Hyppää sisältöön

EU ja Italia pääsivät sopuun budjettikiistassa

Euroopan komissio jatkaa Italian tilanteen seuraamista.

Jean Claude Juncker ja Giuseppe Conte
Euroopan komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker ja Italian pääministeri Giuseppe Conte tapasivat Brysselissä viime viikon keskiviikkona. Kuva: Aris Oikonomou / AFP
Mikko Leppänen

Euroopan unioni ja Italian populistihallitus ovat päässeet sopuun kiistassa Italian vuoden 2019 budjettiehdotuksesta. Sovun myötä Italia välttyy sanktioilta.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä, että viime viikkojen neuvottelut ovat johtaneet ratkaisuun vuodelle 2019.

– Ratkaisu ei ole ihanteellinen, mutta sen avulla vältetään liiallisen alijäämän menettelyn avaaminen tässä vaiheessa, Dombrovskis sanoi.

Liiallisen alijäämän menettely on prosessi, jonka avulla EU voi määrätä merkittäviä sakkoja jäsenvaltiolle.

Komissio jatkaa tilanteen seuraamista. Jos jotain menee pieleen, asiaan voidaan Dombrovskisin mukaan palata jo tammikuussa.

Italian hallitus kertoi syksyllä, että se aikoo ensi vuoden budjetissaan vahvistaa sosiaaliturvaa ja ottaa käyttöön kansalaispalkan. Lisäksi hallitus ilmoitti keventävänsä verotusta, nostavansa eläkkeitä ja alentavansa eläkeikää.

Euroopan komissio hylkäsi lokakuussa Italian budjettiehdotuksen. Komission mielestä Italian 2,4 prosentin budjettialijäämä oli liian korkea, eikä se vähennä riittävästi valtion velkataakkaa.

Italian hallitus tuli kiistassa komissiota vastaan. Viime viikolla Italian pääministeri Giuseppe Conti kertoi, että maa voi pienentää ensi vuoden budjetin alijäämän 2,04 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Lue myös:

Italia: Budjetin tavoitteet pysyvät – mutta laskelmia tarkennetaan

Italian populistihallituksen "kansan budjetti" kasvattaa velkaa ja viis veisaa EU:n säännöistä

Komissio hylkäsi Italian populistihallituksen budjettiehdotuksen – Italia ottaa liikaa velkaa ja sen menot ovat liian suuret

EU tiukentaa otettaan Italiasta: avaa tien sanktioille alijäämäisen budjetin takia

Suosittelemme sinulle