Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ainutlaatuinen materiaali näyttää, miten jihadisti opettaa lastaan ampumaan – Ruotsissa roihahti keskustelu Syyriasta ja Irakista palaavien lasten tilanteesta

SVT julkaisi jihadistien itse kuvaamaa videomateriaalia eilen maanantaina. Yle sai kuvat SVT:ltä

Ainutlaatuinen materiaali näyttää, miten jihadisti opettaa lastaan ampumaan
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

– Tapoin uskottoman, selittää taistelukentälle valmistautuva isä videolla lapselleen. Isän ja lapsen yhteinen kieli on ruotsi. Video on perheen äidin Syyriassa kuvaama.

Ruotsin televisio SVT julkaisi eilen maanantaina ainutlaatuista materiaalia, jossa jihadistiperheet ovat itse kuvanneet omaa arkipäiväänsä. Yle on saanut materiaalin SVT:ltä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi arvioi, että noin 300 ruotsalaista on lähtenyt taistelemaan ääri-islamistien, muun muassa Isisin, riveihin Syyriaan ja Irakiin kuuden viime vuoden aikana. Säpon mukaan noin puolet on palannut.

"Kuula lensi ulos täältä"

Videolla kolmi- ja viisivuotiaat lapset seuraavat, kuinka isä valmistautuu taisteluun. Isä pakkaa kalashnikov-rynnäkkökiväärin ja walkie-talkie -radiopuhelimen reppuunsa. Hän kertoo, kuinka sai radiopuhelimen sotasaaliina uskottomalta.

– Ammuin häntä tähän. Kuula lensi ulos täältä, isä kertoo ja osoittaa kaulaansa ja niskaansa.

SVT:n julkaisema videomateriaalia on aiheuttanut Ruotsissa valtavan kohun. SVT arvioi, että palanneiden jihadistien perheet elävät Ruotsissa perusarkea.

– Käyvätkö nämä lapset päiväkodissa tavallisten lasten kanssa? Onko tämä turvallisuusriski, kysyy ääriliikkeisiin perehtynyt poliisi Hanif Aziz SVT:n jutussa.

– Monet kohtauksista ovat kammottavia, etenkin ne, joissa lapset ovat mukana. En tiedä, mitä sanoisin siitä, että he ampuvat lasten läsnäollessa, Aziz ihmettelee.

Säpo: 150 palannut Ruotsiin

Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan noin 150 Isis-taistelijaa on palannut Ruotsiin. SVT arvioi, että vaikka taistelijat ovat Säpon seurannassa, paikallisviranomaisten tiedot palaajista ja heidän perheistään ontuvat.

Suurin osa Syyriaan ja Irakiin lähteneistä taistelijoista on kotoisin suurkaupungeista Tukholmasta, Göteborgista ja Malmöstä sekä Örebrosta ja Boråsista.

SVT kysyi kaupungeilta, mitä kuntatasolla tiedetään Ruotsin palanneista taistelijoista ja heidän perheistään. Kunnissa tunnistettiin vain 16 aikuista palaajaa ja 10 lasta.

– Heistä voi tulla äärimmäisen vaarallisia, arvioi terrorismitutkija Magnus Ranstorp SVT:lle.

Hän peräänkuuluttaa terroririkoksia tehneiden ja radikalisoituvien henkilöiden järjestelmällisempää seurantaa eri viranomaistahoilla Ruotsissa.

Katso myös:

Dokumentti näyttää millaista on ääri-islamistisen perheen arki Syyrian Idlibissä – katso Of Fathers and Sons (Yle Areena)

SVT kertoo islamistitaistelijoista seuraavissa artikkeleissa:

Unik film: Här förbereder sig jihadisten för krig – framför sina barn

Så många IS-återvändare känner kommunerna till

Terrorexperten: IS följare utgör fortfarande ett hot

Experten om barnfamiljen som gick med i IS: ”Jag saknar ord”

Finansborgarrådet: ”Det är en skandal”

Bettan Byvald söker upp IS-återvändarna

Suosittelemme