johansson sanoo.

Ensi vuonna jo muuallakin Suomessa?

Special Lucia -ehdokkaat löytyivät puskaradion avulla. Ehdokkaiden etsintä alkoi, kun Johansson sai vihreää valoa idealleen Kehitysvammaliitolta ja kehitysvammaisten lasten vanhemmilta.

– Vuonna 2019 jokainen kehitysvammainen tyttö tai nuori nainen voi ilmoittautua mukaan, ja arvomme heidän joukostaan kuusi ehdokasta.

Yhteiskunnallisesti kantaaottavien hyväntekeväisyysprojektien vetäjä Mirka Johansson haluaisi nähdä Special Lucioita ympäri maata.

– Olen jo vähän pohjustanut ensi vuotta. Haaste oman Special Lucian valitsemiseen on lähdössä ainakin Turkuun, Helsinkiin ja Jyväskylään, Johansson kertoo.

Special Lucia 2018 Elisa Kotisaari nauttii tittelistään ja kertoo aloittaneensa jouluvalmistelut. Jouluvalot ja kynttilät ovat jo paikoillaan.

– Aion myös leipoa pipareita.

Suosittelemme sinulle