Hyppää sisältöön

Tänäkin jouluna moni toivottaa Hyvää Joulua, vaikka se on väärin

Suomen kielessä juhlapyhät, kuten "joulu", kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Joulun kirjoittaminen isolla on kuitenkin ennemmin sääntö kuin poikkeus. Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2018.

Suomen kielessä juhlapyhät kuuluu kirjoittaa pienillä kirjaimilla. Kuva: Mari Jäntti / Yle
Anna Polo

Kielipoliisina tunnettu kouluttaja ja kieliasiantuntija Riitta Suominen on useita vuosia etsinyt kaupoista kortteja, joissa toivotettaisiin hyvää joulua.

Hän ei mielellään lähetä kortteja, joissa sen sijaan toivotettaisiin Hyvää Joulua. Suominen arvelee, että isolla kirjoitettu Joulu antaisi ainakin kieliasiantuntijan lähettämässä kortissa vaikutelman ammattitaidottomuudesta.

Suomen kielessä juhlapyhät kuuluu kirjoittaa pienillä kirjaimilla. Sama pätee niin halloweeniin, pääsiäiseen kuin jouluun ja uuteenvuoteenkin – jonka muuten voi kirjoittaa myös muotoon uusi vuosi, jos haluaa viitata koko vuoteen eikä vain uudenvuoden juhlaan.

Kahden viime vuoden aikana tilanne on Suomisen mukaan kuitenkin helpottunut. Vielä muutama vuosi sitten oikeanlaisia kortteja ei löytynyt mistään, kaksi vuotta sitten niitä tuli ensimmäisten joukossa saksalaiseen Lidliin. 

– Edelleen yleisemmin joulu on kuitenkin kirjoitettu korteissa väärin kuin oikein, Suominen arvelee.

Kaupungitkin kirjoittavat joulun väärin

Suominen uskoo, että moni kirjoittaa joulun virheellisesti, koska luulee, että se kuuluu kirjoittaa isolla alkukirjaimella.

Suureksi osaksi se johtuu siitä, että turhaan isokirjaimiseen muotoon törmää kaikkialla.

– Sitä näkee usein, ja ihminen luottaa näkömuistiinsa. Pienellä kirjoittaminen tuntuu ennemmin poikkeamalta, Suominen sanoo.

Jopa viranomaiset kirjoittavat joulun usein isolla. Esimerkiksi Oulun kaupungin verkkosivuiltakin (siirryt toiseen palveluun)löytyvässä joulukortissa on käytetty isoa alkukirjainta. 

Oulu tosin tuskin on ainoa kaupunki, joka näin tekee, ainakaan Suomisen kokemuksen mukaan

Muut kielet vaikuttavat ison kirjaimen käyttöön

Oulun kaupungin konserniviestinnästä vastaava viestintäpäällikkö Eila Vähäkuopus kertoo sähköpostitse, että isoa kirjainta on käytetty taiton ja grafiikan takia. 

Nimittäin alla on hyvän joulun toivotus useilla muilla kielillä, joissa kielenhuollon mukaan joulu kuuluukin kirjoittaa isolla alkukirjaimella.

Oulun katumainoksessa on myös kielenhuollon kannalta virhe, kun sanasta "Oulu-aiheinen" on jäänyt puuttumaan yhdysmerkki. Tämä virhe on kaupungin matkailupalveluista vastaavan BusinessOulun mukaan tahaton. Kuva: Anna Leppävuori / Yle

Myös Oulun kaupungin matkailupalveluiden katumainoksissa ympäri kaupunkia lukee "Hyvää Joulua Oulusta". Tässä on matkailupalvelupäällikkö Anna Meriruohon mukaan syynä se, että vastaavaa isokirjaimista kirjoitusasua käytetään yleensä joulukorteissa. Lisäksi sanojen "joulu" ja "Oulu" yhteneväisyyttä on haluttu korostaa.

– Muiden kielten vaikutus onkin iso syy siihen, miksi joulu niin usein kirjoitetaan isolla, Riitta Suominen sanoo.

Viranomaisten olisi hyvä noudattaa sääntöjä

Kieliasiantuntija Riitta Suomisen mukaan väärinkirjoitetussa joulussa ei ole kyse maailman isoimmasta asiasta. Hän kuitenkin uskoo, että kielenkäyttäjille olisi lopulta helpompi, jos joulukorteissa ei otettaisi kielenhuollossa taiteellisia vapauksia.

– Mitä enemmän sääntöjä horjutetaan ja mitä isompi toimija sitä tekee, sitä enemmän vaikeuksia se yleensä tietää kaikille kirjoittajille. Epävarmuus lisääntyy, ja se on aina huono asia kirjoittajille, jotka kaipaavat selkeitä sääntöjä.

Etenkin isojen toimijoiden, kuten viranomaisten olisi hänestä hyvä noudattaa sääntöjä.

– Ihmiset kuvittelevat helposti, että kortin tekijät tietävät, mitä he tekevät, Suominen summaa.

Suosittelemme sinulle