Hyppää sisältöön

Verkkokaupat huokaisevat helpotuksesta – Amazon ei rantaudu ainakaan vielä Pohjoismaiden verkkokauppamarkkinoille

Yhdysvaltalaisen verkkokaupan jättiläinen Amazon kertoi, että sen perustama datakeskus on aloittanut toimintansa Ruotsissa. Odotettua ilmoitusta varsinaisen verkkokaupan perustamisesta ei kuitenkaan kuultu keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Amazon-yhtiön kyltti Saksan Wernessä.
Amazon-yhtiön kyltti Saksan Wernessä. Kuva: Friedemann Vogel / EPA
Stina Brännare,
Pauli Lahti

Amazon on jo aiemmin ostanut Ruotsista laajoja maa-alueita Tukholman länsipuolelta logistiikkakeskuksia varten. Viime keväänä tehdyt vajaan kuuden miljoonan euron kaupat tehtiin kaikessa hiljaisuudessa.

Suomalaistenkin verkkokauppojen pelkona oli, että Amazon valtaisi suurena toimijana pienempien yritysten markkinat.

Datakeskus tarjoaa vain pilvipalveluita Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa. Amazon on kansainvälisten pilvimarkkinoiden ylivoimainen ykkönen.

Kirjakauppana 1990-luvulla aloittanut Amazon on sittemmin laajentanut tuotevalikoimaansa ja noussut menestyväksi maailmanlaajuiseksi yhtiöksi.

Yhtiö pystyy myymään Ruotsista helposti tuotteitaan myös Suomeen, Norjaan ja Tanskaan.

Suomeen tulosta "ei ilmoitettavaa", Amazon sanoi Slushissa

Amazon miettii tarkkaan, milloin se avaa verkkokaupan Ruotsin ja mahdollisesti Suomen markkinoille. Viime viikon startup-yritysten jättitapaamisessa Messukeskuksessa teknologiajohtajasta ei saanut puristettua aikataulua.

– Ei ilmoitettavaa, virnistää Amazonin teknologiajohtaja Werner Vogels, Ylen haastattelussa Slushissa.

Onko Pohjoismaiden lanseeraus kuitenkin suunnitelmissa?

– Näitä tarinoita ja huhuja kuulen kaikkialla. En pidättäisi hengitystäni.

– On puhdasta matematiikkaa, milloin pohjoismaisille markkinoille kannattaa tulla, sanoo Postin kansainvälisen verkkokaupan palvelujen johtaja Sami Finne.

Jos Amazon avaa verkkokaupan Ruotsissa, voisi se vilkastuttaa Ruotsin ja Suomen verkkokauppamarkkinoita ja pakettimäärät voisivat moninkertaistua kokonaisuutena, Finne arvioi.

– Ei olisi pelkästään negatiivinen asia monen suomalaisen verkkokauppiaan kannalta, että kilpailu kasvaa.

Moni suomalainen tilaa jo nyt saksaksi tai englanniksi Amazonin sivuilta tuotteita, joiden toimituskulut Saksasta tilatuista tuotteista ovat ilmaiset yli 39 euron ostoksista.

Toimitusaika on 5-7 päivää, mutta maksamalla hieman enemmän tilauksen saa perille 2-4 päivässä.

Finne huomauttaa, että suomalaiselle verkkokaupalla on hyvä kilpailunopeus ja suuri osa toimituksista saadaan perille seuraavaan päivään mennessä. Posti perii saman päivän aikana perille toimitettavista paketeista 1,35 euron lisähinnan pakettimaksun päälle.

Lisätty kappale väliotsikon jälkeen klo 13.44

Suosittelemme sinulle