Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Näyttääkö Rovaniemen paraatipaikka tulevaisuudessa tältä? – katso kuvat Sairaalanniemen suunnitelmista

Sairaalanniemen kaavakumppaniehdokkaiden nimiä ei vielä paljasteta.

Sairaalanniemi-kilpailun Ryhmä 1:n ehdotus on nimeltään "Viuhka"
Sairaalanniemi-kilpailun Ryhmä 1:n ehdotus on nimeltään "Viuhka" Kuva: Rovaniemen kaupunki
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Viisi eri ryhmää kilpailee Rovaniemen Sairaalanniemen rakentamisesta. Ryhmät jättivät kaikkiaan kuusi ehdotusta siitä, minkälaiseksi alue joen rannassa keskustan kupeessa muuttuisi.

Sairaalanniemi-kilpailun Ryhmä 2:n "Green Garden" vaihtoehto 1
Sairaalanniemi-kilpailun Ryhmä 2:n "Green Garden" vaihtoehto 1 Kuva: Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen kaupunki haki Sairaalanniemen alueelle kaavakumppania ilmoittautumiskilpailun avulla.

Kaupunki ei paljasta vielä ehdotusten tekijöiden nimiä vaan käyttää niistä toistaiseksi nimimerkkejä. Ehdotusten tekijöiden nimet julkistetaan 17. joulukuuta pidettävän Rovaniemen kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen.

"Viuhka" -nimisessä suunnitelmassa on viisi rakennusmassojen sormea ja niiden väliset pihatilat. Suunnitelmassa alueelle on hahmoteltu muun muassa senioritalo ja yleinen sauna.

Sairaalanniem-kilpailun Ryhmä 2:n "Green Gardenin" vaihtoehto 2
Sairaalanniem-kilpailun Ryhmä 2:n "Green Gardenin" vaihtoehto 2 Kuva: Rovaniemen kaupunki

"Green Garden" -suunnitelman innoittajaksi kerrotaan Espoon Tapiola. Suunnitelman tavoitteena on jättää paljon vihreää luontoa näkyviin. Luonnon ja rakennusten liitoskohtaan tulisi lasi. Tässä suunnitelmassa alueelle tulisi muun muassa päiväkoti, opiskelija-asuntoja ja venesatama alueen asukkaille. Tästä suunnitelmasta on kaksi vaihtoehtoa.

Sairaalanniemi-kilpailun Ryhmä 3: Kruunu & Laavu
Sairaalanniemi-kilpailun Ryhmä 3: Kruunu & Laavu Kuva: Rovaniemen kaupunki

Suunnitelmassa "Kruunu ja Klaavu" rantapuolen eteläpuolelle rakennettaisiin uusi saari. Saari ja ranta olisivat lähivirkistysaluetta. Suunnitelmassa sairaalarakennuksen vanhasta osasta tehtäisiin asuntoja, taidetyöpajoja ja startup-yrityshautomo. Vanhan terveyskeskuksen tilalle rakennettaisiin uusi hoivakoti.

Sairaalanniemi kilpailu Ryhmä 4: Aurora Felix Rovaniemi
Sairaalanniemi kilpailu Ryhmä 4: Aurora Felix Rovaniemi Kuva: Rovaniemen kaupunki

"Valon ilo - Aurora Felix" -nimisessä suunnitelmassa Sairaalanniemeen nousisi uusi hotelli ja vanha sairaalarakennus muutettaisiin majoituskäyttöön. Pysäköintitalon päälle tulisi viherkatto. Asuntorakentaminen tehtäisiin ryhmärakennuttajakonsultin johdolla.

Sairaalanniemen kilpailu ryhmä 5: "Kolu"
Sairaalanniemen kilpailu ryhmä 5: "Kolu" Kuva: Rovaniemen kaupunki

Viidennen ryhmän suunnitelma on nimeltään "Kolu". Suunnitelmassa vanhan sairaalan tiloihin tulisi yrityskeskittymä erityisesti start up-yrityksille. Asunnot avautuisivat vesistöjen suuntaan. Alue muodostuisi kahdesta rakennetusta alueesta ja niiden väliin jäävästä julkisesta tilasta. Suunnitelmassa korostetaan puistoja Sairaalanniemen vetovoimatekijänä.

Kaksi jatkoon?

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esittää kaupunginhallitukselle, että Sairaalanniemen kehittämisessä jatkoselvitykseen valitaan kuudesta kilpailutyöstä kaksi.

Jatkoselvitykseen valittavista töistä on tarkoitus teettää taloudellisten vaikutusten arviointi ulkopuolisella konsultilla siten, että työ valmistuu tammikuussa.

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti viime huhtikuussa, että kaupunki hakee kumppania Sairaalanniemen kehittämiseen ja aloittaa ilmoittautumiskilpailun alueen kumppanuuskaavoitukseen. Lokakuussa päättynyt kilpailu oli suunnattu arkkitehtitoimistoille, rakennusliikkeille ja rakennuttajille. Tavoitteena on, että kaavakumppani valitaan helmikuussa 2019.

Kaavakumppaniksi pääsyn ehtona on muun muassa, että toimija sitoutuu lunastamaan ja kehittämään alueella sijaitsevaa entistä sotasairaalan suojeltua rakennusta. Terveysaseman uuden osan voi purkaa. Lisäksi osayleiskaavassa osoitettu viheralue ja rantareitti tulee ottaa suunnittelussa huomioon siten, että tämä erityisesti keskustassa asuvien käyttämä suosittu virkistysalue säilyy.

Sairaalanniemi sijaitsee Kemijoen rannassa lähellä Rovaniemen kirkkoa ja keskustaa.

Suosittelemme sinulle