Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Isä avautui Ylelle hetkestä, jolloin norjalaisperheen elämässä kaikki muuttui – Petter Northugin kohujen värittämä tähteys alkoi yhtä lujaa kuin se sammuikin

Ylen Hiihtohullu Norja -sarjassa selvitettiin, mikä teki 13-kertaisesta maailmanmestarista Petter Northugista Petter Northugin. Omalaatuisen persoonan, joka tunnettiin välillä rajuista tempauksistaan.

Mikä teki Northugista Northugin?
Laura Arffman,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Maastohiihdon norjalaisen supertähden Petter Northugin odotetaan kertovan uransa loppumisesta keskiviikkona Trondheimissa. 32-vuotiaan Northugin ura on ollut hyvin menestyksekäs.

Northug on tullut kuitenkin myös tunnetuksi hieman erilaisena hiihtohullun kansan idolina. Hän on välillä todella suorasukainen ja piruilevakin. Välillä rajutkin tempaukset ovat tulleet tietoisuuteen ympäri hiihtävää maailmaa.

Yle vieraili kesällä Northugin lapsuudenkodissa reilun 800 asukkaan Mosvikissa. Northugin perhe jopa ihmetteli, miksi suomalainen media ei ollut aiemmin tullut vierailulle maalaiskylään.

Petter Northugin John-isä kertoo, että hiihtohullun perheen elämä muuttui täysin vuonna 2006. Tuolloin parikymppisestä Petteristä tuli Norjan mestari. Median kiinnostus heräsi, kun valintaa Torinon olympiajoukkueeseen ei kuitenkaan tullut.

– Se oli maanantai. Kongbergin Norjan mestaruuskisojen jälkeen mediatiimit tulivat meidän takapihallemme. Kaikki muuttui, John Northug kertasi Yle Urheilulle omalla kotisohvallaan.

– Emme olleet valmiita siihen, emmekä ymmärtäneet sanoa ”ei kiitos.” Emme myöskään pitäneet riittävästi huolta toisistamme.

Myös skandaaliotsikot tulleet tutuiksi

Vain vuotta myöhemmin Sapporon MM-kisoissa Northug ankkuroi Norjan miehet maailmanmestariksi. Siitä lähti hurja arvokisamitaliputki. Northug saavutti vuoteen 2015 mennessä yhteensä 13 MM-kultaa ja kaksi olympiakultaa. Tämän päälle tuli vielä kolme MM-hopeaa, yksi olympiahopea ja yksi olympiapronssi.

Northug kohahdutti välillä myös hiihtolatujen ulkopuolella. Toukokuussa 2014 hän ajoi ylinopeutta kotinsa lähellä 1,65 promillen humalassa ja menetti autonsa hallinnan liikenneympyrässä. Arvoauto päätyi kaiteeseen. Kolarinsa jälkeen Northug pakeni onnettomuuspaikalta. Northug sai 50 päivän vankeusrangaistuksen, noin 22 500 euron sakot sekä ikuisen ajokiellon. Se kielto tosin tarkoittaa Norjan lainsäädännöllä noin viittä vuotta eli hän päässee pian taas auton rattiin.

Northug Petter
Kuva: NRK

– Tähän kaikkeen on pitänyt vain tottua, John-isä sanoi poikansa vauhdikkaista käänteistään.

– On ollut pakko oppia elämään median kanssa, mutta se on ajoittain myös raskasta.

"Joka tilanteeseen siis löytyy aina ruotsalainen"

Norjan ja Ruotsin välillä on ollut myös maastohiihdossa näpäyttelyä iät ja ajat. Northug on ollut vuosien varrella erityisen kova piikki ruotsalaisten lihassa. Isosta itseluottamuksestaan tunnettu Northug on osannut ärsyttää ruotsalaista hiihtokansaa todella paljon ja lukuisia kertoja.

Esimerkiksi hän on pukeutunut Ruotsin maajoukkueen hiihtoasuun ja pilkannut ruotsalaisia, ylittänyt maaliviivan Ruotsin lippu kädessään. Lisäksi vuonna 2011 hän pysähtyi selvässä voittoasemassa odottamaan ruotsalaista Marcus Hellneriä maaliviivalle ennen kuin ylitti sen.

Mutta perheen yhteinen historia Ruotsin kanssa alkoi jo vuosia sitten.

John Northug
John Northug. Kuva: Yle

– Olin menossa juoksemaan Karolinelöpetin Tydalenissa Ruotsia vastaan. Olin juoksun viimeisessä nousussa, kun ruotsalainen ohitti minut. Tuolloin oli tuntureilla erittäin kuuma. Tämä juoksija kuoli. Kuoleman takia kilpailun bankettia ei koskaan järjestetty. Sen sijaan lähdimme kotiin paikalliseen baariin, jossa sitten tapasin vaimoni Mayn, John Northug avaa.

– Siitä lähtien olemme olleet yhdessä. Joka tilanteeseen siis löytyy aina ruotsalainen.

Perheessä riitti keskinäistä kilpailua

Pelkän Petterin urheilemisen ympärillä perheen arki ei ole kuitenkaan pyörinyt. Myös nuoremmat veljet Tomas ja Even ovat hiihtäneet kilpaa. Petterillä on yhteensä 64 yleisten sarjan ja nuorten Norjan mestaruuskisojen mitalia. Tomas on napannut 15 mitalia. 23-vuotiaalla Evenillä on kolme mitalia.

Menestyksen avaimena onkin ollut keskinäinen veljien kova kilpailu. Vanhimpana veljenä Petter järjesti urheiluleikit aina veljilleen. Se saattoi olla hiihtoa tai jotain muuta.

– Petter oli kekseliäs. Hän suunnitteli leikit niin, että nuoremmille veljille tuli aina takaa-ajettavaa. Mutta siten, että leiki vaikutti reilulta, John-isä naureskeli.

– Ei se kuitenkaan koskaan niin reilua ollut, ettei Petter olisi voittanut.

Nyt Petter Northugin ura on sammumassa kuitenkin yhtä kovaa kuin se alkoikin. Viimeiset viisi kautta maajoukkueen ulkopuolella harjoitellut Northug liittyi tälle kaudelle maajoukkueen toimintaan. Imatralla hän löi Iivo Niskasen leikkimielisessä tapahtumassa ja katse oli tiukasti maailmanmestaruudesta taistelemassa.

Northugin alkukausi on ollut kuitenkin hyvin vaisu. Hän avasi kilpailukautensa marraskuun lopussa Norjan Gålassa, mutta sijoittui 15 kilometrin vapaan tavan kilpailussa 37:nneksi häviten voittajalle yli kaksi minuuttia. Maailmancupin kisoissa Northug ei ole yltänyt palkintokorokkeelle yli kolmeen vuoteen.

Kaikki jaksot Hiihtohullu Norja -ohjelmasta on katsottavissa Ylen Urheilu-Areenassa.

Lue lisää:

Norjalaislähde: Northug lopettaa hiihtouransa – lehdistötilaisuus keskiviikkona

Hiihtomaailman Justin Bieberin nousu parhaaksi tapahtui salamavauhtia – vielä olympiavoittajana vanhempiensa luona asunut Norjan supertähti menetti yöunensa suurten odotusten vuoksi

Petter Northug hävisi kauden avauksessaan andorralaiselle yli minuutin! "Luulenpa, että kilpakumppanit tuumivat, mikä idiootti"

Hämmästyttävää mitalisadetta luodaan mystisessä olympiakeskuksessa Oslon laitamilla – norjalaisten paratiisista paljastui myös suomalaisille tuttuja ongelmia

Norjan hiihtomaajoukkueessa muutoksia – päävalmentaja sai lähteä, Northug palaa viiden vuoden tauon jälkeen

Suosittelemme