Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Keski-Suomen esimerkkiä yhteisötaiteesta viedään maailmalle

Pohjoisen Keski-Suomen Taiteen Wirtapiiri valittiin EU:n esimerkkihankkeeksi.

Jättijoutsen kelluu vedessä neljällä ponttoonilla.
Taiteen Wirtapiiri-hankkeen näyttävimpiä töitä on Viitasaaren Niinilahdella kelluva jättikokoinen Tuhansien laulujen joutsen, joka toteutettiin talkoilla. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Minna Matintupa
Avaa Yle-sovelluksessa

Parin vuoden ajan pohjoisessa Keski-Suomessa toiminut Taiteen Wirtapiiri- yhteisötaidehanke saa kiitosta Euroopan unionilta. Yli 100 000 eurolla hanketta rahoittanut EU on nostanut projektin esimerkkihankkeekseen.

Käytännössä se tarkoittaa, että hankkeesta tehdään artikkeli, joka julkaistaan EU:n tietopankkiin. Komissaarit sekä ministeriön edustajat käyttävät tietopankissa olevia artikkeleita usein esimerkkeinä esitellessään alueellisia ja paikallisia hyviä käytänteitä, joista muut voivat ottaa mallia.

Yhteisötaide saattaa kuljettaa taiteilijaa Amazonille asti

Taiteen Wirtapiirin projektipäällikkönä toiminut viitasaarelainen kuvanveistäjä ja yhteisötaiteilija Jaana Bombin iloitsee tunnustuksesta. Hänen mielestään valinta osoittaa, että EU:n näkökulmasta maaseudulla toimivat hankkeet ovat kilpailukykyisiä isoissa kaupungeissa tehtävien hankkeiden kanssa. Vuonna 2014 alkaneella hankekaudella Suomesta on valittu tietopankkiin aiemmin neljä hanketta, joista kaikki on toteutettu isoissa asutuskeskuksissa.

Jättijoutsen on taiteilija Jaana Bombinin suunnittelema.
Yhteisötaiteilija Jaana Bombin. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Bombinille itselleen pohjoisen Keski-Suomen hanke on avannut ovia myös kansainvälisesti. Hän on jatkanut yhteisötaiteen ohjaamista muun muassa Brasiliassa viime syksynä. Yhteensä 150 ihmistä kahdesta koulusta ja kehitysvammaisten päivätyökeskuksesta tekivät Bombinin johdolla teoksen, joka julkistettiin pari viikkoa sitten.

Bombin kertoo luoneensa Brasiliassa kontakteja, jotka voivat poikia lisäprojekteja yhteisötaiteen parissa esimerkiksi Sao Paolon faveloissa

– Myös Amazonin sademetsissä asuvissa intiaaniheimoisssa on kiinnostusta yhteisötaidetta kohtaa, Bombin iloitsee.

Hän arvelee että myös EU:n tietopankkiin pääsy saattaa johtaa kutsuihin yhteisötaiteen ohjaamiseksi Euroopassa.

Yhteisötaideteos Marin puistossa Pihtiputaalla.
Hankkeen avulla tehtiin kyläpuisto Pihtiputaan Rönnyn kylälle. Marin puiston avajaisia vietettiin marraskuussa. Kuva: Jaakko Tähti

Keski-Suomessa Taiteen Wirtapiiri-hanke on toiminut Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueilla. Hankkeen avulla on toteutettu yhteisöllisesti lukuisia ympäristötaideteoksia ja viihtyvyysympäristöjä paikallisidentiteetin ja paikallisuuden näkökulmasta ihmisiä osallistaen.

Projektin taidetyöpajoihin ja hankkeen tilaisuuksiin on osallistunut kahden vuoden aikana yhteensä tuhatkunta ihmistä. Hanke jatkuu vielä kolme kuukautta vuoden vaihteen jälkeen.

Talkoohenki on vielä voimissaan Viitasaaren Niiniilahdella.
Tuhansien laulujen joutsen -teosta rakentamassa olleet talkoolaiset kokoontuivat yhteisen pöydän ääreen. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Suosittelemme