Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"He kaatoivat kylmää vettä päällemme, suihkuttivat pippurisumutetta ja yllyttivät koirat puremaan" – Järjestö: Sadat lapset kokeneet väkivaltaa Euroopan unionin rajoilla

Erityisesti yksin tulevat ja perheistään eroon joutuneet lapset ovat kertoneet rajavartijoiden voimakeinoista.

Pakolaisia matkalla Serbian rajalle Makedoniassa vuonna 2015
Pakolaisia matkalla Serbian rajalle Makedoniassa vuonna 2015. Kuva: Georgi Licovski / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Sadat siirtolais- ja pakolaislapset ovat kertoneet rajavartijoiden käyttäneen väkivaltaa, kun lapset ovat pyrkineet Euroopan unionin alueelle, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö.

Erityisesti yksin tulevat ja perheistään eroon joutuneet lapset ovat kertoneet rajavartijoiden voimakeinoista, kun pakolaisia ja siirtolaisia on yritetty estää saapumasta unionin alueelle.

Eri puolilla Länsi-Balkania rajavartijat ovat todistajien mukaan käyttäneet pippurisumutetta. He ovat myös ottaneet lapsilta puhelimia pois ja rikkoneet niitä. Lisäksi he ovat anastaneet lapsilta rahaa.

Osa lapsista on pakotettu riisuutumaan. Jotkut ovat joutuneet koirien puremiksi ja taka-ajetuiksi.

Suurin osa ilmoituksista tapahtui Serbian ja Kroatian rajalla, mutta väkivallasta on raportoitu myös Kreikan, Unkarin ja Slovenian rajoilla.

– Unkarin poliisi otti meidät kiinni ja he laittoivat meidät istumaan. Ennen kuin he pakottivat meidät takaisin Serbian puolelle, meitä pahoinpideltiin väkivaltaisesti ja nöyryytettiin 4–5 tuntia. He kaatoivat kylmää vettä päällemme, suihkuttivat pippurisumutetta ja yllyttivät koirat puremaan, kertoo eräs 14-vuotias Afganistanista lähtöisin oleva poika järjestön tiedotteessa.

Eurooppaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten määrä on EU:n rajavalvontavirasto Frontexin mukaan alhaisimmillaan sitten vuoden 2007, järjestö kertoo.

– Saapuvien määrän laskiessa Euroopan mailla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet huolehtia siirtolais- ja pakolaislapsista, sanoo Pelastakaa lasten Balkanin alueen ohjelmapäällikkö Jelena Besedic.

Besedic korostaa, että rajoja voidaan turvata ihmisiä kunnioittavalla tavalla ilman väkivaltaa.

Suosittelemme sinulle