Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"Traagista koko maastohiihdolle" – Norjan hiihtotähti näkee uhkakuvia hiihdon suosiossa

Norjalaistähti Martin Johnsrud Sundby pelkää kansainvälisen hiihdon suosion hiipuvan.

Martin Johnsrud Sundby nojaa polviinsa maalissa.
Martin Johnsrud Sundby. Kuva: Getty Images
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjalainen hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby on huolestunut maastohiihdon kansainvälisestä tilanteesta. Norjalaiset, ruotsalaiset ja venäläiset ovat hallinneet maailmancupin alkukauden kilpailuja.

Norjalaiset ovat olleet maailmancupin neljän kisaviikonlopun aikana palkintokorokkeella 26 kertaa, ruotsalaiset 14 ja venäläiset 8 kertaa. Vastaavasti Suomella on vain kaksi palkintokorokesijoitusta: naisten viestijoukkueen kolmostila Beitostölenistä ja Krista Pärmäkosken vastaava Davosin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan matkalta.

Sundby toivoo, että muidenkin eurooppalaisten maiden hiihtäjät pääsisivät mukaan kärkitaistoihin.

– Traagista koko maastohiihdolle. Meidän norjalaisten kannalta on tietysti hienoa, että Johannes Hösflot Kläbo on noussut hiihdon kovimmaksi tähdeksi, mutta olen huolestunut menestyvien maiden vähäisestä määrästä, Sundby totesi Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle.

Sundby pelkää, että maastohiihdon suosio hiipuu, jos esimerkiksi suomalaishiihtäjät eivät pääse parempaan vauhtiin.

– Kaipaamme menestystä kaikilta Euroopan mailta. Meidän täytyy ymmärtää, että kansainvälinen hiihto säilyy vain sillä tavalla kiinnostavana. Tämä on tärkeä asia myös yhteistyökumppaniemme kannalta, Sundby mietti.

Monet hiihdon kirkkaimmista tähdistä ovat ilmoittaneet jättävänsä väliin vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueen. Ruotsalaiset Charlotte Kalla ja Ebba Andersson ovat jäämässä pois Tourilta. Myös naisten hiihdon ykköstähti Therese Johaug (Norja) harkitsee osallistumistaan Tourin koitoksiin.

– Olen hämmästynyt tällaisista uutisista. Tour de Ski on kuitenkin kauden tärkeimpiä ja kiinnostavimpia tapahtumia, Sundby mietti.

Muokattu 18.12. klo 11.02, lisätty palkintokorokesijoitusten määrät.

Lue lisää:

Suomen heikko hiihtomenestys on huomattu myös Ruotsissa ja Norjassa – naapurimaan asiantuntija täräyttää: "Jos tästä ei nyt nousta, niin sitten täytyy vaihtaa valmentajaa"

Urheiluasiantuntijat pohtivat Suomen hiihdon tilaa – "Pärmäkosken takana valtava autiomaa"

Suomi on roikkunut vain Niskasen ja Pärmäkosken avulla maailmanhuipun mukana – valmentaja listaa lukuisia syitä vaisuudelle lähtien huonoista olosuhteista

Suosittelemme sinulle