Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Jenni Vartiaisen Seili-albumi oli viimeinen kunniakierros cd-levylle – Spotify-aikana albumin myyntiluku pomppasi yli 200 000:een

Suomalaiset kuluttavat musiikkinsa jo miltei kokonaan suoratoistopalveluista. Muutoksessa lista myydyimmistä kotimaisista albumeista jäi päivittämättä.

Jenni Vartiaisen Seili-albumi on viimeinen cd-ajan jättimenestys
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden 2009 jouluaattona Jenni Vartiainen oli kriisissä. Hän oli kuunnellut kakkosalbumilleen tehtyjä biisejä uudestaan ja uudestaan, mutta mielen valtasi luomisprosessiin kuuluva epätoivo.

Tämä on hirveintä, mitä kukaan on koskaan tehnyt. Ei tästä tule mitään. Tuhoan kaiken tällä levyllä, Vartiainen ajatteli.

Hän meinasi jo lähettää levy-yhtiöön viestin, että muutaman kuukauden päähän tarkoitettu julkaisu pitää perua. Vartiainen kuitenkin nukkui pari yötä, jonka jälkeen mieli rauhoittui.

Seili-albumi julkaistiin maaliskuussa 2010 ja siitä tuli jättimenestys. Vastaavaan ei kukaan toinen suomalaisartisti ole pystynyt tällä vuosikymmenellä, kun musiikinkuluttaminen on muuttunut fyysisistä levyistä suoratoistopalveluihin.

– Se on uskomatonta, että niin monesta kodista löytyy Seili cd-levynä. Se oli tavallaan kunniakierros sille formaatille.

Myydyimpiä kotimaisia albumeja

Seili-albumi nosti Jenni Vartiaisen artistina aivan uudelle tasolle. Hän voitti sen myötä vuoden 2010 Emma-gaalassa seitsemän palkintoa.

Levyä myytiin vuosikymmenen alussa yli 150 000 kappaletta ja se on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä kotimaisista albumeista.

Laulaja ja lauluntekijä Jenni Vartiainen, The Fried Music, Helsinki, 17.12.2018.
– Kyllä tämä on juhlan paikka, Jenni Vartiainen hymyilee 200 000:n myyntiluvun ylittäneen Seili-levyn äärellä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Levy-yhtiö Warnerin mukaan Seili on yltänyt tänä vuonna lähes 220 000 myyntilukuun, kun siihen on lisätty soitot suoratoistopalveluista kuten YouTubesta ja Spotifysta.

Tuolla lukemalla Seili yltäisi kaikkien aikojen myydyimpien kotimaisten albumien listalla sijalle kolme heti vuonna 1996 julkaistujen Jari Sillanpään artistin nimeä kantavan levyn ja Eppu Normaalin Repullinen hittejä -kokoelman jälkeen.

Listaa pitävä Musiikkituottajat IFPI Finland ei ole kuitenkaan päivittänyt listaa vuoden 2015 jälkeen. Syynä on ollut suoratoistoissa tapahtuvan soiton suhteuttamisen hankaluus perinteiseen fyysiseen levymyyntiin.

IFPI:n Antti Kotilainen kertoo, että heillä on aikomus päivittää myydyimpien albumien Top50-listaa ensi vuonna, kun he saavat levy-yhtiöiltä tuoreimmat tiedot.

Päivitetyllä listalla Vartiaisen Seili todennäköisesti nousee tämän hetken 14. sijaltaan, sillä levyn kappaleita kuunnellaan edelleen ahkerasti Spotifyssa.

Marraskuussa julkaistun Polaris Nordic -tutkimuksen mukaan suomalaisista jo lähes 90 prosenttia kuluttaa musiikkinsa suoratoistopalveluiden kautta. Fyysisiä levyjä kuten cd-levyjä myydään eniten juuri joulun aikaan.

Albumin taika

Puhdasta ja rehellistä. Jenni Vartiainen pohtii syitä, miksi Seili-albumi oli niin suuri menestys. Siinä oli musiikillisesti jotain, mitä ei juuri vuosikymmenen vaihteessa Suomessa ollut tarjolla.

– Tiesin tekovaiheessa, että jotain merkittävää on tapahtumassa. Sen tunsi nahoissaan kihelmöintinä, mutta en uskonut, että siitä tulee noin iso ja läpimurron kaltainen minulle.

Vartiainen koki, että hänen ensimmäinen albuminsa eli vuonna 2007 julkaistu Ihmisten edessä oli vasta harjoittelua tuottaja Jukka Immosen kanssa. Vasta Seilille musiikin tekeminen alkoi kunnolla, Vartiainen pohtii.

Parivaljakon kolmas kokonaisuus eli vuonna 2013 julkaistu Terra-albumi jatkoi Vartiaisen menestystarinaa. Sekin myi nopeasti tuplaplatinaa.

Sen jälkeen alkoi kuitenkin Spotify-aika, jonka kirkkaimpia tähtiä ovat olleet esimerkiksi Sanni ja JVG. Vajaat kaksi vuotta sitten Jenni Vartiainen julkaisi Turvasana-kappaleensa ja hän jännitti tuolloin, kuinka pärjää yksittäisiä kappaleita suosivilla markkinoilla. Muusikko sai huokaista, sillä biisi päätyi Spotify-listan kärkipäähän.

Laulaja ja lauluntekijä Jenni Vartiainen, The Fried Music, Helsinki, 17.12.2018.
- Minulle merkitsee musiikin kuluttajana paljon se, miten artisti visualisoi musiikkinsa. Se on tavallaan puoli ruokaa, Vartiainen sanoo. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Vaikka hänen kappaleensa ovat nousseet listalla korkealle, Vartiainen luottaa silti edelleen albumikokonaisuuden voimaan.

– Fanit toivovat kuulevansa minulta kokonaisia albumeja, vaikka biisejä on jo julkaistu. Albumi tuntuu olevan kohdallani odotettu julkaisumuoto ja mielelläni niitä teen.

Vartiainen haikailee kuitenkin fyysisen äänitteen perään, sillä hänelle kansitaide on tärkeää. Hän haluaa visualisoida albuminsa painettuun muotoon, vaikka sen voi tehdä myös musiikkivideoilla ja somessa.

Muusikko itse käyttää musiikin kuluttamiseen suoratoistopalveluita. Fiilistelijänä hän tykkää kuunnella eri maalaista ja marginaalisempaa musiikkia, jota palveluista löytyy helposti.

– Se kulutusmalli tai miten sitä musiikkia ottaa vastaan, on edelleen sama, vaikka se muoto vähän muuttuu.

Reipas keikkavuosi

Jenni Vartiainen soittaa flyygeliä helsinkiläisen The Fried Musicin studiossa. Soittimen ääressä ovat syntyneet laulajan useat klassikkokappaleet kuten Missä muruseni on.

Vartiainen omisti aiemmin flyygelin, mutta myi sen sittemmin levytysstudiolle. Muusikon uran kannalta tärkeä soitin kaipaisi virittämistä, hän sanoo pyyhkiessään pölyjä sen mustalta pinnalta.

Laulaja ja lauluntekijä Jenni Vartiainen, The Fried Music, Helsinki, 17.12.2018.
Jenni Vartiainen soitaa Seili-albumin melodioita flyygelillä, jonka ääressä ovat syntyneet useat hänen hiteistään. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Pian päättyvä vuosi on ollut Jenni Vartiaiselle kiireinen. Hän julkaisi uuden levyn viiden vuoden tauon jälkeen ja on keikkaillut paljon. Hän veti ensimmäistä kertaa oman show’nsa Hartwall Arenalla.

– Se keikka oli ihan tajuton. En ehkä ymmärtänyt parin tunnin aikana, mitä on tapahtumassa. Tuon kokoluokan keikalla sain toteuttaa visioitani, joita olen mehustellut viimeiset kymmenen vuotta.

Uusi aluevaltaus oli myös esiintyminen itsenäisyyspäivänä Linnan jatkoilla.

– Oli hienoa päästä laulamaan Finlandia. Se oli kunniatehtävä.

Kiireisen vuoden jälkeen Jenni Vartiainen rauhoittuu joulun viettoon. Uutta musiikkia tulee, kun sen aika tuntuu sopivalta.

– Ensi vuonna tulee jotain pientä, mutta toistaiseksi keikat on nyt keikkailtu ja mä menen uutta kohti.

Suosittelemme sinulle