Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Australia tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi

Australia ei kuitenkaan aio siirtää vielä lähetystöään Jerusalemiin.

Israelilainen sotilas tarkkailee Jerusalemin vanhaakaupunkia ja Itkumuuria kattotasanteelta. Alueella sijaitsevat pyhät paikat niin muslimeille kuin juutalaisille.
Israelilainen sotilas tarkkailee Jerusalemin vanhaakaupunkia ja Itkumuuria kattotasanteelta. Kuva: Abir Sultan / EPA
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Australia tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Pääministeri Scott Morrisonin mukaan maan hallitus tunnustaa Länsi-Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mutta Australia ei aio siirtää sinne lähetystöään ennen kuin on olemassa rauhansopimus.

– Australia tunnustaa Itä-Jerusalemin Palestiinan pääkaupungiksi vasta sen jälkeen, kun kahden valtion ratkaisu on tehty. Australian suurlähetystöä ei siirretä Tel Avivista ennen sitä, Morrison sanoi.

Maan hallitus perustaa puolustus- ja kauppatoimiston Jerusalemiin ja alkaa etsiä myös sopivaa paikkaa suurlähetystölle.

Ensimmäisenä vastaavan tunnustuksen on tehnyt Yhdysvallat, joka on jo avannut oman lähetystönsä Jerusalemissa. Presidentti Donald Trump sai päätöksestään voimakasta kritiikkiä sekä palestiinalaisilta että muilta valtioilta.

Guatemalan presidentti puolestaan ilmoitti viime vuoden jouluaattona maansa siirtävän suurlähetystönsä Jerusalemiin. Myös Brasilia on ilmoittanut haluavansa siirtää oman lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. Brasilia ilmoitti aikeestaan marraskuun alussa.

Lähetystöjen siirtämisaikeet ovat kuohuttaneet jo yli vuoden. Yhdysvaltain päätös sai laajaa vastustusta länsimailta, arabimailta ja palestiinalaisilta.

Sekä israelilaiset että palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Kaupungissa on sekä muslimien että juutalaisten pyhiä paikkoja.

Lue myös:

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhänkaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Israelissa juhlittiin USA:n Jerusalemin-lähetystön avajaisia– Gazan rajalla kymmenien mielenosoittajien kerrotaan kuolleen Israelintulituksessa

Brasilian presidentti haluaa siirtää maansa suurlähetystönTel Avivista Jerusalemiin

Australia harkitsee siirtävänsä lähetystönsä Tel AvivistaJerusalemiin

Arabimaat tuomitsevat Trumpin Jerusalem-tunnustuksen –vaativat muita maita tunnustamaan Palestiinan

Myös Guatemala siirtää lähetystönsä Jerusalemiin

Israelissa riemuittiin, arabimaat pöyristyivät – TrumpinJerusalem-päätös repi hajalle Lähi-idän rauhanprosessin

Suosittelemme sinulle