Hyppää sisältöön

Bernerillä ja kansliapäälliköllä täysin eri kertomus Trafi-sotkusta – Kansliapäällikkö: Kuulimme ongelmista jo lokakuussa

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen kertoo kehottaneensa Trafin pääjohtajaa miettimään asemaansa. Mia Nykopp irtisanoutui eilen.

Anne Berner Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Maria Stenroos

Trafin ajokorttipalvelut avataan viikon katkon jälkeen jälleen lauantaina. Liikenneministeriö, Viestintävirasto ja Trafi kuitenkin jatkavat sen selvittämistä, mitä tietoja Trafin nettipalveluista pystyi onkimaan ja miten palvelun ongelmat syntyivät.

Eilen liikenneministeri Anne Berner (kesk.) kommentoi tilannetta Ylelle ja vastasi opposition kysymyksiin eduskunnassa. Tänään puolestaan liikenneministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen kommentoi asiaa Ylelle.

Ministerin ja ministeriön korkeimman virkamiehen kertomukset siitä, miten tapahtumat etenivät, eroavat toisistaan.

Tiedot olivat saatavilla kenelle tahansa

Trafin kesällä avatuista sähköisistä palveluista sai esimerkiksi ajokorttitietoja etsiessään myös tietoa, jotka eivät suoraan liity henkilön ajo-oikeuteen. Esimerkkejä saatavilla olevasta tiedosta on tietosuojavaltuutetun Trafille lähettämässä selvityspyynnössä, jonka Yle sai haltuunsa.

Pyynnön mukaan kuka tahansa onnistui saamaan Trafin sähköisistä palveluista esimerkiksi ihmisten osoitteita, tiedot ajoneuvoveron maksusta, syntymävuoden ja joissakin tilanteissa henkilötunnuksen.

Ministeriöstä ei tänään ollut saatavissa tarkkaa tietoa siitä, mitä henkilöihin ja ajoneuvoihin liittyviä tietoja palveluista sai.

Ongelmat purkautuivat julkisuuteen sunnuntaina eri medioiden kautta. Trafi joutui sulkemaan nettipalvelunsa ja onnistui sulkemisessa muutaman epäonnisen yrityksen jälkeen.

Anne Berner Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ministeriö kuuli asiasta Viestintävirastolta

Sunnuntaina asia valkeni ministerille, Berner kertoi eilen Ylen haastattelussa.

– Me kuulimme näistä ongelmista sunnuntaina, kun näihin kiinnitettiin huomiota ja pyysimme myös Trafia ottamaan asiasta selvää ja ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin.

Liikenneministeriön kansliapäällikkö Pursiainen sanoo ministeriön kuulleen asiasta jo syksyllä.

– Lokakuussa tulosohjauskierroksella tuli ilmi näitä. Viestintävirasto kiinnitti huomiota, että kaikki ei ole kunnossa. Silloin rupesimme tähän kiinnittämään huomiota meidän tulosohjausprosessissa.

Pursiaisen mukaan Viestintävirasto teki yleisen huomion, että nettipalveluissa on selvittämisen paikkoja. Liikenneministeriö sanoo käyneensä tulosohjauskeskustelua Trafin kanssa jatkuvasti.

Sen sijaan tietosuojavaltuutetun elokuussa Trafiin lähettämästä selvityspyynnöstä ministeriö kuuli vasta nyt.

Nykoppia kehotettiin miettimään asemaansa

Eilen torstaina Trafin pääjohtaja Mia Nykopp erosi tehtävästään.

Ministeri Berner sanoi eilen kunnioittavansa Trafin pääjohtajan Mia Nykoppin päätöstä.

– En ole henkilökohtaisesti käynyt keskustelua. Mutta olen ymmärtänyt, että hän on halunnut antaa työrauhan selvityksille ja jotta voidaan tehdä muutoksia.

Yle kysyi, antoiko ministeri tai ministeriö Nykoppin ymmärtää, että hänen pitäisi irtisanoutua. Berner kiisti, että näin olisi tapahtunut.

– Kyllä tämä oli hänen oma johtopäätöksensä.

Harri Pursiainen Kuva: Tomi Parkkonen / LVM

Tänään perjantaina myös ministeriön kansliapäällikkö kertoi Ylelle, miten tapahtumat etenivät. Hän kävi Nykoppin kanssa keskustelun torstaina aamupäivällä.

– Kaksi päivää aikaisemmin, tiistaiko se nyt oli, soitin Nykoppille ja kutsuin hänet luokseni. Sanoin, että puhutaan tästä ja että miettii, mikä hänen asemansa tässä kokonaisuudessa on. Keskustelun aikana hän sitten päätti irtisanoutua.

Pursiaisen mukaan Nykopp teki ratkaisunsa itse.

– Virkamieshän päättää aina itse. Mutta ei häntä mitenkään painostettu.

Yle kysyi, kehottiko Pursiainen kuitenkin tätä miettimään omaa asemaansa.

– No kyllä tietysti, semmosessa tilanteessa. Sanoin, että siitä keskustellaan ja keskustelimme.

Selvitykset vielä kesken

Ministeri Berner oli tentattavana asiasta eilen eduskunnan kyselytunnilla. Hän kommentoi selvityksiä, joita Trafin tilanteesta on tekeillä.

– Nämäkään auditonnit eivät viittaa siihen, että kyse olisi lainsäädännön ongelmasta vaan siitä, miten lakia on toimeenpantu.

Pursiainen odottelee, että loput selvitykset valmistuvat.

– Katsotaan ensin, mitä on tapahtunut. En minä nyt syyllistä julkista, ennen kuin asia on tutkittu, Pursiainen sanoo.

Trafiin liittyvät selvitykset jatkuvat. Niissä ovat mukana sekä ministeriö, viestintävirasto että Trafi.

Selvityksistä ja Trafin nettipalveluiden ongelmiin liittyvistä tapahtumista viestiminen on siirretty kokonaan liikenneministeriölle, ministeriön päätöksellä.

Trafin entinen pääjohtaja ja Viestintäviraston nykyinen pääjohtaja eivät tänään vastanneet Ylen soittopyyntöihin vaan ohjasivat kysymykset liikenneministeriöön.

Liikenneministeriö selitti tiedonkulkua

Myöhään perjantaina liikenneministeriö toimitti vielä julkisuuteen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa ministeriö selvittää, miten tieto asiasta kulki ministeriössä.

Ministeriö kertoo pyytäneensä Trafia selvittämään kuljettajatietopalvelun mahdollisia ongelmia kuultuaan niistä viestintävirastolta lokakuussa. Trafin pääjohtaja oli kertonut kaiken olevan kunnossa.

Tässä vaiheessa liikenneministeri Berneriä ei informoitu, sillä kyse oli tiedotteen mukaan ministeriön ja viraston tavanomaisesta kommunikaatiosta. 

Uutista täydennetty klo 21.30 kappaleella "Liikenneministeriö selitti tiedonkulkua"

Lue myös:

Kohun silmässä ollut Trafi avaa osan asiointipalveluistaan lauantaina

Trafin pääjohtaja väistyy – Berner: En vaikuttanut johtajan lähtöön

Trafin ongelmat ovat vaikeuttaneet autokauppaa – kaikkia autoja ei ole voitu luovuttaa asiakkaille

Analyysi: Trafi-kohun suurin syy on se, että koko Suomi on toivottoman löperö

Suosittelemme sinulle