Hyppää sisältöön

Lapinlahden sairaalan vuokralaiset irtisanottiin – Kansalaistoimintaa harjoittavat vuokralaiset pitävät kaupungin vuokrankorotusaikeita kohtuuttomina

Helsingin kaupunki on vuokrannut Lapinlahden sairaalan väliaikaisesti Osuuskunta Lapinlahden tilajakamolle ja Lapinlahden Lähteelle.

Kuva: Charlotte Lindroos / Yle

Helsingin kaupunki on irtisanonut Lapinlahden sairaalaa vuokraavan Osuuskunta Lapinlahden tilajakamon ja Lapinlahden Lähteen vuokrasopimuksen, kerrotaan vuokralaisten tiedotteessa.

Helsingin kaupunki kertoi Lapinlahden sairaalan myynnistä marraskuussa. Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti joulukuussa, että Lapinlahden alueesta järjestetään suunnittelukilpailu, jolla etsitään toimijaa, joka alkaisi kehittää ja kunnostaa sairaalaa. Kilpailuun otetaan mukaan myös vuokramalliin perustuvat ehdotukset.

Helsingin kaupunki on vuokrannut Lapinlahden sairaalan väliaikaisesti Osuuskunta Lapinlahden tilajakamolle ja Lapinlahden Lähteelle, jonka taustalla on Suomen Mielenterveysseura.

Helsingin kaupunki kertoi marraskuussa, että vuokrasopimuksen jatkosta käytiin neuvotteluja, jotka eivät johtaneet mihinkään. Kaupungin mukaan vuokraa pitäisi nostaa, koska nykyisellään perittävä vuokra ei kata rakennusten korjaus- ja ylläpitokuluja. Kaupungin suunnittelemista vuokrankorotuksia ja vuokralaisten näkemyksistä kerrottiin jo aiemmin syksyllä.

Osuuskunta Lapinlahden tilajakamon ja Lapinlahden Lähteen mukaan kaupunki esitti ennen joulua 150 prosentin vuokran korotusta ja vuokrasopimuksen jatkoa siihen saakka, kunnes suunnittelukilpailun voittaja ottaa kiinteistön haltuunsa.

Vuokralaiset kertovat jättäneensä vuokrankorotuksesta oman tarjouksensa torstaina, jossa korotus olisi 40 prosenttia. Heidän mukaansa se ei kelvannut Helsingin kaupungille vaan kaupunki irtisanoi vuokrasopimuksen ilman suunnitelmaa kiinteistön käytöstä, kerrotaan tiedotteessa.

Vuokralaisten mukaan on kohtuutonta, että rakennusten korjausvelkaa ja huollon laiminlyöntiä yritetään maksattaa vuokralaisilla. Heidän mukaansa sekä Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo että Lapinlahden Lähde ovat tehneet mittavia korjaustoimia, joita ei ole huomioitu kaupungin vuokralaskelmassa.

Vuokralaisten jättämä tarjous etenee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn tammikuussa, kerrotaan tiedotteessa. Yle ei tavoittanut kaupungin edustajaa torstaina kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

Lapinlahden sairaala voidaan myös vuokrata

"Tarvitsemme ainakin yhden paikan, jossa ihmiset voivat edistää omaa mielenterveyttään" – Säätiöistä pelastaja Lapinlahden sairaalan toiminnalle?

Lapinlahden sairaala-alueen nykytoiminnan puolesta on kerätty jo 30 000 nimeä

Helsinki aikoo myydä suojellun Lapinlahden sairaalan – tiukat ehdot: tultava pääosin muuhun kuin asumiskäyttöön

Suosittelemme sinulle