Hyppää sisältöön

Amos Rex ja Lasipalatsin peruskorjaus palkittiin Rakentamisen Ruusulla – "Rohkea kaupunkiaukio"

Voittajan valitsi Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Kuva: Sara Salmi / Yle

Amos Rexille ja Lasipalatsin peruskorjaukselle on myönnetty vuoden 2018 Rakentamisen Ruusu -palkinto.

Palkitsemisperusteluiden mukaan Amos Rex on luonut "kulttimaineessa olevan Lasipalatsin yhteyteen kansainvälisen tason taidemuseon sekä rohkean kaupunkiaukion".

Suunnittelun, rakennuttamisen ja toteutuksen kehutaan edustavan "korkealuokkaista tilaajan ja suunnitteluosapuolten yhteistoimintaa".

Kaiken kaikkiaan Amos Rexin ja Lasipalatsin peruskorjauksen sanotaan olevan "laadukas ja rohkea kokonaisuus".

Palkittavat valitsi Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosta.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston puheenjohtajan Silvia Modigin mukaan hankkeessa on yhdistetty onnistuneesti uutta ja vanhaa.

– Upea Lasipalatsi toimii porttina uuteen maanalaiseen tilaan, joka on tuonut myös jännittävää kaupunkitilaa Lasipalatsin sisäpihalle. Jonot museon edessä kertovat, että on onnistuttu luomaan uutta ja kiinnostavaa, Modig kuvaa Helsingin kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Taidemuseo Amos Rex avattiin tämän vuoden elokuussa. Etenkin museon päälle rakennetut kattokummut ovat herättäneet ihastusta.

Amos Rexin rakentamisen yhteydessä myös Lasipalatsi korjattiin. Tarkoituksena oli säilyttää vuonna 1936 valmistuneen Lasipalatsin alkuperäinen ilme.

Kuten Modig toi esiin, Amos Rex on todella kiinnostanut suomalaisia. Yle uutisoi lokakuussa, kuinka taidemuseoon on ollut jopa satoja metrejä pitkä jono.

Kattokummut houkuttelivat ihmisiä istuskelemaan ja nauttimaan auringosta alkusyksystä. Kuva: Sara Salmi / Yle
Amos Rex -taidemuseon kattorakennelmia Lasipalatsinaukiolla. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kunniamaininnan työurastaan sai vastaava työnjohtaja Harri Salo. Salon työpanos näkyi myös Amos Rexin ja Lasipalatsin hankkeissa.

Rakentamisen Ruusu jaettiin 24. kerran.

Muut ehdokkaat Rakentamisen Ruusun saajaksi olivat Käärmetalon peruskorjaus, Lauttasaaren kartanon päärakennuksen ja pihan restaurointi, Hakaniemen väistöhalli, Uusi lastensairaala, Helsingin asumisoikeus Oy Vienanpuisto ja Helsingin kaupungin asunnot Oy Vuokkiniemenkatu 11 sekä Gullkronan-senioritalo.

Ihmisiä jonottamassa Amos Rexiin. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Amos Rex rakennusvaiheessa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Vanha kellotorni pysyi peruskorjauksessa entisellä paikallaan. Torni sai rakennustöissä uuden betonijalan. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Lue lisää:

Poikkeuksellinen ilmiö Suomessa: Museoon pääsyä jonotetaan kuin ilmaista muovisankoa

Amos Rex teki uuden kävijäennätyksen: 2800 kävijää päivässä

Tutkija: Amos Rex osoittaa, ettei Guggenheimia tarvita Helsingissä – nyt ulkomaita myöten hehkutettu suomalaismuseo avautuu yleisölle

Museoliiton pääsihteeri: "Museoiden tarjottava kävijöilleen kokonaisvaltaista elämystä - pelkkä taide-esine ei enää yksin riitä"

Helsingin keskustaan nousseet kummut houkuttelevat kiipeilemään, mutta entä talvella? "Voisin kuvitella, että täällä pystyisi laskemaan pulkallakin ihan turvallisesti"

Helsingin keskustan uudet tötteröt kiehtovat – Mutta tuleeko taidemuseon kattokupoleista yleinen skeittipuisto vai piknikpaikka?

Suosittelemme sinulle