Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

USA:n talousministeri soitti pankkeihin ja kysyi, riittävätkö niiden rahat

Talousministeri Steven Mnuchin on ryhtynyt poikkeuksellisiin toimiin vakuuttaakseen sijoittajat Yhdysvaltain talouden vakaudesta.

Steven Mnuchin.
Steven Mnuchin. Kuva: AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain talousministeri Steven Mnuchin on ottanut epätavalliset keinot käyttöön saadakseen sijoittajien mielialan ja syöksyssä olleet pörssikurssit tasaantumaan.

Mnuchin soitti eilen sunnuntaina kuudelle maan suurimman pankin johtajalle. Hän halusi kysyä, riittävätkö pankkien varat normaaliin toimintaan huolimatta pörssilaskusta ja keskuspankin koronnostosta.

Pankit, joihin Mnuchin otti yhteyttä olivat Bank of America, Citi, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley sekä Wells Fargo.

Kaikki pankit vakuuttivat Mnuchinille, että niillä on runsaasti käteisvaroja jatkaakseen lainaustoimintaansa, eivätkä ne olleet kokeneet ongelmia maksujensa hoitamisen tai korkotason suhteen.

Mnuchin on tänään kutsumassa koolle myös "pörssipudotuksen torjuntaryhmän", eli keskuspankin ja pörssiä valvovien elinten johtajat.

Ryhmä kutsuttiin ensi kertaa koolle vuonna 1987 tapahtuneen pörssiromahduksen jälkeen.

Julkisuuteen Mnuchin lähetti tiedotteen, jossa hän totesi, että "oletamme Yhdysvaltain talouden kasvavan edelleen kuluttajien ja yritysten vahvan aktiivisuuden seurauksena".

Pörssikurssit niin Yhdysvalloissa kuin muissakin maissa ovat joulukuun aikana laskeneet jyrkästi. Syitä laskulle on useita.

The Guardian -lehden mukaan syitä ovat muiden muassa Yhdysvaltain hallinnon osittainen sulku poliittisen pattitilanteen seurauksena, Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppakiista, korkojen nousu sekä pelot, joiden mukaan presidentti Donald Trumpin aikomuksesta erottaa keskuspankin johtaja Jerome Powell.

Trump on ilmaissut olevansa Powellin kanssa jyrkästi eri mieltä hiljattain tehdystä koronnostosta.

Talouselämälle keskuspankin itsenäinen toimintavapaus on suorastaan pyhä asia, ja Trumpin ärähdykset ovat nostattaneet ihmetystä.

Mnuchin lähetti lauantaina tviitin, jossa hän toisti presidentin olevan hyvin pettynyt keskuspankin tekemään koronnostoon. Mnuchin kuitenkin jatkoi Trumpin sanoneen, ettei koskaan ole ollut aikeissa erottaa Powellia, eikä hänellä todennäköisesti olisi siihen edes oikeutta.

Maailman pörssikauppa on tänään joulunpyhien takia vähäistä. Shanghaissa pörssikurssit kuitenkin nousivat hieman.

Korjattu 24. joulukuuta kello 9.30 Goldman Sachsin kirjoitusasu.

Lue myös:

Bloomberg: Mnuchin Called Top U.S. Bank Executives on Market Stability

Suosittelemme