Hyppää sisältöön

Fennovoiman ydinvoimala myöhästyy neljä vuotta – "Suomalaiset turvallisuusmääräykset maailman tiukimpien joukossa"

Suomen kuudes ydinvoimalaitos tuottaa sähköä ehkä vasta vuonna 2028.

Satama-alue harmaana talvipäivänä
Fennovoima on ruopannut tulevan ydinvoimalan satama-aluetta Pyhäjoen Hanhikivenniemessä. Kuva: Sasha Silvala / Yle
Virpi Hukkanen

Fennovoiman laitos Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla valmistuu näillä näkymin neljä vuotta arvioitua hitaammin. Vielä kesäkuussa voimayhtiö Fennovoima piti kiinni siitä, että laitos valmistuu vuonna 2024.

Laitostoimittaja, venäläinen Rosatom, arvioi nyt, että laitos tuottaa sähköä vasta vuonna 2028. Rosatom on antanut nyt uuden arvion aikataulusta laitoksen tilanneelle Fennovoimalle.

Alkuperäisen arvion mukaan laitoksen rakentamisen pitäisi olla jo käynnissä. Uuden arvion mukaan ydinvoimalan rakentaminen alkaa vasta vuonna 2021.

Fennovoiman ja Rosatomin hanke on takunnut pahoin suunnitteluvaiheessa. Säteilyturvakeskus on odottanut jo vuosia voimalaa koskevia suunnitelmia voidakseen tehdä laitosta koskevan turvallisuusarvion. Sen jälkeen valtioneuvosto voi myöntää rakentamisluvan laitokselle.

– Suomalaiset turvallisuusmääräykset ovat yksi tiukimpia koko maailmassa ja suunnittelu on kestänyt siksi oletettua kauemmin, Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki perustelee myöhästymistä.

Fennovoiman ydinvoimala on tulossa Pyhäjoen Hanhikivenniemeen, Raahen lähettyville. Laitosalueella on tehty jo valmistelevia töitä. Itse ydinvoimalan rakentaminen voi alkaa vasta valtioneuvoston myöntämän rakentamisluvan jälkeen.

Suosittelemme sinulle