Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vaalan uusi vankila tulee maaseudun sijaan kunnan keskustaan

Vaalan uuden vankilan sijoituspaikka on aiheuttanut ristivetoa. Kunnassa moni on halunnut pitää vankilan Pelson kylässä, missä myös vangeilla on mahdollisuus työpalveluun vankilan yhteydessä olevalla maatilalla.

Pelson vankila.
Nykyinen Pelson vankila on homeessa. Kuva: Risto Degerman / Yle
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaalan uusi ja aiempaa isompi vankila tulee kunnan keskustaan.

Oikeusministeriö on tänään ohjeistanut Rikosseuraamuslaitosta uuden vankilan sijoittamisesta. Uusi vankila otetaan käyttöön vuonna 2022. Vankilalle valittu tontti on kunnan keskustan läheisyydessä.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajalla sijaitsevassa Vaalassa suunnitelmat vankilan sijoittamisesta keskustaan ovat aiheuttaneet myös ristivetoa. Osa kuntalaisista on halunnut pitää vankilan Pelson kylässä, jossa myös vangeilla on mahdollisuus työpalveluun vankilan yhteydessä olevalla maatilalla. Pelson vankilassa sijaitsee maailman mittakaavassa ainutlaatuinen lapinlehmän ja suomenlampaan geenipankki.

Rikosseuraamusvirasto haluaisi kuitenkin luopua maatilasta ja siellä olevasta lehmien ja lampaiden geenipankkitoiminnasta. Oikeusministeriön osastopäällikkö Arto Kujala kertoo, että Pelson vankilan karjan, lampaiden sekä geenipankin kohtalo on vielä auki.

Vaalan uuteen vankilaan maatilatoiminta ei kuitenkaan tule mukaan. Neuvottelut ovat kesken maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Alun perin Rikosseuraamuslaitos oli ehdottanut, että Vaalaan ei tulisi enää uutta vankilaa Pelson tilalle, vaan kaikki vangit sijoitettaisiin Ouluun. Kevään kehysriihessä kuitenkin päätettiin toisin.

Piristysruiske Vaalan kunnalle

Uuteen suljettuun vankilaan tulee 100 vankipaikkaa, eli paikkamäärä liki tuplaantuu nykyiseen Pelson vankilaan verrattuna. Myös työntekijöiden määrä kasvaa jonkin verran, virkoja uuteen vankilaan tulee 80.

Nykyinen Pelson vankila on homeessa ja väliaikaiset tilat 32 vangille on jo rakennettu lähes valmiiksi.

Noin kolmentuhannen asukkaan Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila sanoo uuden vankilan rakentamisen ja sen myötä tulevien työpaikkojen olevan iso piristysruiske kunnalle. Hän toivoo, että tontteja rupeaa menemään paremmin kaupaksi. Raiskilan mukaan paikalliset yrittäjät hyötyvät työpaikkaliikenteestä ja työpaikkojen lisääntymisestä Vaalan kunnan alueella.

– Ymmärtääkseni vankilakonseptissa tukeudutaan osittain ostopalveluna hankittuihin toimintoihin. Toivottavasti vaalalaiset yritykset pääsevät tarjoamaan toimintojaan vankilan toimintaan. Tämä asia selviää myöhemmin, Raiskila sanoo.

Raiskilan mukaan kunnanhallituksessa kaikki olivat yksimielisesti sen kannalla, että vankila tulisi keskustaan.

Suosittelemme