Hyppää sisältöön

Puhemiesneuvosto käsitteli perussuomalaisten Tavion natsi-Saksa-vertausta – Risikko: Hyvin epäonnistunut sanavalinta

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio vertasi täysistunnossa EU:n kehitystä natsi-Saksaan. Taviolle ei ole tulossa puheista sanktiota.

Paula Risikko Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Anne Orjala

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo, että puhemiesneuvosto on käsitellyt perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion puheita.

Tavio vertasi EU:n kehitystä natsi-Saksaan eduskunnan EU-ajankohtaiskeskustelussa keskiviikkona, mikä pöyristytti muita puolueita.

Puhemiesneuvosto totesi, että sanavalinta oli hyvin epäonnistunut.

– Olin eilen illalla yhteydessä edustaja Tavioon ja käytiin asia läpi. Koska se on kahdenkeskinen keskustelu, en referoi sitä julkisuudessa, Risikko sanoo.

Taviolle ei ole luvassa sanktiota.

– Koska Tavio on käynyt tämän kanssani läpi, asia on sillä tavalla loppuunkäsitelty, Risikko sanoo.

Risikon oma henkilökohtainen näkemys on, että talossa pitää alkaa miettiä, "että totuus ja sopivuus puheissa pitää olla uusi normaali".

Risikko toivoo Tavion itse avaavan, mitä hän tarkoitti puheillaan. Hänen mukaansa Tavion olisi pitänyt tehdä tämä jo istunnossa.

Tavio iloitsi Twitterissä puhemiesneuvoston päätöksestä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti keskiviikkona EU-keskustelun jälkeen haluavansa, että puheet käsitellään puhemiesneuvostossa.

Monet vaativat irtisanoutumista puheista

Tavio sanoi EU-keskustelussa, että Suomessa tuntee kuuluvansa vähemmistöön, kun kannattaa Suomen itsenäisyyttä ja suomalaista kansallisvaltiota.

– Federalistit, Eurooppaa ihannoivat päättäjät uhkaavat Euroopan kansoja. Federalistit uhkaavat kansallisvaltioita. Federalistit luovat vain uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta, ne luovat uudenlaista Natsi-Saksaa. EU:n globalismi on vain uudenlaista fasismia, fasismia uudessa muodossa, Tavio jatkoi.

Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti puheenvuoroa halventavana ja vaati perussuomalaisia irtisanoutumaan siitä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoi keskiviikkona Ylelle, ettei hän näe syytä, miksi vertauskuvasta pitäisi irtisanoutua.

Meren mukaan eduskuntaryhmässä Tavion puheet eivät aiheuta toimenpiteitä.

Lisää aiheesta:

Perussuomalaisten Tavion vertaus natsi-Saksaan aiheutti hämmennystä eduskunnassa – "Ylitti kaikki keskustelun sopivuuden rajat"

Suosittelemme sinulle