Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Washingtonin pääsyyttäjä haastaa Facebookin oikeuteen Cambridge Analytica -skandaalista

Cambridge Analytica hyödynsi käyttäjien tietoja mainosten kohdentamiseen muun muassa Donald Trumpin vaalikampanjaa varten.

Facebook
Kuva: Michael Candelori / AOP
Sonja Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Washingtonin pääsyyttäjä on haastanut somejätti Facebookin oikeuteen yksityisyydensuojan loukkaamisesta. Facebook vuoti jopa 87 miljoonan käyttäjänsä tietoja analytiikkayhtiö Cambridge Analyticalle.

Yhtiö käytti tietoja laatiessaan ohjelman, jonka avulla käyttäjille on kohdistettu mainontaa muun muassa brexit-kampanjan ja Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan yhteydessä.

Tiedot hankittiin tutkijan kehittämällä sovelluksella, joita kolmannet osapuolet voivat tehdä Facebookiin. Sovellus, jota mainostettiin persoonallisuustestinä, kertoi tekevänsä käyttäjästä persoonallisuusprofiilin, mutta keräsikin tietoja, jotka myytiin eteenpäin Cambridge Analyticalle.

Syytteessä todetaan, että Facebook kertoi käyttäjilleen pitävänsä huolta henkilökohtaisista tiedoista, mutta samaan aikaan salli sovellusten kehittäjille mahdollisuuden kerätä ja myydä tietoja.

Facebook on ollut osana useissa kohuissa, jotka ovat liittyneet yksityisyyteen. Viimeksi tänään julkisuuteen tuli tieto, että Facebookin yhteistyökumppanit kuten Spotify ja Netflix ovat päässeet käsiksi käyttäjien tietoihin, kuten lukemaan yksityisviestejä.

Pääsyyttäjän toimiston mukaan he saattavat harkita lisäsyytteitä uusien tietojen tultua ilmi.

Lue lisää:

Analyysi: Facebookin skandaalien sarja jatkuu ja jatkuu – Nyt paljastui teknologiajättien "salaseura"

Facebook: Käyttäjätietoja luovutettiin Cambridge Analyticalle aiemmin tiedettyä enemmän – jopa 87 miljoonan tiedot

Suosittelemme sinulle