Hyppää sisältöön

Poliisi iski tehovalvonnassaan autoilevan pikkujoulukansan kimppuun: Haaviin jäi 25 kuljettajaa törkeästä rattijuoppoudesta

Noin 30 000 kuljettajaa ympäri Suomea on puhallutettu poliisin rattijuopumusvalvonnassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun poliisi kokeili läpi vuorokauden kestävää tehovalvontaa myös rattijuopumuksiin.

Poliisi puhalluttaa autoilijoita.
Kuva: Yle
Sara Salmi

Pikkujouluaika saa suomalaiset hyppäämään humalassa ratin taakse – ainakin poliisin mukaan rattijuopumuksia esiintyy viikonloppuisin eniten marras-joulukuussa.

Tällä kertaa vuorokauden mittaisessa poliisin tehovalvonnassa rattijuopumuksesta kärähti ympäri Suomea yhteensä 78 kuljettajaa. Näistä 25:ttä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Tämä on vähemmän kuin kuukausi sitten, kerrotaan poliisihallituksesta.

– Positiivista oli, että rattijuoppoja jäi huomattavasti vähemmän kiinni kuin marraskuussa. Meillä oli kaksi tehoviikonloppua ja samalla puhallutusmäärällä jäi kiinni nyt vähemmän. Se on hyvä merkki. En tiedä, onko tiedotus toimitunut vai onko niin, etteivät ihmiset ole ajaneet päissään, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio.

Nyt järjestetty valvontamaraton on poliisin uusi kokeilu.

– Olemme keskittyneet yleensä ilta- ja yövalvontaan, ja nyt oli ensimmäinen kerta, kun otimme maratonin eli 24 tuntia. Tämä analysoidaan tarkasti ja katsomme, mihin aikaan on otettu rattijuoppoja eniten kiinni ja milloin tehty eniten puhallutuksia, sanoo Kallio.

Helsingissä puhallutus sujui aamupäivällä rauhallisesti. Tehovalvontaa pitävät tärkeänä sekä poliisi että kuljettajat itse.

– Nämä ovat tosi tärkeitä, ja kun saamme tällaista julkisuutta mukaan, niin se on ennalta ehkäisevää toimintaa sekin, toteaa ylikonstaapeli Juha Karppila Helsingin poliisista.

Juha Karppila
Juha Karppila Kuva: Yle

Miten ihmiset ovat suhtautuneet?

– Tähän ratsiaan tosi hyvin. Ovat pääsääntöisesti hyvin kiitollisia siitä, että poliisi suorittaa rattijuopumusvalvontaa.

Suosittelemme sinulle