Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kiina vahvistaa: Kaksi kanadalaista pidätetty "turvallisuussyistä"

Kanada varoitti Yhdysvaltoja politisoimasta pidätetyn Huawei-johtajan tapausta sen jälkeen, kun presidentti Trump kertoi voivansa puuttua asiaan välttääkseen Yhdysvaltain ja Kiinan suhteiden huononemisen.

Kiinalaisia poliiseja.
Kiina vahvistaa pidättäneensä kaksi Kanadan kansalaista. Kuva: Jerome Favre / EPA
Mikko Leppänen,
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiina vahvistaa pidättäneensä kaksi Kanadan kansalaista. Pidätyksen perusteena on, että miesten katsotaan uhanneen Kiinan kansallista turvallisuutta.

Kiinan ulkoministeriön mukaan miehet ovat "pakkotoimenpiteiden kohteena". Ministeriö ei täsmentänyt, millaisista toimenpiteistä on kyse.

Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland kertoi eilen, että Kanada yrittää parhaillaan selvittää jo toisen Kiinassa kadonneen kanadalaismiehen olinpaikkaa.

Kanadan ulkoministeriön mukaan kateissa oleva mies on Michael Spavor. Hän on Kiinassa asuva konsultti, joka järjestää matkoja Pohjois-Koreaan.

Kiinan valtion uutissivusto kertoi torstaina, että Michael Spavoria epäillään Kiinan kansallisen turvallisuuden vahingoittamisesta. Sivusto ei kertonut tarkempia yksityiskohtia tutkinnasta.

Spavor on muun muassa tavannut Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja järjestänyt entisen NBA-koripalloilija Dennis Rodmanin vierailuja Pohjois-Koreaan.

Vuonna 2014 otetussa kuvassa Michael Spavor (vas.) ja entinen koripalloilija Dennis Rodman (oik.) saapuvat Pekingin lentokentälle.
Vuonna 2014 otetussa kuvassa Michael Spavor (vas.) ja entinen koripalloilija Dennis Rodman (oik.) saapuvat Pekingin lentokentälle. Kuva: Wang Zhao / AFP

Ulkoministerin Freelandin mukaan Spavor oli ollut aiemmin yhteydessä Kanadan viranomaisiin ja kertonut, että kiinalaisviranomaiset olivat kuulustelleet häntä. Tämän jälkeen miehestä ei ole kuulunut mitään eikä hänen olinpaikkansa ole tiedossa.

Tiistaina kerrottiin entisen kanadalaisdiplomaatin Michael Kovrigin pidätyksestä Kiinassa. The Guardian kertoo, että Kiina epäilee Kovrigia ”maan kansallisen turvallisuuden vahingoittamisesta”.

On epäselvää, liittyvätkö tapaukset Kanadassa joulukuun alussa pidätettyyn kiinalaisyhtiö Huawein talousjohtajaan Meng Wanzhouhun. Kiinan ulkoministeriö kuitenkin varoitti viikonloppuna Kanadaa vakavista seuraamuksista Mengin pidätyksen vuoksi.

"Meng-tapausta ei pidä politisoida"

Lisäksi Freeland varoitti pitämässään tiedotustilaisuudessa yhdysvaltalaisia politisoimasta Mengin mahdollista luovutusta Yhdysvaltoihin, jota Washington on pyytänyt Kanadalta.

Tällä ministeri viittasi presidentti Donald Trumpin uutistoimisto Reutersille antamaan haastatteluun. Siinä presidentti ilmoitti voivansa puuttua Mengin tapaukseen, mikäli se auttaisi välttämään Yhdysvaltain ja Kiinan välisten kauppasuhteiden huononemista.

Freenland korosti, että Mengin mahdollisessa luovutuksessa Yhdysvalloille noudatetaan laillisuusperiaatetta, eikä sitä tule käyttää poliittisiin tarkoitusperiin.

Ulkoministeri lisäsi, että kahden kanadalaisen katoamistapauksen johdosta on oltu yhteydessä kiinalaisviranomaisiin.

Aiheesta lisää:

Kosto Huawei-pomon pidätyksestä? Kiinan epäillään vanginneen entisen kanadalaisdiplomaatin

Suosittelemme sinulle