Kokkolan oppilaitospoliisi Juha Puurulan puhelin soi tiuhaan. Se on sinänsä harmillista, sillä mies on virkavapaalla. Moni vain ei tiedä, kenelle muullekaan soittaisi, kun epäilee nuoren olevan tekemisissä huumausaineiden tai muiden päihteiden kanssa.
– Voihan toki olla, että nuori oireilee muutakin. Mutta ikävä kyllä nämä vinkit ovat osuneet oikeaan sataprosenttisesti.
Koulupoliisi pitää huumetilannetta alueella huolestuttavana ja sanoo, että ongelmaa on vähätelty pitkään sekä kouluissa että jopa poliisissa. Huumeongelman pahenemiseen havahduttiin Keski-Pohjanmaalla kesällä, ja loppusyksystä huumetyöhön saatiin rahoitusta.
Yhä nuorempien huumeiden käyttö on noussut huoleksi viime aikoina eri puolilla Suomea, viimeksi muun muassa Hämeessä ja Lapissa.
Nuorten kanssa pitkään Keski-Pohjanmaalla työskennellyt Juha Puurula sanoo, että käyttäjät ja kokeilijat ovat vuosi vuodelta nuorempia. Koulupoliisilla on omiakin havaintoja pilven hajusta koulun aulassa.
On naiivia väittää, ettei kukaan käyttäisi koulupäivien aikana, vaan se keskittyisi viikonloppuihin.
Oppilaitospoliisi Juha Puurula
– On naiivia väittää, ettei kukaan käyttäisi koulupäivien aikana, vaan se keskittyisi viikonloppuihin. Väittäisin, että lähestulkoon päivittäin joku käy opinahjossaan pienissä pöllyissä.
Puurulan mukaan ongelma on pääsääntöisesti yläkouluissa ja sitä vanhempien keskuudessa. Silti joissain alakouluissakin voi olla jo oppilas, joka on kokeillut jotain huumausainetta, hän arvioi. Monella käyttö alkaa kannabiksella, mutta myös lääkkeet huolestuttavat koulupoliisia.
– On hyvä, että koulussa on oppilashuollon palveluita, mutta niitäkin tietyt nuoret osaavat käyttää hyväkseen. Oireita luetaan netistä ja haetaan ongelmiin lääkkeet. Siihen sitten otetaan viinaa päälle.
Yksi helposti seurattava merkki ovat poissaolot. Joillain oppilailla niitä on satoja tunteja, mikä onkin saanut opettajat ja kuraattorit kiinnittämään asiaan huomiota.
Oppilaitospoliisi Juha Puurula haluaa, että asiasta puhutaan ja kuullaan. Hän järjestää kahden päivän aikana yhteensä kuusi luentotilaisuutta, kaikille kaupungin yläkoululaisille ja lukiolaisille ja iltaisin vanhemmille ja muille halukkaille. Niissä muun muassa entinen huippukiekkoilija Marko Jantunen kertoo oman tarinansa.
Puurula toivoo, että viesti tavoittaisi tuhansia kokkolalaisia. Näin laajaa tietoiskua aiheesta ei hänen mukaansa aiemmin ole alueella järjestetty.
Maanantaina luennon kuulleista koululaisista moni kiitti juuri esimerkin voimaa.
– Se kertoi omaa kokemusta, se tuntui eriltä kuin että saarnattaisiin vain.
Joillekin on ihan tuttua, että omassa koulussakin näkee käyttäjiä.
– Kyllä se on aika paha, että alaikäisetkin käyttää. Pilaa vain oman tulevaisuuden. Toivottavasti joillakin heräsi ajatus siitä, ettei kannata.
Koulupoliisi Puurula haluaa myös työtä huumeongelmaa vastaan mahdollisimman laajalla rintamalla. Ihannetilanne olisi 5–10 hengen moniammatillinen ryhmä, joka tekisi työtä saman katon alla. Tieto kulkisi, palaverit ja soitot jäisivät pois, ja aika jäisi varsinaiseen työhön.
– Ei sellainen toimi, että kaikki toimivat omillaan. Työryhmät ovat aikuisten työajan käyttöä. Ytimessä ollaan kun päästään nuorten pariin, sanoo Puurula.
Tähän ryhmään voisivat ottaa yhteyttä myös ne huolestuneet, jotka nyt eivät tiedä mihin soittaa.
Ihan sama, kuka työn tekee, kunhan nuoret saavat avun.
Oppilaitospoliisi Juha Puurula
Kokkolan kahden päivän tilaisuuksien pääpuhujana on Marko Jantunen, joka raitistui päihdeklinikka Avominnessa ja nyttemmin työskentelee siellä. Koulupoliisi Juha Puurula halusi nuorille puhumaan ihmisen, joka tunnetaan ja jonka sanoma menee perille. Hänelle kyseessä ei ole kannanotto minkään hoitomuodon puolesta tai toista vastaan, vaan työhön tarvitaan kaikkia.
– Jokainen raitistuminen on yhtä arvokas. Ihan sama, kuka työn tekee, kunhan nuoret saavat avun, sanoo Puurula.
Avominnen toimitusjohtaja Mika Arramies on samaa mieltä.
– Suomesta eivät hoidettavat lopu. Nyt ollaan vedenjakajalla sen suhteen, mihin suuntaan lähdetään. Toivottavasti yhteisrintamassa eteenpäin, koska kukaan ei pärjää yksin, sanoo Arramies.
Hänen mukaansa klinikka tekee toimivaa yhteistyötä poliisin ja lastensuojelun kanssa, ja poliisi ja lastensuojelu näkevät huumetilanteen todellisen luonteen parhaiten.
Avominnellä on toimiva yhteistyö monen kunnan ja kuntayhtymän, esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän, kanssa. Kaikkialla yhteistyötä ei silti ole saatu aikaiseksi, vaan suhtautuminen klinikkaan on toimitusjohtajan mukaan nuivaa.
Avominne näkee päihderiippuvuuden WHO:n luokittelemana riippuvuussairautena, ja hoidon lähtökohtana on täysi pidättäytyminen päihteistä.