Hyppää sisältöön

Uhrin läheiset auttoivat nappaamaan Oulun Tuiran seksuaalirikoksista epäillyn –  myös sosiaalista mediaa hyödynnettiin

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen myöntää, että uhrin läheiset olivat merkittävässä roolissa toisen Tuiran seksuaalirikoksista epäillyn tavoittamisessa.

Poliisi
Kuva: Ella Kiviniemi / Lehtikuva
Jaakko Mäntymaa,
Johanna Mattinen

Oulun poliisi tutkii pitkäkestoisen hyväksikäyttövyyhdin lisäksi kahta Tuiran kaupunginosassa tapahtunutta erillistä seksuaalirikosta.

Molemmat epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 17. marraskuuta ulkotiloissa.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen myöntää, että uhrin läheiset olivat merkittävässä roolissa toisen epäillyn kiinniotossa. Hän ei halua avata tarkkaa tapahtuman kulkua.

– Omaiset ovat osoittaneet aktiivisuutta siihen, että tämä epäilty on tavoitettu ja saatu kiinni hieman myöhemmin tästä tapahtuma-ajasta. Poliisi on sitten suorittanut kiinnioton.

Pitääkö paikkansa, että epäilty houkuteltiin paikalle sosiaalisen median avulla?

– Kyllä sosiaalista mediaa on käytetty siinäkin tilanteessa, Kiiskinen toteaa.

Vangittu mies oli kiinnostunut poliisin ammatista

Toisesta Tuiran seksuaalirikoksesta on vangittu 22-vuotias mies. Mies vangittiin kaksi viikkoa sitten. Häntä epäillään todennäköisin syin törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hieman alle vuosi sitten eräs eteläsuomalainen paikallislehti kirjoitti maahanmuuttajien itsenäisyysjuhlasta, jossa myös 22-vuotias epäilty oli mukana. Syyriasta kotoisin oleva mies kertoi aiemmin olleensa kotoutumiskurssilla Espoossa ja asuvansa nyt pienellä paikkakunnalla Etelä-Suomessa.

Lehtijutun mukaan mies puhui tuolloin jo melko hyvin suomea. Hän kertoi myös artikkelissa olevansa kiinnostunut poliisin ammatista. Nykyään miehen osoite löytyy Oulusta.

Toista Tuiran tapauksista on tutkittu seksuaalisena hyväksikäyttönä. Kyseinen epäilty pidätettiin, mutta hänet päästettiin vapaaksi 4. joulukuuta. Poliisin mukaan vangitsemisen esittämiselle ei ollut perusteita. Poliisi ei ole kertonut tästä epäillystä tarkempia tietoja.

Poliisin mukaan Tuiran teoista epäillyt miehet tunsivat toisensa. Molemmissa tapauksissa uhri oli 10–15-vuotias tyttö.

Poliisi ei tarkentanut, kumman epäillyn kiinniotossa läheiset auttoivat.

Suosittelemme sinulle