Hyppää sisältöön

Tampereella todettu tuhkarokko kolmella – sata ihmistä ollut samassa messussa tartuttajan kanssa

Tartunnan lähde ei messussa tiennyt sairastavansa tuhkarokkoa. Hän kävi myöhemmin lääkärissä, eikä lääkärikään epäillyt tautia.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tampereella on todettu yhteensä kolme aikuisen henkilön tuhkarokkotapausta.

Asiasta kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Kaksi tartunnan saanutta on rokotettu, eivätkä he tartuta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan tautia eteenpäin. Heidän tartuntansa tulivat julki tällä viikolla.

Sairastuneet ovat hyväkuntoisia ja kotihoidossa.

Tartunnan lähde on ollut rokottamaton henkilö, joka on saanut tartunnan ulkomailta. Uusia tautitapauksia voi ilmetä vielä kuluvan viikon loppuun, todennäköisesti 16. joulukuuta mennessä.

Tartunnat katolisessa messussa

Sairaanhoitopiirin selvitysten perusteella tartunnat on saatu Pyhän Ristin seurakunnan messussa 25. marraskuuta. Messussa on ollut noin sata henkeä, joukossa myös lapsia.

Pyhän ristin seurakunta on katolinen seurakunta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkärin Kirsi Valveen mukaan messussa on ollut mukana sairaana ollut henkilö, joka on tuonut tuhkarokon Puolasta.

Tuhkarokko tuli ilmi, kun kaksi sairastunutta rokotettua otti yhteyttä korkean kuumeen ja ihottuman takia. Tartunnan lähteellä on ollut rajumpi tauti kuin rokotetuilla. Tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi ilman tai kosketuksen välityksellä.

– Henkilöt ottivat yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. Heillä oli korkea kuume ja ihottuma levisi nopeasti vartalolle.

Parhaillaan selvitetään, onko tartunnan lähde altistanut mahdollisesti muita ihmisiä.

– Eilen selvityksissä selvisi, että 25.11. Pyhän ristin seurakunnan messussa on ollut henkilö sairaana ja hän on mitä ilmeisemmin tartunnan lähde. Tiedämme, että hän on ollut ulkomailla, josta tartuntoja Suomeen tuodaan, Valve sanoo.

Kolmen tapauksen lisäksi sairaanhoitopiirillä ei ole vielä muita tapauksia tiedossa, mutta niitä voi vielä tulla.

– Aikaikkuna alkaa mennä umpeen. Tiedossa ei ole muita, mutta vielä on loppuviikko aikaa, että uusia tapauksia voi tulla. Messussa 25.11. on ollut noin satakunta ihmistä eri puolilta Pirkanmaata, se on iso joukko.

Rokotettu ei tartuta tuhkarokkoa eteenpäin, vaikka sairastuisi.

– Immuunivaste aiheuttaa sen, ettei tuhkarokkovirus pysty lisääntymään siinä määrin, että tauti olisi tartuttava, Valve selittää.

Tuhkarokosta on puhuttu tänä talvena paljon sen jälkeen, kun Pohjanmaalla lapsi sairastui.

Tuhkarokko on nykyään harvinainen tauti. Pirkanmaalla oli edellisen kerran tapauksia toissa kesänä, kun neljä rokotettua sairastui tuhkarokkoon. Silloin taudit tulivat Italiasta.

Pirkanmaalla tuhkarokkorokotuksen on saanut 93,8 prosenttia vuonna 2015 syntyneistä lapsista.

Ei tiennyt sairastavansa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin epidemiologi Sirpa Räsänen kertoo, että todennäköinen tartunnan lähde ei itse messussa ollessaan tiennyt sairastavansa tuhkarokkoa. Räsäsen mukaan on mahdollista, että hän on ollut silloin vielä oireeton.

Henkilö sairastui messun jälkeen. Myöhemmin tartunnan lähde kävi lääkärissä, mutta siellä ei oltu epäilty tuhkarokkoa. Räsäsen mukaan tämäkin tapaus todettiin Tampereella.Tartunnan lähde on selvinnyt nyt taudista.

Seurakunta tiedottaa jäsenille

Pyhän ristin seurakunnan kappalainen Stanisaw Zawilowicz sanoo, että seurakunta sai kuulla torstaina tapahtuneesta lääkäriltä. Tiedossa kappalaisella ei ole kuin kaksi tartunnan saanutta rokotettua ja epäily tartunnan lähteestä.

Zawilowicz sanoo, että paniikkia ei ole, vain yksi seurakunnan jäsen on ehtinyt aamulla kysyä tapahtuneesta uutisen jälkeen.

Seurakunta aikoo tiedottaa jäsenille verkkosivuilla ja myös sunnuntain messussa, että ihmiset tarkistaisivat rokotteensa. Moni seurakunnan jäsen matkustaa paljon ulkomailla.

Kappalainen harmittelee sitä, että taudit tulivat juuri joulun alla.

Oireet tuhkarokossa

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri neuvoo messussa olleita ottamaan yhteyttä Acutaan tai lasten päivystykseen, jos tulee tuhkarokkoon viittaavia oireita ja jos henkilöllä ei ole MPR-rokotetta. Tarkemmat ohjeet toimimiseen löytyvät sairaanhoitopiirin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Mikäli messussa ollut on terve, eikä hänellä ole rokotetta tai sairastetun taudin antamaa suojaa, kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen rokotteen saamiseksi.

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Ihottuma alkaa yleensä ensin korvien takaa, leviää kasvoihin ja vartalolle.

Rokottamaton tuhkarokkoon sairastunut tartuttaa neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Rokotetun henkilön tuhkarokkotartunnat eivät ole yleisiä, mutta vahvassa altistustilanteessa mahdollisia. Rokotetun oireet ovat lievempiä kuin rokottamattoman eivätkä he tartuta tautia eteenpäin. Rokotus myös suojaa vakavilta jälkitaudeilta.

– Millään rokotteella ei ole sadan prosentin suojaa. Aina on pieni mahdollisuus, että saa tartunnan ja taudin. Tauti on huomattavasti lievämpi kuin rokottamattoman, infektiolääkäri Kirsi Valve sanoo.

THL: Tuhkarokon sairastaneilla ja rokotetuilla ei syytä huoleen yleisötilaisuuksissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tuhkarokkotartuntojen määrä on tänä vuonna toistaiseksi tavanomainen. Erityisasiantuntija Mia Kontio THL:stä kertoo, että varmistettuja tapauksia on toistaiseksi 11 eli saman verran kuin viime vuonna. Keskimäärin tapauksia on ollut 90-luvun puolivälin jälkeen vuosittain nollasta viiteen. Huippuvuonna 2011 tapauksia oli 27.

– Se oli suoraa heijastusta Euroopan tilanteesta. Nyt on ihan sama juttu. Meille heijastuu, että Euroopassa on paljon tapauksia sellaisissa paikoissa, joihin suomalaiset matkustaa.

Yleisötilaisuuksiin osallistumista ei tarvitse THL:n mukaan tartunnan pelossa välttää, jos on sairastanut tuhkarokon tai on rokotettu sitä vastaan.

– Riski on pieni, ja vaikka sellainen ihminen saisikin tartunnan, sairaus on lievä. Jos on epäilystä omasta suojasta, niin suosittelisin hakemaan rokotuksen, erityisasiantuntija Mia Kontio sanoo.

Korjaus 9.30 Otsikkoa muokattu. Myös tartunnan lähde sairastui eli tapauksia on yhteensä kolme. Kaksi tartunnan saanutta on rokotettu.

Uutista on päivitetty klo 14.48: Lisätty THL:n erityisasiantuntijan kommentit.

Lue lisää:

Uusien tuhkarokkotapausten riski pienenee päivä päivältä – Pohjanmaalla pidetään silti vielä korotettu valmius

Vanhat taudit eivät ole hävinneet - miten pärjätään, jos rutto tai lepra alkavat levitä?

Rokotusrekisterin mukaan alhaisia rokotekattavuuksia löytyy useista pohjalaiskunnista – THL myöntää, että tiedot eivät välttämättä ole ajan tasalla

Yle selvitti, mistä Pohjanmaan rokotevastaisuus kumpuaa – "Vahva henkilö on rokottamista vastaan ja se on levinnyt"

Suosittelemme sinulle