Hyppää sisältöön

Lautakunta oli yksimielinen: suosittelee kahdeksan kouluaamuista luopumista Helsingissä - "Tämä on vahva viesti"

Aloite tarvitsee vielä Helsingin kaupunginvaltuuston siunauksen.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Sara Salmi

Kello kahdeksan kouluaamuista luopumiselle näytettiin vihreää valoa Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnassa. Kyseessä on suositus, eikä aikaisia aamuja olla kieltämässä kokonaan.

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli valtuustoaloitetta tiistaina kokouksessaan. Päätöstä oli kertaalleen lykätty.

Aloite menee vielä Helsingin kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Valtuusaloitteen teki vihreiden kaupunginvaltuutettu Emma Kari. Karin mukaan lautakunnan päätös oli tällä kertaa yksimielinen.

Sen vuoksi hän arvioikin, ettei päätös muutu enää valtuuston käsittelyssä.

Tällöin suositus tulisi helsinkiläiskouluissa voimaan ensi lukukauden alussa, eli syksyllä 2019.

– Toimiala suositteli tätä ja lautakunta oli yksimielinen. Tämä on vahva viesti sen puolesta, että Helsinki on valmis siirtymään niiden edelläkävijäkuntien, jotka suosittavat aikaisista aamuista luopumista, joukkoon, Kari sanoo.

Karin mukaan päätös on ennen kaikkea tärkeä helsinkiläisten nuorten kannalta.

– Kahdeksan aamuista kiinnipitämiseen ei ole ollut muuta syytä kuin se, että niin on totuttu tekemään ja ajatellaan, että aamulla pitäisi herätä ajoissa. Vaikka tutkimustieto näyttääkin, ettei se ole järkevää.

"Kyse ei ole siitä, että meillä olisi laiskoja nuoria"

Koulut saavat itse päättää, myöhäistävätkö ne oppituntiensa alkamista. Karin mielestä tämä on hyvä asia, vaikka hän uskookin, että suositusta tullaan kuuntelemaan.

Aikaisista kouluaamuista luopumista on perusteltu muun muassa sillä, että murrosiässä unirytmi myöhäistyy ja kahdeksalta alkavat kouluaamut saattavat lyhentää nuoren nukkumisaikaa. Univaje voi puolestaan vaikuttaa esimerkiksi oppimiseen.

Asiasta kysyttiin aiemmin myös Helsingin kaupungin lukioissa opiskelevilta lukiolaisilta. Kyselyyn (siirryt toiseen palveluun)vastanneista 782 opiskelijasta noin 70 prosenttia kannatti aikaisista aamuista luopumista.

Toisaalta aikaisten aamujen puolustajat ovat moittineet nuoria jopa laiskoiksi, kun he eivät jaksa herätä aikaisin. Tämä on Karin mukaan ikävää.

– Kyse ei ole siitä, että meillä olisi laiskoja nuoria, vaan biologisesta asiasta, hän sanoo.

Karin mukaan kaupunginvaltuusto käsittelee aloitetta todennäköisesti alkuvuodesta.

Lue lisää:

Kouluun vasta yhdeksäksi? Unitutkija: "Parantaisi kaikkien elämänlaatua ja koulusuorituksia"

Tampere myöhentää koulupäiviä: Näin se muuttaa yläkoululaisten ja opettajien arkea – "Kahdeksalta kaikki suunnilleen nukkuu"

Kahdeksan kouluaamuista luopuminen etenee Helsingissä: "Teini-ikäisille liian aikaisia"

Suosittelemme sinulle